1835 yılında Japonya’nın Kyoto şehrinin sebze tohumlarını satarak kurulan ve günümüzde sektörün dünyaca ünlü bir markası haline gelen Takii, Karacabey’in Yolağzı Mahallesi’ne açtığı dev tesisle hizmete start verdi. 1926 yılında uluslararası yatırım sürecine başlayan Takii firması, Türkiye’deki ilk yatırımına 2005 yılında yerel tohum firmalarıyla işbirliğiyle başladı. Firma daha sonra ise 2016 yılında Antalya’da ARGE ıslah çalışmaları kapsamında yatırımını gerçekleştirdi. Ünlü Japon firması, sebze ve çiçek tohum üretiminin yanı sıra, biyoteknoloji ve ıslah çalışmalarında da faaliyet gösteriyor.
Takii Tohum firmasının Yolağzı Mahallesi’ndeki tesislerinde düzenlenen açılışa ilgi oldukça yoğundu. Programa Japonya Büyükelçisi Takahiko Katsumata, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Takii İcra Kurulu Direktörü ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hirokazu Watanabe, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, Takii yöneticileri ve personeli ile Yolağzı Mahalle sakinleri katıldı.
Programın açılışında konuşan Takii Bursa Şube Müdürü Sadettin Tezyener, firma hakkında konukları bilgilendirdi. Tezyener, şunları kaydetti: Yaklaşık 200 yıla dayanan bilgi ve birikimi ile günümüzde uluslararası tohum firmaları arasında yerini alan Takii firmamızın ülkemizdeki yatırımlarından biri olan Karacabey tesisimizin açılış törenine hoş geldiniz. Bilindiği üzere firmamız Japonya merkezli olup, ilk tohum ihracatına 1920 yılında başladı. Akabinde de 1926 yılında ilk uluslararası yatırımını gerçekleştirdi. Firmamız sebze ve çiçek tohum üretiminin yanı sıra, biyoteknoloji ve ıslah çalışmalarında da faaliyet sürdürmektedir. 1926 yılında başlayan uluslararası yatırım süreci 2005 yılında ülkemizde yerel tohum firmaları işbirliği ile başlamış, 2016 yılında ise Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi’nde bulunan Teknokent’te AR-GE ıslah çalışmaları kapsamında ilk yatırımını gerçekleştirdi.
Ayrıca ülkemiz adına önemli bir tarım merkezi olan Karacabey ilçemiz, yapılan ön çalışma sonucunda faaliyetlerimize uygun altyapı ve iklim şartlarına haiz olduğu anlaşılmıştır. Bunun sonucuna firmamız 2020 yılında yatırım kararı almıştır. Ülkemizde ve dünyada öngörülemeyen pandemi nedeniyle gıda üretimi ve tedariği zorlaşmıştır. Pandemi sürecinde tüm devletlerde ve şirketlerde mali gelir gider tablosu bozulmuş ve piyasada belirsizlik hakim olmuştur. Buna rağmen şirketimiz büyük özveri ile yatırımına devam etmiş, 2020 yılından günümüze kadar 36.000 metrekaresi örtü altı olmak üzere, toplamda 55.000 metrekare alanda çiçek ve sebze tohum üretim kapasitesine ulaşmış bulunmaktadır. Karacabey’de açılışını gerçekleştireceğimiz tesis 61.000 metrekare üzerinde kurulu olup, 2.400 metrekare kapalı alana sahiptir. Tesis; ofis, soğuk hava depoları, laboratuar, diğer depolama alanları ve sulama otomasyon sistemlerinden oluşmaktadır. Bu süreçte bizlere güvenen ve desteklerini esirgemeyen başta şirket yöneticilerimize, Belediye Başkanımız Sayın Ali Özkan’a, diğer kurum ve kuruluşlara, özverili ve fedakar çalışmalarından dolayı mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim.”
Takii İcra Kurulu Direktörü ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hirokazu Watanabe, Türkiye’de bir tohum üretim merkezi kurmayı uzun zamandır hayal ettiklerini ve bu hayali Karacabey’de gerçekleştirmekten de büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Watanabe, “Bu kapsamda Takii’ye destek olan kamu kuruluşlarına, ajanslara, ilgili şirketlere ve sürece dahil olan herkese en kalbi şükranlarımızı sunmak istiyorum. Hedefimiz Karacabey’de daha rahat alanda çalışarak, daha yüksek kaliteli tohumlar üretmektir. Buna yürekten inanıyoruz. Karacabey’in gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz ve her koşul altında istikrarlı büyümeyi mümkün kılan bir ortam yaratmaya çalışacağız. Gelecekte de iş ilişkilerimizin devamını temenni ediyoruz.” diye konuştu.
Japonya Büyükelçisi Takahiko Katsumata ise, Karacabey’deki yeni tesisin açılışını içtenlikle tebrik etti. Bursa’nın kendisi için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyükelçi Katsumata, “Büyükelçi olarak yeni görevime başladıktan sadece 2 hafta sonra böyle önemli bir etkinliğe davet edilmek benim adımı büyük bir onurdur. Bu benim Türkiye’deki üçüncü görevimdir. Kendi diplomatik kariyerim için ise Bursa daha da önemlidir. Çünkü Bursa tarihi bir yerdir. Daha önceki görevlerimde de Bursa’daydım. Bursa, Osmanlı’nın ilk başkentidir. Japonya’nın eski başkenti Kyoto ile birlikte bu yıl 190. yılını kutlayacak olan Takii ile güçlü bir bağ kurduğumu hissediyorum. Türkiye önemli bir tarım ülkesi olarak biliniyor ve Karacabey’deki bu tesis Takii için Antalya’dan sonra ikinci önemli bir yatırımdır. Japon tohum sektörünün lider bir firmasının Türk tarım sektöründeki rolünü bu şekilde güçlendirmesi bizleri çok cesaretlendiriyor. Japonya ile Türkiye arasında EPA müzakereleri şu anda devam ediyor ve müzakereler sonuçlandığında Takii’nin kesinlikle daha iyi bir iş ortamına sahip olacağına inanıyoruz. Gelecek yıl Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının tarihi yüzüncü yılı kutlanacak. Bu tesisin, Takii’nin Karacabey’deki faaliyetlerinin ve her iki ülkenin önümüzdeki yüzyıllık ilişkilerine bir temel oluşturmasını umuyoruz. Takii’yi yeni tesisinin açılışından dolayı bir kez daha tebrik eder, başarılarının devamı adına en iyi dileklerimi sunarım.” şeklinde konuştu.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, tohum üretiminde Türkiye’nin son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını belirterek, “Türkiye, 2000 yılı itibariyle tohum üretim ihracatında büyük çıkış yakalamış ve şu anda 1.4 milyon ton tohum üretimiyle de dünya sıralamasında 11. sıraya yükselmiştir. Bu doğrultuda Bursa’mızda, ülkemizin tohum üretiminin öncü merkezlerinden biri haline gelmiştir. İlimizde yaklaşık 200 çiftçimiz, sertifikalı tohum işi yapmaktadır. Yine şehrimizde ulusal ve uluslararası firmalarda hizmet vermektedir.” dedi.
Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey’in son yıllarda yatırım yağmuruna tutulduğuna dikkat çekerek, özel yatırımlarla da ilçenin çehresinin değiştiğini vurguladı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, bir ülke adına gelişmişliğin yalnızca sanayi ile değil tarımsal sanayi ile de olması gerektiğini söyledi. Aktaş, tarımsal sanayi noktasında Karacabey’in bu altyapıya sahip olduğunu belirtti.
Programda son olarak konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala ise, genelde Türkiye’nin özelde ise Bursa ve Karacabey’in yatırımlara büyük önem verdiğini ifade ederek, “Ülkemiz tarımsal ihracatta öncü durumda. Bursa’nın da bu noktada rolü oldukça büyük. Türkiye ile Japonya arasında da ilişkiler her zaman güzel ilerlemiştir. İki ülke arasında hiç sorun olmadı ve sürekli iki ülkenin karlı çıkacağı işler konuşuldu. Japonya ile aramızda yalnızca kültürel ve siyasi değil, ekonomik konularda da pozitif ilişkiler yaşandı.” İfadesini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından Karacabey’deki Takii tesisine katkı sunan tedarikçiler ile muhtarlara teşekkür hediyeleri takdim edildi. Daha sonra da protokol tarafından Takii Tohum Üretim Tesisi’nin açılış kurdelesi kesildi.