Karacabey’deki vatandaşlar kimlik yenileme başvuru işlemlerinin bu yılın sonu itibariyle sona ereceğini düşünerek İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne akın etti. Ancak, Karacabey Nüfus Müdürlüğü 2019’un son günlerine yaklaşırken kimlik yenileme ile ilgili doğru bilinen yanlışları kamuoyuyla paylaştı. İlçe Nüfus Müdürlüğü, kimlik yenilemenin süresiyle ilgili belirlenmiş bir tarih olmadığını duyurdu.
Karacabey Nüfus Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi; “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’müzden yapılan açıklamada, Son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2020 yılında T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi gibi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığı anlaşılmıştır.
T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi gibi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının T.C. Kimlik Kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri önem taşımaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.’ denildi.”
Kimlik yenileme randevusu nasıl alınır?
Kimlik yenilemek için ilk yapmanız gereken, randevu almak. Bu zorunlu. Kimlik kartı başvuruları için ‘randevu.nvi. gov.tr’ internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınabilinir. Gününde gitmediğiniz takdirde sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.
Kimlik yenileme evrakları
Randevu aldıktan sonra İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmaya gidiliyor. Yanınızda olması gereken evraklar ise şunlar:
– Nüfus cüzdanınız. Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor.
– Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
– 22.5 liralık (değerli kağıt bedeli) değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont. Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.
2019’daki kimlik yenileme ücreti?
– Kimlik yenileme: 22.50 TL
– Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 22.50 TL
– Eskiyen kimliği değiştirme: 22.50 TL
– Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Doğumdan itibaren 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmamışsa: 22.50 TL
– Yeni alınan kimlik kaybedilmişse: 45 TL
– Eski tip kimlik kaybedilmişse: 22,5 TL.