Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, “Erasmus” kapsamındaki öğrencilerin hibe paralarının ödenmediği ile ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi sundu.
CHP Bursa Milletvekili Özkan, soru önergesi hakkında yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi; “Türkiye’nin öğrenci değişim programı “Erasmus” kapsamında yurtdışına gönderdiği yaklaşık 15 bin öğrencinin, bu yıl evlerinden binlerce kilometre uzakta çok sıkıntılı günler geçirdikleri ve bu kapsamda yurtdışına giden öğrencilerin hibe paralarının ödenmediği şikayeti bizlere ulaşmaktadır. Yurt paralarını dahi ödeyemeyen, yemek parası bulamayan öğrenciler, adeta “ortada kaldık” diye isyan ederken, “Dışişleri Bakanlığı’ndan net bir yanıt alamamışlardır.
Yurt paralarını dahi ödeyemeyen, yemek parası bulamayan öğrenciler, “ortada kaldık” diye isyan ederken,“Dışişleri Bakanlığı topu Avrupa Birliği’ne atıyor” denilmektedir.
Öğrencilerin büyük bir kısmı yaklaşık iki aydır yurtdışında bulunmaktadır. Parası olanların da tüketmiş vaziyette olduğu, her birinin kendi çözümünü üretmek zorunda kaldığı, neredeyse yemedikleri ve içmedikleri iddia edilmektedir. Çalışma izinleri olmadığı halde kaçak işlerde çalışmak zorunda kaldıkları ve bırakıp dönmenin de hepsi için mümkün olmadığı, çünkü 10 aylık kira sözleşmesi yaptıkları söylenmektedir. Öğrencilerin bulundukları yerde yaptıkları gözlemlere göre ise sadece Türkiye’den giden öğrencilerin bu sıkıntıyı yaşadıkları belirtilmektedir.
Bu noktadan hareketle:
1. Bu yıl resmi olarak kaç öğrenci Erasmus kapsamında yurtdışına gönderildi?
2. 10 ay için, ayda 600-700 euro vaat edilen bursların iki aydır ödenmediği ve ayrıca 10 ay yerine sadece 2 buçuk ay ödeme yapılacağı doğrumu dur?
3. Ailelerinin kısıtlı imkanlarıyla, iyi bir eğitim almak amacıyla yabancı ülkelere giden öğrenciler, burs paralarını alamadıkları, kaldıkları evlerin, yurtların parasını ödeyemedikleri, öğrencilerden bir kısmının yemek parası dahi bulmakta zorlandığı iddia ediliyor. Söz konusu mağduriyet ile ilgili bir herhangi bir çalışmanız var mı?
4. “Kendi imkanlarınızla hayatınızı idame ettirin, aksi halde ülkenize dönün” diye öğrencilere mail gönderildiği doğrumu dur?
5. Diğer ülke öğrencilerin burslarının ödendiği, sadece Türk öğrencilerin bu konu ile ilgili mağduriyet yaşadıkları iddia edilmektedir. Bu iddialar doğrumu dur?
6. Söz konusu mağduriyetten dolayı kaç öğrenci ülkemize geri dönmek zorunda kalmıştır?
İvedilikle çözümlenmesi gereken bu durumla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’na vermiş olduğumuz soru önergemizin takipçisi olacağımızı belirtiyorum.”