Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bursa Siyah İnciri’nin yetiştirilme potansiyeline sahip ilçelerde üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulan proje kabul edildi. Proje kapsamında, 800 incir fidanı Karacabey’deki çiftçilere dağıtıldı.
Fidan Dağıtım törenine Karacabey Belediye Başkan Vekili Faruk Türe ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün yanı sıra İl Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Osman Özkan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üreticiler katıldı.
Törende incirle ilgili bilgi veren İl Müdürü Hamit Aygül, incir üretiminde ülkemizin dünyada ilk sıralarda yer aldığın söyledi. Aygül, “İncirin iklim ve ekolojik istekleri nedeniyle az sayıda ülkede üretimi yapılabilmekte, ihracatı da bu ülkelerce gerçekleştirilmektedir. Türkiye bu ender ülkelerden biri olup; gerek kuru, gerek sofralık incir üretiminde, dünya ülkeleri içinde ilk sıralarda yer almaktadır. (Diğer ülkeler Fas, Cezayir, Mısır, İran).
Ülkemizde 2021 yılında 320.000 ton incir üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz 29 bin 378 dekar alanda toplam 24 bin 889 ton incir üretimiyle ülkemizde üçüncü sırada yer almaktadır. Karacabey’e bakıldığında başta sebze üretimi olmak üzere tarımsal üretimin yoğun ve çeşitli olarak yapıldığı hem ilimiz hem ülkemiz açısından önemli üretim merkezlerinden biridir.” dedi.
İl Müdürü Hamit Aygül, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İlimizdeki farklı ilçelerimizde 40 kadar kırsal mahallemizde yetiştirilen ve 14.11.2018 tarihinde coğrafi işaret tescili alan Bursa Siyah İnciri, son 25 yılda 5.5 milyon dolardan 60 milyon dolara kadar artan ihracat rakamı ile önemli ihraç ürünlerimizdendir. İncir üretiminin diğer ilçelerimizde yaygınlaştırılarak, üreticilerimizin gelirlerinin çeşitlendirilerek arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Karacabey ilçemizde 2021 yılında 393 dekar alanda 253 ton incir üretimi gerçekleştirilse de gerek uygun iklim şartları gerekse de toprak yapısı göz önüne alındığında üretim potansiyelinin daha fazla olduğu görülmektedir.
İl Müdürlüğü olarak Bursa Siyah İncirinin yetiştirilme potansiyeline sahip ilçelerimizde üretimin yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Bakanlığımıza sunulan projemiz kabul edilmiştir. Proje ile 800 incir fidanı Karacabey ilçemizde toprakla buluşacak ve ilçemizde toplam 50 dekarlık incir bahçesi tesis edilecektir. Proje finans kısmının ise % 75′ i Bakanlığımız tarafından karşılanmakta olup geri kalan %25’lik kısmı üreticilerimizin katkısı ile olacaktır.”
Dağıtılan fidanların üreticilere hayırlı olmasını temenni eden Aygül, “Fidanların, Karacabey ilçemizde incir üretiminin yaygınlaştırılmasında vesile olmasını ve başlayan üretim sezonunun bereketli geçmesini diliyorum.” dedi.