Temmuz 2020 de yayınlanan 2800 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı çerçevesinde 5 yıl boyunca uygulanacak olan % 50 hibeli Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı tebliğleri yayınlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Karacabeyli üreticileri ve girişimcileri de yakından ilgilendiren tebliğ, 1 Ocak 2021 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsıyor.
Konuyla ilgili Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede; “Buna göre tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu konuları hibe destekleri kapsamında değerlendirilecek.
Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım konularında, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı da hibe desteği dahilinde olacak.
21 Kasım 2020 tarih ve 31311 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan 2 adet tebliğ ile “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar” ve “Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları”na yönelik olarak 5 yıl boyunca yürütülecek programın ana esasları da belirlendi.
Uygulama konuları, yararlanıcıları ve proje limitleri farklı olan destekleme mevzuatı, 2006 yılından bu yana sürdürülen ve 2021-2025 yıllarını kapsayan 4. Etabın unsurlarıdır. Daha önce gerçekleştirilen 3 etap kapsamında 2006-2019 yıllarında Türkiye genelinde yaklaşık 12.000 yatırıma 2,9 milyar TL hibe ödenmiş ve binlerce yeni istihdam olanağı sağlanmıştır. Aynı dönemde Bursa’da 146 proje uygulanmış ve toplam 108,7 milyon TL yatırım tutarına karşılık 40,6 milyon TL hibe ödemesi tamamlanmış olup, 2020 yılında hibe sözleşmesi imzalanan 9 projenin uygulamasının da yılsonuna kadar bitirileceği öngörülmekte.”
Öte yandan yayınlanan tebliğler itibariyle programların ana başlıkları Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlandı. Program hakkında daha detaylı bilgiye https://bursa.tarimorman.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.