Karacabey’de kırsal kalkınmada göçün etkisi, bir yuvarlak masa toplantısında mercek altına alındı. Toplantıda, MATILDE (Avrupa’nın Kırsal ve Dağlık Bölgelerinde Entegrasyon ve Yerel Kalkınmayı Artırmada Göçün Etki Değerlendirmesi) Projesi’nin Türkiye ayağında Karacabey’in pilot bölge olarak seçildiği bildirildi.
Bilgi Üniversitesi ve Hayata Destek Derneği iş birliğiyle,27 Ekim’de Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya; Marmara Belediyeler Birliği, Karacabey Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası gibi yerel yönetimler ve meslek örgütlerinden temsilcilerin yanı sıra Suriyeli Muhacirlere Yardım Derneği temsilcileri ile Göçmen Sağlık Merkezi’nden sağlık personeli katıldı.
Yuvarlak masa toplantısı, Avrupa Birliği UFUK 2020 programı tarafından finanse edilen MATILDE (Avrupa’nın Kırsal ve Dağlık Bölgelerinde Entegrasyon ve Yerel Kalkınmayı Artırmada Göçün Etki Değerlendirmesi) projesi kapsamında düzenlendi. 10 Avrupa ülkesinde göçün, kırsal ve dağlık bölgelerdeki kalkınma süreçlerine katkısını inceleyen MATILDE projesinin Türkiye ayağında, Karacabey pilot bölge olarak seçildi. Bilgi Üniversitesi araştırmacı ekibi, bir süredir Karacabey’de kırsal kalkınma ve göç konusuyla ilgili yerel aktörlerle derinlikli görüşmeler ve saha çalışması yapıyor.
Düzenlenen yuvarlak masa toplantısında projenin güncel çıktıları Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Kaya tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Ardından yapılan atölye çalışmasında, kırsal kalkınma ve göç arasındaki ilişki özellikle tarımsal üretim, iş piyasalarına erişim ve sosyal uyum konu başlıklarında tartışıldı; tehditler ve fırsatlar konuşuldu.
Toplantının çıktıları, MATILDE projesi kapsamında önümüzdeki aylarda yayımlanacak yeni raporda kullanılacak.