Mustafa Arı
Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmemiştir. Allah katındadır. (Lokman Suresi son ayet)
Kıyamet elbette olacak. Ancak kıyamet öncesi ortaya çıkacak olaylar ayet ve hadislerle bildirilmiştir.
Bazıları zuhur etmiştir. Şöyle ki: Dünya işlerine fazla dalıp ahiret unutulacak. Büyük ve gösterişli binalar yapılacak. İmar edilen şeyler harap edilecek, harap olanlar ise imar edilecek.
Camiler süslenecek, ama ibadete önem verilmeyecek. Kabirler süslenecek. Zina yaygınlaşacak.
Yalancı şahitlik ve boşanmalar artacak, ani ölümler sık görülecek.
Yırtıcı hayvanların derileri tabaklanarak çeşitli giyim eşyası yapılacak. (Kürk, manto ve benzeri)
Sabah giyilen elbise başka, akşam giyilen elbise başka olacak.
Sarhoşluk veren içkilerin yaygınlaşacak.
Adam öldürme olayları ve fitne artacak.
Erkekler kendilerini kadınlara, kadınlar da erkeklere benzetecekler.
Kişi, karısına itaat edip anasına asi olacak ve arkadaşına yaklaşıp babasından uzaklaşacak. Ebeveyne isyan edilip beyler hanımlarının emrine girecek.
Söz kadınlarda olacak. Her tarafta şarkıcı ve çalgıcı kadınlar zuhur edecek. Kadınlar, saçları deve hörgücü gibi, sokaklarda dolaşacaklar.
Dedikodu, yaygın bir hal alacak.
Herkes kazanamadığından ve geçinemediğinden şikayetçi olacak. Mal çoğalacak, mal sahibi malına tapacak ve tüccarların çoğu hilekar olacak.
Fasıklar başa geçecek ve konuşmasını bilmeyenler halka hitap edecekler.
Arap arazisinin çölleri, nehirlere ve yeşilliklere kavuşacak. Köylüler şehirlere akın edecek.
Bazı eş ve çocuklar, aile reisini gücünden fazla harcamaya zorlayacak, haram işleri yapmasına sebep olacaklardır.
Faize alış-veriş, rüşvete hediye denecek. Helal-harama aldırış edilmeyecek, para gelsin de nerden gelirse gelsin denilecek. Hiçbir şeyde bereket kalmayacak.
İYİ VE KÖTÜ HUYLAR
Huy demek, davranış ve düşünüş biçimi demektir. Alışkanlıklar demektir. Huylar: iyi ve kötü diye ikiye ayrılır. İyilik, kalbin huzur duyduğu şeydir. Kötülük ise kişiyi azdıran, arsızlaştıran davranışlardır.
Kötü huyların bazıları şunlardır. Eğlenmek. Gıybet etmek. İftira etmek. Kin gütmek.
Ayıp araştırmak ve ayıplarını ifşa etmek. Çekememezlik yapmak. Laf taşımak. İnsanları küçük görmek. Kendini büyük görmek, kibirlenmek. Haset etmek. Kıskanmak.
Su-i zanda bulunmak. Lakap takmak. Hayatına, malına, canına, kastetmek. Verdiği sözde durmamak. Emanete hainlik etmek. Yalan yere yemin etmek. Yalancı şahitlik yapmak.
Önce niyet iyi olacak. Bozuk niyetle iyiliğe ulaşılamaz. Hz. Peygamber: “Müminin niyeti amelinden hayırlıdır. Ameller niyete göredir.” buyurmuştur.
Her konuda, herkes için iyi düşünmek, iyi niyetli olmak İslam ahlakının temelini teşkil eder. Niyet, iyi ise akibet hayır olur.
İnsanların iyi ya da kötü olduklarını kendilerine hiç bir faydası olmayan diğer insanlara nasıl davrandığını gözlemleyerek ayırt edebiliriz. Egonuza esir olmayın, iyi insan olun.
Güzel ahlak sahibi olan bir kimsenin, kötü huylu bir hanımı vardı.
Gayet iyi geçiniyorlardı. Kötü huylu hanımla nasıl iyi geçindiği sorulunca, iyi ahlaklı kimse şöyle cevap verdi: İyilerle herkes geçinir. Marifet kötü huylu ile geçinmektir. Onun kötü huyuna sabredemezsem, benim iyi huylu olduğum nereden belli olacaktır.