Hayrettin Bulut
Değerli okurlarım; bugün sizlere Kurtuluş Savaşı’mızın kahraman kadınlarından Nene Hatun’u anlatacağım. Tarihçesi akademik bir makaleden alıntıdır.
Yurdumuzun kurtuluşunda büyük hizmetleri olan değerli aziz kutsal insan Nene Hatun ve önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ismini sayamadığımız nice silah arkadaşı ve tüm kurtuluş şehitlerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz. Bu aziz ve kutsal şehitlerimizin ruhları şadolsun.
Nene Hatun, 1857’de Erzurum’un Çeperli Köyü’nde dünyaya geldi. … 93 Harbi sırasında Erzurum’da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum’daki halkın direniş simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahraman. Aziziye savunması sırasında 20 yaşında olan Nene Hatun, köyünden Mehmet Efendi ile evlidir.
Nene Hatun,“Evladım anasız büyür ama vatansız büyüyemez” der. Ve çocuklarını ailesine teslim ederek savaşa katılır.
Nene Hatun ve ailesi savaştan sonra Erzurum’a yerleşti. Tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi’nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayatını kaybetti.
98 yıl Erzurum’da yaşadıktan sonra yine Erzurum’da, zatürre hastalığından yaşamını yitiren Nene Hatun, ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi unvanına layık görüldü.
Anadolu’nun kurtuluşunda örnek bir kadın olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır ve herkes kağnısıyla cepheye cephane taşıdığını bilir. Kocabaş öyküsünü ders kitaplarımızda görmüşsünüzdür.
KAĞNITEKER
“Bir-kaç tahta parçası,
Bir avuç paslı çivi,
Birde demir halka,
Döner durur gider hakka,
Ne olur dön teker,
Beni buralarda bir başıma
Koyma teker.
Bu bize haktan ilahi emir,
Toprak ana kan kızıl,
Gökkubbe demir,
Basmasın toprağıma,
Gafille, rezil
Ne olur dön teker,
Beni buralarda bir başıma
Koyma teker.”
Diyerek kağnısını canından çok seven kahraman ruhlu yüce insan cepheye geç kalmamak için canla başla yürüyordu, toprak yollar toz duman demeden. Ama biliyordu onu bekleyenler var cephede.
Onun bu örnek davranışı dalga dalga yayıldı. Anadolu’ya kadın, kız düştü yollara elleri kınalı ama yürekleri mangal gibi bizim kahraman kadınlarımız. Bunu gören Mustafa Kemal Atatürk kadının gücüne inandığı için “bu ülkeyi kurtaran kadın, yönetmesinide bilir” dedi ve seçme seçilme hakkını kadınlara verdi.
RUHLARINIZ ŞAD OLSUN AZİZ ŞEHİTLERİMİZ…