Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde Karacabey’in Dağkadı Mahallesi’nde üretici Murat Yıldız’ın tarlasında demonstrasyonu kurulan 4 çeşit buğdayın (Mirsa, Kayra, Efe, Arifbey) hasadı gerçekleştirildi.
“Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla yola çıkılarak Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında 12 Aralık 2019 tarihinde imzalanan protokol kapsamında yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları ilimizde de yürütülüyor.
Bu doğrultuda Dağkadı’da gerçekleştirilen hasat törenine Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Sadullah Gümüş, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, Dağkadı Üreten Kadınlar Kooperatifi Başkanı Aylin Yıldız’ın yanı sıra çok sayıda davetli ve üretici katıldı.
Hasat töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, “Ülkemizde tarım arazilerinin yaklaşık olarak %75’inde hububat ürünleri ekilmektedir. Ayrıca ülkemizin bitkisel üretiminin yanı sıra hayvansal üretiminin de omurgasını hububat ürünleri oluşturmaktadır. Pandemi süreci ile yaşanan kuraklık, su kıtlığı vb. diğer olumsuzluklar tarımsal ürünlerde verimi düşürmüş olup dünya genelinde gıdaya ulaşımı zorlaştırmıştır. Buna bağlı olarak hububat önemli stratejik bir ürün haline gelmiştir. Günümüzde ise tarım ve gıda, ulusal güvenlik kadar stratejik değer kazanmıştır.
Hububatlar arasında yer alan buğdayın yetiştiriciliğinin ekonomik etkinliği, yalnızca verimi ile değil aynı zamanda kalitesi ile de ifade edilmektedir. Bu nedenle mevcut verimin yanı sıra üretilen tarım ürünlerinde istenilen kalite özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Her tarla ürününde olduğu gibi verim ve kalite için iyi özellikte tohuma ihtiyaç duyulmakta olup tohum çeşitleri ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden gelişmiş ülkeler tohumda dışa bağlılığı azaltma ve mevcut çeşitlerini geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır.
Türkiye, tohumculukta çok büyük avantajlara sahiptir. Ülkemiz birçok üründe gen merkezi konumunda bulunmakta ve biyoçeşitlilik bakımından zengin bir potansiyele sahiptir. Mevcut potansiyelin değerlendirilmesi ve daha fazla yararlanılması amacıyla çeşitli çalışmalar bakanlığımızca ve sektör paydaşlarınca yürütülmektedir. Bu çalışmalardan biri ise Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ile 12.12.2019 tarihinden itibaren yürütülen, “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” projesidir. Proje ile yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmaların bir ayağı da ilimizde gerçekleşmektedir.
Bu kapsamda; ilimizde en fazla buğday ekimi yapılan Karacabey’in Dağkadı Mahallesi’nde; İl Müdürlüğümüz ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, üreticimiz Murat Yıldız’ın tarlasında 4 çeşit buğdayın (Mirsa, Kayra, Efe, Arifbey)23 Kasım 2021 tarihinde ekimi gerçekleştirilmiş, 5’er dekar olmak üzere toplam 20 dekar alanda demonstrasyon kurulmuştur.
Yapılan ölçümlerde elde edilen yaklaşık verimler şu şekildedir; Kayra: 950 kg/da, Efe: 850 kg/da, Mirsa: 920 kg/da, Arifbey: 750 kg/da.
Ekimi yapılan buğday çeşitlerimizde yetiştirme süreci ile hasat sonrası elde edilen tecrübe ve bilgiler ülkemizde milli ve yerli tohumların gelişmesinde ve yaygınlaşması için oldukça değerlidir. Başta çalışmaya iştirak eden üreticimiz Murat Yıldız olmak üzere, sürece emek ve destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.