Karacabey’de geçtiğimiz Cuma günü toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu, 31 Temmuz 2020 tarihinde kutlanacak olan Kurban Bayramı’nda ilçede alınacak tedbir ve usulleri belirledi. Toplantıda; kurban satış yerleri, kesim yerleri, kesim ücretleri ve koronavirüse karşı alınacak önlemlerle ilgili net kararlar açıklandı. Ayrıca, tedbirlere uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verileceği, konusu suç teşkil edenler hakkında ise Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılacağı bildirildi.
Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu başkanlığındaki Kurban Hizmetleri Komisyonu’nda; İlçe Müftüsü Naci Yalçınkaya, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Çiğdem, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemer Erken, Karacabey Belediyesi Veteriner Hekim Park ve Bahçeler Müdür Vekili Aybars Tunalı, Milli Emlak Şefliği Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni Yasin Uzer ile Karacabey Türkiye Diyanet Vakfı Temsilcisi Osman Yaprak yer aldı.
Kurban Hizmetleri Komisyonu’nda alınan kararlar ise şu şekilde açıklandı:
Kurban satış yerleri:
Hamidiye Mahallesi Panayır mevkiinde bulunan Belediye Mezbahası’nın yanındaki hayvan pazarı.
İlçemizde, usulüne uygun kurban kesim yerlerinin yapılabilmesi için, ilgili tebliğde belirtilen altyapılar ilgili kurum ve kuruluşlarca tamamlanmasına, hijyenik şartlar oluşturulmasına, dini ve güvenlik tedbirleri alınacak ve ilçenin ihtiyacına cevap verebilecek sayıda kesim yerleri hazırlanmasına.
İlçedeki Kurban Kesim Yerleri:
a- Hamidiye Mahallesi Panayır mevkiindeki Belediye Mezbahası.
b- Belediye Başkanlığı’nın kontrolündeki diğer özel besi çiftlikleri.
c- Merkez dışındaki mahallelerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde etrafı kapalı, hijyen şartlarına riayet etmek ve çevreye zarar vermemek koşuluyla kendi bahçesinde kesebilecektir.
d- Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerler dışında çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak şekilde yol kenarları, park ve bahçeler, dere yatakları, özel eğitime tahsis edilen öğrenci yurtları gibi yerlerde kurban kesilmesine müsaade edilmeyecektir.
Kurban kesim ücretleri:
Büyükbaş Kurbanlarda adet başına: 400,00 TL,
Küçükbaş Kurbanlarda adet başına: 100,00 TL ödenecektir.
Cuma vaaz ve hutbelerinde kurban ibadeti anlatılırken dini, sağlık ve azami derecede hijyenik kurallara uyulması cemaate duyurulacak ve konu ile ilgili broşürler asılacak.
İlçe komisyonlarınca oluşturulacak kontrol ve denetim ekiplerince; çevre kirliliğine sebep olacak tutum ve davranışların hassasiyetle takip edilecek, kurallara uymayanlar hakkında idari yaptırım uygulanacak.
Kurban satış ve kesim yerlerinde elektrik, su, WC gibi sosyal tesisler ile söz konusu yerlerin temizliği ve hijyeninin belediyeler tarafından günlük olarak yerine getirilecek.
Komisyon üyesi kurumlardan oluşacak en az 3 kişilik bir denetim kurulunun gerek kurban öncesi gerekse kurban sonrası kurban satış/kesim yerlerini denetleyerek hazırlayacakları raporu ilçe komisyonuna sunacak.
Kurban kesim yerlerine müsaade verecek tüm kurumlarca 26 Haziran 2020 tarih – 31167 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ”in (Ek-5) “Kurban Satış Yerleri Kontrol Formu” ve (Ek-6)‘daki “Kurban Kesim Yerleri Kontrol Formu” her kesim yeri için ayrı ayrı doldurulacak.
Kurban Satış ve Kesim yerlerinde COVİD-19 salgını sebebiyle Komisyonlar, İl Pandemi Kurulu ile işbirliği içerisinde gerekli tedbirleri alacak.
Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılacak, en az 1,5 metre (3-4 adım) olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulacak, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulacak.
Hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılır, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulur. Hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmeler yapılacak.
Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanacak.
Hayvan satış alanını giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılacak.
Hayvan satış alanlarında zorunlu maske takılacak, ateş ve solunum sıkıntısı olanlar alınmayacak. Satış ve kesim yerlerinin girişlerinde vatandaşların ateşi ölçülecek, ateşi 38°C üzerinde olanlar sağlık kuruluşuna yönlendirilecek.
Müşterilerin hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarılar yapılacak.
Hayvan satış alanında insan kalabalığı ve belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için uygun hayvan satış üniteleri oluşturulacak. Bu üniteler arası mesafe ise en az 2 metre olacak.
Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonya bulundurulacak.
Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar oluşturulacak.
Girişte el antiseptiği kullanılacak.
Aşırı yoğunluk olamaması için randevulu kesim yöntemi izlenecek.
Müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmayacak.
Yeterli sayıda lavabo ve tuvalet olması sağlanacak.
Abdesthanelerde ve tuvaletlerde yeterli malzeme olması için gerekli tedbirler alınacak ve devamlı sıvı sabun ile kağıt havlu bulundurulacak.
Kesim yerlerine gelecek kişi sayısının mümkün olduğunca az olması için hisse sahipleri dışında kimse kurban kesim yerine girmeyecek.
Bilgilendirme kapsamında aşağıdaki çalışmalar yapılacak;
Kurban ibadetinin dini ve toplumsal boyutları hususunda bilgilendirme yapılacak. Anons sistemi kurularak, maske, fiziki mesafe ve hijyen konusunda sık sık gerekli duyurular ilan edilecek.
Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere, toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi ve benzeri konularda vatandaşlar aydınlatılacak. Ayrıca COVID-19 nedeniyle dikkat edilmesi gereken kurallar özenle hatırlatılacak. Zoonotik hastalıklar ve COVID-19 ile ilgili bilgilendirici tabelalar, hayvan satış yerleri ve hayvan kesim yerlerinde uygun alanlara asılacak.
Kasaplar; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanacak. Her hayvan kesiminden sonra eldiven değiştirilecek, kesim aletleri yıkanacak ve dezenfekte edilecek.
Meydana gelebilecek muhtemel bir salgın hastalığa karşı Belediye Başkanlığı’nca karantina yerleri belirlenecek. Bu yerler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirilecek. Karantina alanı olarak belirlenen yerlere “KARANTİNA” ibaresi yazılı levha görülebilecek bir yere asılacak. Kontroller esnasında hastalıktan şüpheli veya belgesiz ve küpesiz hayvanlar tespit edilecek, Zabıta eşliğinde söz konusu hayvanlar karantinaya alınacak.
İlgili kurum ve kuruluşlarca denetimlerde görevlendirilen personelin görevini yerine getirmediğinin tutanakla tespit edilmesi halinde gerekli yasal işlemlerin kendi kurumlarınca yapılacak. İşlem sonuçları İl Kurban Hizmetleri Komisyonu’na bildirilecek.
Belediye Başkanlığı tarafından satış yerlerinden ya da kesim yerlerinden kaçan kurbanlık hayvanların yakalanması için başta sakinleştirici içeren tabanca olmak üzere, yakalama gereçlerine sahip yakalama timleri oluşturulacak.
İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından sorumluluk alanları içerisindeki satış ve kesim yerlerinde görev yapacak resmi görevlilerin isim ve iletişim bilgileri Kurban Bayramı’nda görevli kurumlara bildirilmek üzere İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu adına 10/07/2020 tarihine kadar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gönderilecek.
Tedbirlere uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Konusu suç teşkil edenler hakkında ise Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.