Saadet Partisi Karacabey İlçe Başkan Yardımcısı Hamit Çavdarlı, yaptığı basın açıklamasında Türkiye’nin ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Çavdarlı, gelir dağılımındaki adaletsizliğin küresel bir tehdit haline geldiğini belirterek, söz konusu durumun Türkiye’de de toplumsal refahı olumsuz etkilediğini söyledi.
AK Parti’nin 3Y ile mücadele edeceğini söyleyerek iktidara geldiğini ancak 20 yıllık süreçte yoksulluğun, yolsuzluğun ve yasakların arttığını söyleyen Çavdarlı, “Yolsuzluğu engelleyemediler. Bilakis daha da arttı. Şimdi kaliteli yolsuzluk yapılıyor. Yoksulluk ise hem kaliteli yolsuzluklar, hem de liyakatsiz kadroların beceriksiz yönetimi marifetiyle kat be kat arttı. Yasaklar ortadan kaldırılmak yerine her şeyin çözümü haline geldi. Her halde bundan sonra milleti ikna etmek için kısa süre içinde yoksulluğu da yasaklarlar.” dedi.
Hamit Çavdarlı, AK Parti’nin Kasım 2002’de iktidara geldiğinde yoksulluğu bitireceğini söylemesine rağmen Türkiye’de 20 yıllık süreçte yoksulluğun arttığını kaydetti. Çavdarlı, “Mevcut hükümet tarafından benimsenen piyasa yanlısı ekonomik anlayış ile hak temelli sosyal politika anlayışından uzaklaşılması, yoksullukla mücadele açısından başarısızlığı da beraberinde getirmiştir. Bu noktada, özellikle ekonomik büyümenin yoksulluk sorununu tek başına çözebileceği yaklaşımı, yoksulluk sorununun sosyal adalet temelinde ele alınması gerekliliğinin gözden kaçırılmasına yol açmıştır. Yoksulluktan kurtulmak için sadece maddi ihtiyaçları karşılamaya yönelik parasal yardımların yeterli olmayacağını söylemek mümkündür. Dolayısıyla, devlet tarafından yoksul kişilerin kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik sosyal politika önlemlerinin uygulanması gerekmektedir.” diye konuştu.
Türkiye’deki gelir adaletsizliğinin çok vahim boyutlara ulaştığını dile getiren Çavdarlı, Dünya Bankası verilerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye’de 2018 yılı itibarıyla toplam gelirden en yüksek payı alan yüzde 20’lik kesim toplam gelirin yüzde 48,5’ini almaktadır. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin en büyük göstergesi olan bu veride Türkiye bu konuda veri bulunan 164 ülke içerisinde 47. sıradadır. Türkiye gelir dağılımının adaletsizliği bakımından maalesef Afrika ülkeleri ile aynı ligde yer almaktadır. OECD verileri de Türkiye’deki gelir dağılımı adaletsizliğini açıkça ortaya koymaktadır. Gelir adaletsizliğini ortaya koymakta kullanılan Gini Katsayısı bakımından Türkiye’nin OECD ülkeleri içerisindeki konumu ne yazık ki çok kötüdür. Türkiye bu noktada veriye ulaşılabilen 35 OECD ülkesi içerisinde 33. sıradadır. Ülkemizde insanlar çalıştıkları halde yoksullukla karşı karşıyadırlar.”