Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu, Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi çalışmaları kapsamında Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) uygulanmaya başlandı. Bu doğrultuda, Subaşı Mahallesi’nde başlatılan Karacabey Siyah İncir Yaygınlaştırılması Projesi de Bakanlıkça kabul edildi.
Söz konusu proje ile tarım arazilerinin daha etkin kullanılması, ekilmeyen ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları Ömer Çelik ve İhsan Emiralioğlu, Bursa genelinde uygulanmaya başlanan projeleri Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan ve Proje İl Koordinatörleri ile birlikte yerinde inceledi.
Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Ülkemizde ve dünyada girdi fiyatlarının arttığı bir dönemde çiftçimizin yükünü hafifletmek için Bakanlığımıza sunmuş olduğumuz 17 projeden 11’i kabul edildi. Bu konuda ayrıca Bakanlığımıza Kanola gibi yağ açığını kapamaya yönelik ek projeler sunduk, bu projemiz de Bakanlığımız tarafından kabul görürse ilimiz için faydalı olacak. Bu tür projelerimiz her yıl artarak devam edecektir. Bursalı çiftçilerimize hayırlı olsun.” dedi.
Proje kapsamında Bursa genelinde hazırlanarak Bakanlığa sunulan; Bursa İli Karacabey İlçesi Siyah İncir Yaygınlaştırılması, Mavi Yaz Orhaneli’de, İlmek İlmek İncir İlek Fidanı, Bi Ihlamur Demle, Çörekotu Ekim Alanlarının Verimlileştirilmesi, Gel Berry Yar Gel Berry, Maviyemişle Kazanacağız, Çerezlik Kabak ve Ayçiçeği Üretiminin Yaygınlaştırılması projeleri kabul edildi. Toplam bütçesi 993 bin 947 TL olan bu projelere Bakanlığa bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 747 bin 543 TL ödenek tahsis edildi ve 2022-2023 üretim sezonu içerisinde % 75 Bakanlık katkılı olarak uygulanmaya başlandı. Bursa’da 181 üreticimize verilecek olan destek ile 2 bin 40 dekar alanda tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Karacabey İlçesi Siyah İncir Yaygınlaştırma Projesi hakkında
Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, Karacabey’deki projeyle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Aytek, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan ve onaya sunulan Subaşı Mahallesi’nde siyah incir üretim alanlarının arttırılmasına yönelik projenin, Bakanlıkça uygun görülerek onaylandığını bildirdi. İlçe Müdürü Aytek, “Bu sayede 5’er dekarlık alanlarda 10 üreticimize toplamda 50 dekarlık alan için 800 adet siyah incir fidanı dağıtımı yapılacak. İlçemizde 460 dekar alanda 460 ton civarında incir üretimi yapılmakta. % 75 Bakanlık hibesi, % 25 üretici katkısı ile üreticilerimiz fidan başına 5 TL ödedi. Projeyle beraber incir üretim alanlarımız % 10’un üzerinde artacak. Subaşı Mahallesi özelinde ise 40 dekarlık üretim alanı 90 dekara çıkacak. Yine Karacabey İlçe Tarım Müdürlüğü’müzce 16 yıl önce Subaşı’nda dağıtılan ve tam verim çağına gelen incir ağaçlarından şu anda dekar başına 10.000 TL gibi yüksek gelirler elde edilebilmektedir.” diye konuştu.