SINAV STRATEJİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN!
Esra Tunç – Özel Özkocaman Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni
* Öncelikle sınav gözetmeninin talimatlarını takip etmeli ve tüm kodlamaların doğruluğundan emin olmalıyız.
* Sınavdan önce bağlı olduğumuz ve kendimiz için iyi olduğunu düşündüğümüz sınav stratejisini sınav günü değiştirmek temel bir hatadır. Sınav günü hangi kısımdan başlayacağımızı ve sırasıyla hangi bölümleri çözmemiz gerektiğini bilmeliyiz ve bunu değiştirmemeliyiz.
* Diğerlerinin heyecanını görünce heyecan seviyemizin artmasına izin vermek de başlıca hatalar arasındadır. Diğer insanların duygu durumu sizi ilgilendirmemeli.
Bariz hatanız yoksa cevabı değiştirmeyin
* Sınavda size verilen kalemlerin ikisini kullanmak üzere hazırlayınız. Kalem ucunun kalınlaşması durumunda işlemlerimiz karışık ve okunaksız olabilir. Özellikle matematik ve geometride işlem yaparken ikinci kalemi kullanabilirsiniz.
* Emin olduğunuz bir cevabı eğer çok bariz bir hatanızı fark etmediyseniz asla değiştirmeyiniz. Zihnimiz fazla odaklandığında parçalı algılamaya başlar ve bağlamdan yani ana mesajdan kopar. Bu da hata riskini artırır. Dikkat edelim.
Kodlama yönteminiz olsun
* Kodlamadan zaman kazanmak için sayfa sayfa kodlama tekniği en uygunudur. Fakat siz kendinizi tek tek kodlamaya alıştırdıysanız bunu değiştirmeyiniz. Kaçınılması gereken kodlama tipi kodlamayı en sona bırakmaktır.
* Kalemlerinizi, silginizi, kalemtıraşınızı hazır edin, sırayı düzenleyin.
* Kalemtıraşı sık kullanma ihtiyacı hissediyorsanız sınav başlamadan önce kalemlerinizin ters tarafını da kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Paragraf soruları nasıl çözülür?
* Genel olarak soru kökünü anlamadan soruya geçmek soruyu boşa çözmeye çalışmak demektir. Yanlış yapma ihtimalini artırır. Soruda ne aradığımızı bilmeliyiz. Gerekirse iki kere okuyacağınız yer soru kökü olsun ama asla paragraf sorularında metni üst üste iki kez okumayalım. İlk okumada algılanmadıysa boş bırakıp daha sonra dönelim. Doğru kavranmış bir soru kökü bize güven hissettirir, zaman kaybını önler.
* Paragraf sorusunu çözerken verilen metnin dışına çıkmak, paragrafta yer almayan bir yorum getirmek “bana göre, bence” vb. kavramlarla yorum yapmak soruyu yanlış çözmenize sebep olacaktır.
* Bir paragrafı okurken metnin ortasına gelindiğinde metinden kopuk bir düşünceye kapıldığınızı fark ettiğinizde başa dönmek ve inatla soruyu çözmeye çalışmak sizi hataya zorlayacaktır.
* Seçenekler arasında ayrım yapamadığınız zaman seçeneklerin anahtar sözcüklerine (cümlenin kurulmasına sebep olan sözcüklere) yoğunlaşmak seçeneklerin daha kolay elenmesini sağlayacaktır.
* Paragraf soruları sanıldığı gibi sadece okuduğunu anlama üzerine kurgulanmamıştır. Bu yüzden öğrenmiş olduğunuz teknikler bağlamında soruları yorumlamalısınız.
* Problem sorularında yapılan en büyük hatalardan birisi bütünleşik olarak soruyu tek parçada çözmeye çalışmak. Soruyu bir kez okuduktan sonra parça parça verilen ve istenenleri kâğıda döküp denklemi kurunuz.
* Geç Yatma Erken Kalk: Sınav sabah uygulanacağından, bugünden sınav gününe dek çok geç olmadan yatmak ve sabah olabildiğince erken kalkma rutinini oluşturun.
* Stres Yaşamanız Normal: Sınavın yaklaştığı bu dönemde stres ve gerilimin artması oldukça doğaldır. Bu duyguların normal olduğunu ve kontrol edilebileceğini kendinize anımsatmanız yeterli olur.
* Okulu Önceden Görün: Sınava gireceğiniz okulu mutlaka sınav öncesinde görün, güzergâhını öğrenin.
Sınava gitmeden önce;
* ÖSYM’nin web sitesinde yayınlamış olduğu Sınava Giriş Belgesi’nin çıktısını hazırlamayı ve yanınıza almayı unutmayın.
* Sınavda yanınızda ayrıca kimlik belgelerinizi (fotoğraflı TC kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport veya sürücü belgesi) bulundurun.
* Belgelerinizi sınav sabahı kolay bulabileceğiniz bir yere koyun.
* Sınav salon kapıları 10.00’da kapanır. Pandemi süreci nedeniyle salona alınma süreci uzayabileceğinden, saat 09.00’dan itibaren sınava gireceğiniz okulda bulunmanızda fayda var.
Sınava başlamadan;
* Sınav görevlilerinin yönlendirmelerini dikkatle dinleyin ve yönlendirmelerin dışına çıkmayın.
* Sınav salonunda, zamanı takip edebileceğiniz bir duvar saati olacak. Deneme sınavlarında pekiştirdiğiniz zaman planlamasını bu saatten de takip ederek süreci yönetebilirsiniz.
* Adınıza hazırlanmış kitapçıklar ve optik formlar dağıtılınca, oturum başkanının yönlendirmesi ile kitapçıklarınızı (herhangi baskı sorunu olup olmadığını) ve optik formlarını kontrol ederek sınava öyle başlayın.
* Çok düşük bir olasılık olsa da kitapçıkta bir sorun olursa, endişelenmeden oturum başkanına bildirirseniz yenisi sağlanacak.
Sınav anı;
* En güçlü ve hızlı olduğunuzu düşündüğünüz testten başlayın.
* Sınav anında ve sonrasında olumsuz duygulara kapılmayın.
* Sınavda soruların yüzde 10’unun çok kolay, yüzde 20’sinin kolay, yüzde 40’ının normal olduğunu, sadece yüzde 20’sinin zor ve yüzde 10’unun çok zor olduğunu bilerek kendinizi rahatlatın.
* Sınavda aynı sorular, şıklarda farklı dizilimlere çıkıyor. Güçlü ve hızlı olduğunuz testte ilk soru çok zor olarak çıkarsa, diğer soruların kolay olduğunu düşünerek kaygınızdan uzaklaşın.
* Zorlanılan bir soruda, muhtemelen, sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmının da aynı zorluğu yaşadığını unutmayın.
* Turlama tekniği kullanarak süreyi daha kontrollü ve etkin yönetin.
* Soruları çözerken takıldığınız soruları, inatlaşmadan işaretleyerek sonra tekrar bakmak üzere geçin ve yapabileceğiniz diğer sorulara yönelin.
* İşaretleyerek geçtiğiniz, zorlandığınız sorulara ikinci turda dönebilirsiniz.
* Optik formu dikkatli doldurun ve doğru sorunun kutucuğunu işaretlediğinizden emin olun.
* Soruları yaptıkça, tek tek optik forma hemen işaretlemenizi öneririm. Tüm soruları bitirdikten sonra optik forma toplu kodlama riskli olabilir.
Sınavda hepinize başarılar diliyorum.