Karacabey’in kırsal Taşlık Mahallesi’nde önceki gün Karpuz Hasat Şenliği yapıldı. Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, Karacabey’in 15 bin 100 dekar alanda, 113 bin 250 ton üretim ile Bursa genelinde ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Ceylan ayrıca, Karacabey’in Bursa’daki karpuz üretiminin % 58.2’sini karşıladığını kaydetti.
Gerçekleştirilen törene Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, Syngenta Türkiye Satış Müdürü Ertan Sönmez, Syngenta Karadeniz-Marmara-Ege Sebze Bölge Müdürü Tolga Tabur, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, il ve ilçe protokolü ile çok sayıda üretici katıldı.
Etkinlikte konuşan Tarım İl Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, “Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin kolları toprak yüzeyinde 100 – 200 m kadar uzayabilir. Normal şartlar altında ağırlığı 1,5 – 2 kilo ile 6,5 – 7 kilo arasında değişir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40–50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.
Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmamalıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12 derecenin üzerinde olmalıdır. Nem oranı fazla olan yerlerde hastalıklar görülebilir.
Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalıdır. Karpuz yağ ve kolesterol içermez, ancak şeker içeriği yüksektir. Karpuzun önemli özelliklerinden birisi, vücuttaki ödemi azaltıcı etkisinin olmasıdır. Karpuzun içerisinde yer alan potasyum ve magnezyum miktarı, yüksek tansiyonun düşmesine destek olur. Bunun yanında karpuz kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğinden dolayı, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı hastalıklarının yaşanmasını önlemektedir. A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olan karpuz, cilt ve saç sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Karpuz, magnezyum bakımından zengin olduğundan, uyku problemlerini ortadan kaldırıyor.
Geçtiğimiz yıl ülkemizde 3 milyon 500 bin ton karpuz üretilmiş olup, yüzde 5,60’ı ilimizde gerçekleşmiştir. Ülkemizde 729 bin 485 dekarlık alanda karpuz üretimi yapılmakta ve dekara ortalama 4.8 kg. ürün alınmaktadır. Bursa’da karpuz üretimi geçtiğimiz yıl 36 bin 184 dekar alanda 194 bin 456 ton üretim ile Adana, Antalya ve Mersin illerinden sonra 4. sırada yer almaktadır.
Üretim ilçelere bakıldığında Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da yoğun olarak yapıldığı görülmektedir. Karacabey’de 15 bin 100 dekar alanda 113 bin 250 ton ile ilimiz üretiminin % 58.2’sini karşılayarak birinci sırada yer alırken, Mustafakemalpaşa ise 14 bin 900 dekar alanda 59 bin 600 ton (% 30,6) ile ikinci sırada bulunmaktadır. Bu sezon karpuz üretiminin yaklaşık % 6 oranında artarak 205 bin 854 ton olması beklenmektedir. Karpuz hasat döneminin üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Protokol konuşmalarının ardından tarlada karpuz hasadı gerçekleştirildi.