Mustafa Arı
Kur’an sözlerin en güzeli, yol gösterici, hidayet rehberidir, rahmettir. Mübarek bir kitaptır. Hükmü kıyamete kadar geçerli son kitaptır. Kur’an, 114 sure, 30 cüz ve 6666 ayetten oluşur. Kur’an bize uymamız, onunla amel etmemiz için indirilmiştir.
Kur’an’a uymak, emir ve yasaklarını yerine getirmek, her Müslüman’a farzdır. Kur’an’da: “Onu sana indirdik ki ayetlerini düşünsünler ve aklıselim sahipleri öğüt alsınlar” (Sad süresi: 29)
Kur’an, insanları birçok ayetle düşünmeye davet ediyor. Kur’an’ı inceleyen birçok ilim adamı Müslüman olmaktadır.
Allah, insanı yaratmakla yetinmemiş, ayrıca ona kalemle yazmayı ve bilmediği şeyleri öğretip onu Kur’an’la eğitmiştir. Bir Müslüman’ın öğreneceği ilk şeyin Kur’an ve ilmihal bilgisi olması gerekir.
Kur’an hayatın kitabıdır ve hayatınıza yön verecek yegane kitap odur; hem de hayatınızın bütün alanlarına, aile hayatınıza, sokağınıza, siyasetinize, ekonominize, iletişim dünyanıza, sanatınıza, edebiyatınıza, her şeyinize O yön verecektir. Kur’an’ı daha iyi anlamak için bir tefsir alalım ve okuyalım. Kur’an’ı okumak ve anlamak kadar bunu hayatımıza uygulamak da çok önemlidir.
Kur’an Ramazan ayında indi. Hak’la batıl bilindi. Rabbimize çok şükür Kalpten paslar silindi.
“Yeryüzünün dengesini bozmayın” diyor, bozuyoruz. “Çevreyi kirletmeyin” diyor, kirletiyoruz.
Kur’an Allah’ın sağlam ipidir. Ona tutunan kurtulur. O ipe tutunmayan helak olur. Kur’an-ı Kerim’e göre insanın diğer insanlarla ilişkilerinde şunlara dikkat etmelidir;
İnsan verdiği sözü tutmalı. Dürüst olmalı. Haksız yere kimseye zarar vermemeli. İnfak yapmalı, tartıda hile yapmamalı. Yetimi ve fakiri doyurmalı. Sahibinin izni olmadan başkasının eşyasına dokunmamalı. Kardeş olmalı. Yardımsever olmalı. Birlikte hareket etmeli ve merhametli olmalıdır.
Kur’an’a karşı öğrenmek, öğretmek, okumak, anlamak ve yaşamak, saygıda kusur etmemek gibi görevlerimiz var. Hafız yetiştirilmesine önem verilmelidir. Ayrıca Kur’an ahlakı ile ahlaklanmak, başlıca görevlerimizdendir.
Peygamberimizin Kur’an’la ilgili birçok hadisleri vardır; “En hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.”
“Kur’an okuyunuz! Çünkü Kur’an, kıyamet günü okuyan ve onunla amel edenlere şefaatçi olacaktır.”
Kur’an-ı okumak ibadet olduğu gibi onu dinlemek de ibadettir. Kitabını bilmeyen, okuyamayan, Kur’an’a uymayan Müslüman, İslam’ı yaşayamaz. Bu çünkü bunalımların, çıldırmaların ve aile facialarının sebebi dindar olmayışımızdır.
Rabbim, Ümmet-i Muhammedi Kur’an’ı okuyan, Kur’an’a uyan, Kur’an’dan istifade edenlerden eylesin. Allah, Kur’an’ı kalbimizde ve kabrimizde nur eylesin.