CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, başta Şahin Mahallesi olmak üzere, Karacabey’de binlerce dönüm tarımsal alanın sular altında kalmasını Meclis gündemine taşıdı. Yalnızca Bursa’nın değil, ülkemizin de en verimli tarım arazilerine sahip olan Karacabey Ovası’ndaki ekili alanların sular altında kalması sonrası konuyu Meclis gündemine getiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Karacabey çiftçisinin mağduriyeti giderilecek mi?” diye sordu.
CHP Bursa Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, bölgenin bilinen yağış rejimi ve her yıl yaşanan su baskınları nedeniyle kurulan tahliye istasyonları ve pompaların en gerekli olduğu zamanda ‘hırsızlık’ nedeniyle çalışmamasının kabul edilemeyeceğini belirterek, ihmali olanlar hakkında işlem yapılmasını ve oluşan zararın telafi edilmesini istedi.
CHP’li vekil, bölgeyi sular altında bırakan yoğun yağışlardan bir hafta önce tahliye istasyonlarındaki arızanın yetkililere iletildiğine ve tedbir alınacağı yönündeki beyanlara rağmen gerekli onarımın yapılmadığına da vurgu yaparak, “Oluşan hasarın birinci derecede sorumluları hırsızlar ise, ikinci derecede sorumlu olanlar da uyarılara rağmen görevini ihmal edenlerdir.” dedi.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi: “Ülkemizin en verimli tarım alanlarına sahip olan Karacabey Ovası, geçen hafta yağan yoğun yağışlardan dolayı eski Karadere yatağının taşmasıyla sular altında kalmıştır. Suları tahliye etmek amacıyla kurulan ve sensörle çalışan pompalar ise daha önceden meydana gelen hırsızlık olayı ve kablolarının çalınması nedeniyle devreye girememiştir. Üreticiler tarafından su baskınına karşın pompaların bir an önce onarılması gerektiği yönündeki uyarılara rağmen gerekli bakım yapılmamış ve sonuçta binlerce dönümlük ekili alan zarar görmüş, 2 bin boğa sular altında mahsur kalmıştır. Bu bağlamda;
1- Ülkemizin en önemli tarım alanlarından olan Karacabey Ovası’nın sular altında kalmasıyla ilgili oluşan zarar konusunda bakanlığınızca hasar tespiti konusunda bir çalışma başlatılmış mıdır?
2- Su tahliye istasyonlarındaki pompaların kablolarının çalınmasından sonra ‘Yağmurlar geldiğinde tarım arazilerinin sular altında kalacağı ve bir an önce pompaların onarılması gerektiği yönündeki uyarılar’ neden dikkate alınmamıştır?
3- Yapılan uyarılara rağmen tahliye pompalarının onarılması ve bakımı konusunda ihmalde bulunanlarla ilgili bir işlem yapılacak mıdır?
4- Binlerce dönüm arazide ekili mahsulleri sular altında zarar gören, hayvanları mahsur kalan üreticilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi konusunda bakanlığınızca başlatılan bir çalışma var mıdır?”