Mustafa Arı
Tüm ibadetler kulları Allah’a yaklaştıran yollardır. Kurban da Rabbe yaklaşmaktır. Meşru bir ibadettir. Kur’an ve Sünnet’te yer almıştır. “(Resulüm!) Kuşkusuz biz sana Kevser’i verdik. Şimdi sen Rabbine kulluk et (namaz kıl) ve kurban kes.” (Kevser Suresi: 2)
“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir.” (Enam Suresi: 162)
Peygamberimiz kurbanı kendisi bizzat kesmiş ve kestirmiştir. Kurban önce Allah’a ve sonra akrabaya, komşuya, dosta, çevremizdeki insanlara yaklaşmaktır. Kurban Allah’a itaatini ve samimiyetini göstermesi için bir vesiledir. İbrahim peygamber oğlu İsmail ile imtihana tabi tutulurken aslında Allah’a yakınlığı hususunda imtihan olunmuştur. Ve imtihanı kazanmışlardır.
Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de niyet esastır, yani başka maksatlar için değil, sadece ve sadece Allah rızası gözetilerek yerine getirilmelidir.
Kurban, Allah adı anılarak kesilir. Allah adının anılması, Allah istediği için kesilmesi demektir. Allah’tan başkası adına kesilen hayvanın eti yenmez.
Kurban, toplumsal barıştır. “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır! Sizden Allah’a ulaşacak olan takvadır.” buyrulmuştur.
Kurban, bir teşekkürdür. Bu teşekkürü isteyen Allah ve Resulü’dür. Peygamberimiz: “Ademoğlu Kurban bayram günlerinde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir ibadet yapamaz.” buyurmuştur.
Kurban’da nice hikmetlerini kavrayamadığımız nice hayırlar vardır. Bu hayırların ortaya çıkması kulun samimiyet bilinciyle ilgilidir. Kurban ibadetinde, insanın yüce Allah’ın sayısız nimetlerine karşı şükrünü ifade etmesi; günahlarının bağışlanması; kurban kesen ailenin genişliğe kavuşması; toplumda sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın sağlanması; din kardeşliği, akrabalık ve komşuluk hukukunun güçlendirilmesi gibi pek çok hikmetler vardır.
İdrak edeceğimiz Kurban Bayramı’nın tüm İslam alemine hayırlar getirmesi dileği ile bayramınız mübarek olsun.
NOT: Kurban bayramında teşrik tekbirlerine dikkat edilmeli. Arife gününden itibaren her vakit namazın farzından sonra teşrik tekbiri getirilir. Bayramın dördüncü günü ikindi namazında son bulur.
ALLAH’IN GÜZEL İSİMLERİ BAKIN NASIL TECELLİ EDİYOR
Hiç düşündük mü? Evlilik hayatımızda Allah’ın hangi isimlerine aşına oluyoruz veya olmalıyız?
1) Evet, eşler birbirini öyle sevmeli ki Allah’ın ”VEDUD” ismi, üzerimizde tecelli etsin.
2) Eşler birbirinin acılarını yüreğinde hissetmeli ve dertlerini dert bilmeli. Ne kadar şefkatli ve merhametli olursanız Allah’ın “RAHMAN” ve “RAHİM” isimlerine o kadar çok aşına olursunuz.
3) Eşiniz, hoşunuza gitmeyen bir davranışta bulunduğunda günlerce ona karşı kin tutma ve her fırsatta yüzüne vurma yerine onu affedin ki, “GAFFAR” ve “GAFUR” ismi aşına olsun.
4) İşlediği kusur ve hatalarını başkalarına şikayet ederek anlatmak yerine örtün ki, “SETTAR” ismi aşına olsun.
5) Gücünüz nispetinde cömert davranıp, eşinize iyilik yapın ki “CEVAD” ismi aşına olsun.
6) Eşinizin hak ve hukukunu koruyup, gözetin ki, “MÜHEYMİN” ismi aşına olsun.
7) Eşler birbirine karşı fedakarlık yapsın ki: Bunun da karşılığını eşinizden ziyade Allah’tan bekleyin. Ona lütuflarda bulunun ki, “LATİF” ve “VEHHAB” ismi aşına olsun.
8) Onun mutlu olmasına, mutlu olma yollarını açın ki, “FETTAH” ismi aşına olsun.
9) Kulağınızı şikayet ve serzenişlere tıkamayın. “Bana ne, o senin problemin” demeyin, sıkıntılara ortak olun ondan kaçmayın. Sözlerini dinleyin, şikâyetlerini duyun, mümkün oldukça isteklerini yerine getirin ki, “SEMİ’İ” ismi aşına olsun.
10) Çaresizliğini görmemezlikten gelmeyin. Sevinçlerine, kederlerine ve ihtiyaçlarına ortak olup görün ki, “BASIR” ismi aşına olsun.
11) “Benim sıkıntım başımdan aşıyor. Bir de senin sıkıntılarınla mı uğraşayım?” demeyip, onun sıkıntılarından haberdar olun ki, “HABİR” ismi aşına olsun.
12) Olumsuz bir davranışı karşısında hemen “Sen zaten hep böyle yanlış yaparsın.” diyerek yargılamakta acele etmeyin, yumuşak davranın ki, “HALİM” ismi aşına olsun.
13) İstemeden ve ihtiyaçlar gereği için hep verici olun ki, “KERİM” ismi aşına olsun.
14) Sorularını cevaplayın, ihtiyaçlarına yardımcı olun ki, “MUCİB ” ismi aşına olsun.
15) Yapamadığı ve size başvurduğu işlerinde ona yardımcı olun ki “MU’İN” ismi aşına olsun.
16) Ona zor gelen ve sana kolay gelecek bir işini yaparak sürpriz bir iyilik yapın ki “VEKİL” ismi aşına olsun.
17) İşten gelir gelmez TV’nin karşısına geçip oturmayın. Eşinizle candan dost ve arkadaş olun ki, “VELİYY” ve “ENİS” ismi aşına olsun.
18) Eşinizin bir gömleğinizi ütülemesine ve sevdiğiniz bir yemeği yapmasına bakıp “Yahu, bunlar zaten senin görevin” demek yerine, Yaptığı hizmet ve iyilikleri takdir edip Teşekkür edin ki “HAMİD ” ismi tecelli edip aşına olsun.