Karacabey’de geçtiğimiz hafta DLG Fuarcılık tarafından özel bir şahsa ait arazi kiralanarak 27-29 Temmuz tarihlerini kapsayan, “Açık Hava Domates Fuarı Günleri” düzenlendi. Organizasyonda domates fidesi üretimi yapan firmalar ile zirai ilaç firmaları tanıtım gerçekleştirdi. Ancak fuarı gezen bölge çiftçisi, söz konusu bu fuarın domates üretimine katkı sunmasından çok firma tanıtımı ve siyasi reklam ağırlıklı olmasını eleştirdi.
Karacabey’in daha kapsamlı, akademik ve bilimsel tarzda bir domates fuarına ihtiyacı olduğunu vurgulayan ilçe çiftçisi, “Örneğin özellikle son 10 yıldır bor madenlerinden ve çeltik üretiminde kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklanan verim kaybı yaşıyoruz. Buna karşı verilen mücadeleden niye hiç akademik ve bilimsel olarak bahsedilmiyor, anlamış değiliz. Fuar şirketleri bu işi kendince layıkıyla yapıyor olabilir. Ancak özellikle yerel yönetim niye bu tür organizasyonlara hiç katkı koymuyor, merak ediyoruz. Maalesef ilçemiz hızla çoraklaşmaya gidiyor. Bir yandan Mustafakemalpaşa sulama kanalından gelen bor madeninin sulama suyuna karışması, diğer tarafta çeltik üretiminde kullanılan zirai ilaçların başta domates olmak üzere diğer ürünlere zarar vermesi bizler adına ciddi sıkıntılara yol açıyor. Tarım sezonu başladığından bu yana sesimizi yetkililere nedense duyuramıyoruz, çünkü onlar siyasi pay peşine düşmüşler! Gördük ki Sayın Belediye Başkanı yine fuarın girişine kendi resmini süsleyerek, ‘Nerede tarım orada varım’ gösterişinde bulunuyor. Sayın Belediye Başkanı’na soruyoruz; bu zamana değin ilçe tarım ve hayvancılığı için ne yaptınız? Bildiğimiz kadarıyla belediye bu tür fuarlar için kasasından beş kuruş harcamıyor, herhangi akademik ve bilimsel katkı da sunmuyor.
Madem ilçemiz domateste öncü bir konuma sahip, o halde bu tarz faaliyetler iki güne değil, bir hafta gibi zamana yayılırsa ve bugünlerde sadece tohum firmaları ve buna bağlı zirai ilaçların tanıtımı değil de ilçemizin son yıllarda hızla çoraklaşan konumu gündeme gelirse daha iyi olmaz mı? Bununla ilgili bilimsel konferanslar verilerek çevresel etkenlerin masaya yatırılması, tartışılması ve çözüm önerileri üzerinde durulması elzemdir. Aksi halde hemen bir şeyler yapılmazsa, korkuyoruz ki bu yıl ilk defa yapılan fuar, 10 yıla kalmaz son bulur. Çünkü arazi sulamalarındaki zararlar verim kaybına, toprak kaybına sebep oluyor. Yerel yöneticiler şu siyasi pay kapma yarışına bir son vermelidir. Bizler her şeyin farkındayız. Karacabey’i yönetenler bu organizasyonlara tam destek vererek öncülük etmelidir. Aksi halde billboardları kendi fotoğrafları ile süslemek işin kolaycılığı olsa gerek diye düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.