Vatan Partisi Karacabey İlçe Başkanı Rıfat Narhın, hükümetin açıkladığı ‘İstihdam Kalkanı’ ile ilgili işçi ve sendikaları uyardı. Narhın, “Bu tasarının AKP’nin yıllardır emeğe ve emekçiye saldırılarının devamıdır. Kıdem tazminatı yedek akçe değildir.” dedi.
Hükümet tarafından açıklanması beklenen İstihdam Kalkanı’na ilişkin bazı ayrıntılar belli oldu. Önceki gün basına yansıyan bilgilere göre, “25 yaşın altındaki gençlerle 50 yaş üzerindekiler için de üç yılı geçmemek üzere belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilecek.” denildi.
Konuyu değerlendiren Vatan Partisi İlçe Başkanı Rıfat Narhın, “Belirli süreli iş sözleşmesi yasalara aykırıdır ve emekçinin hakkına gasptır.” dedi. Başkan Narhın, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Partimizin yıllardır işçileri uyardığı bir konu, Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’nde yer aldı. Konfederasyonlar, sendikalar ve işçiler, kıdem tazminatı fonu ile oyalanırken, kıdem tazminatını tümüyle ortadan kaldıracak bir düzenleme gündeme getirildi. Bu tasarı 4857 sayılı İş Yasası’na aykırıdır. Belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi sonunda kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem tazminatının ödenmeyeceği, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararıyla kesinlik kazanmıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 18.9.1996 gün ve 1996/9-489 E 1996/594 K sayılı kararı şöyledir: “Belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem tazminatının hüküm altına alınması doğru değildir. Çünkü böyle bir durumda sözleşme sürenin bitimi ile sona ermektedir ki, bu fesih şekli kıdem tazminatına hak kazandıran hallerden değildir.”
Konuyla ilgili yargı kararları vardır. Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 2013/71 E. 2013/1642 K. 4.2.2013 kararı da şöyledir: “Somut olayda, davacı, taraflar arasında imzalanan sözleşme içeriğine göre davalı bünyesinde belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmıştır. Süre sonunda işverence herhangi bir bildirim yapılmaksızın iş sözleşmesi kendiliğinden sona ermiş olmakla davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz.” Yargıtay’ın diğer bir kararı da şöyledir: “Belirli süreli sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi halinde kıdem tazminatı istenemez. Süre bittiğinin bildirimi, fesih değil tespit niteliğindedir.”
İstihdam kalkanı adlı bu tasarıda alın terini hiçe sayma vardır. Genç işçiler ve 50 yaş üzeri işçiler için esnek çalışma öngörülüyor ve tamamlayıcı emeklilik adı altında kıdem tazminatı fonu yeniden gündeme getiriliyor. Ücretsiz izin uygulaması apar topar ve işten çıkarma yasağı adı altında Meclis’ten geçirilmişti. Şimdi üç ay daha uzatılması tam bir fırsatçılık örneğidir. İşçilerin onayı aranmadan, tek taraflı yapılan bu uygulama yüz binlerce işçiyi günde 38 liralık ödeneğe mahkum etmiştir. Kısa çalışma ödeneğinin nasıl devam edeceği ise belli değildir.”
Rıfat Narhın, “Vatan Partisi olarak, AK Parti’nin bu emeğe yönelik saldırısının cepheden karşıyız. Emekçimizin düzenleyeceği her türlü yasal protestoyu destekleyeceğiz. Covid-19’u fırsat bilerek emeğe saldırıyı göğüslemede en önde olacağız. Kıdem tazminatı sermayeye kalkan yapılamaz.” diye konuştu.