CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, TBMM’ye sunmuş olduğu soru önergesinde Bursa ve ilçelerinde bulunan kamu ve özel hastaneler ile Aile Sağlığı Merkezleri’nin olası bir depreme hazır olup olmadığını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. CHP’li Vekil’in bu önergesi akıllara; “Karacabey Devlet Hastanesi depreme dayanıklı mı?” sorusunu da beraberinde getirdi.
CHP’li Vekil Özkan soru önergesi ile ilgili olarak, “Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizde yıkıma neden olan deprem felaketinde kamu ve özel hastaneler ile Aile Sağlığı Merkezleri’nin büyük çoğunluğunun yıkıldığını ya da ağır hasar aldığını gördük. Yeni yapılan hastane binaları dahi kullanılamaz hale geldi.” dedi.
Marmara’da gerçekleşmesi beklenen olası depremin aktif faylar üzerinde bulunan Bursa’yı da olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Özkan, yaşanabilecek depremlerde kritik bir öneme sahip olan kamu hastaneleri, özel hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezleri’nin sağlık hizmetlerine kesintisiz devam etmesinin önemini vurguladı. Marmara Bölgesi’ndeki nüfus yoğunluğunun diğer bölgelere oranla fazla olmasına değinen Özkan, “Olası depremde bu binaların mutlaka ayakta kalması gerekiyor.” ifadesini kullandı.
Depreme dayanıksız olması nedeniyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Çapa’nın büyük bölümünün boşaltıldığı ve taşınmaya başlandığını hatırlatan Yüksel Özkan, “Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ilgili durumu kamuoyu merak ediyor.” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, şöyle devam etti: “Bursa’da bulunan diğer kamu ve özel hastaneler ile Aile Sağlığı Merkezleri’nin son durumunu öğrenmek istiyoruz. Ayrıca Sayıştay Raporları’na da yansıyan Şehir Hastanesi’nin eksik yapılmış ‘deprem izolatörleri’ konusunda herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Sayın Bakan’a Bursalılar adına sorularımızı yönelttik, yanıtlamasını bekliyor ve konuyu yakından takip ediyoruz.”
CHP’li Vekil Özkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
1. Bursa ve ilçelerinde depreme dayanıksız olduğu tespit edilen kamu hastanesi, özel hastane ve Aile Sağlığı Merkezi bulunmakta mıdır?
2. Bursa ve ilçelerinde kamu hastaneleri, özel hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezleri’nin depreme dayanıklılık tespitleri yapılmış mıdır? Bu testler en son hangi tarihte yapılmıştır?
3. Bursa ve ilçelerinde kuvvetlendirme çalışması yapılmış kamu hastanesi bulunmakta mıdır? 4. Bursa Şehir Hastanesi’nin deprem izolatörlerinin bir kısmının şartnameye uygun olarak yapılmadığı Sayıştay raporlarına yansımıştır. Bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?