Mustafa Arı
Olgun insan nasıl davranmasını bilen, davranışları ölçülü olan kişilere olgun insan denmektedir. Olgunluk doğuştan değil, eğitim, görgü ve kültürle kazanılan bir olgudur. İnsan olgunluğu hangi yaşta öğrenirse o yaşta olgundur.
Olgun insan öncelikle Allah’a sonra kendisine ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getiren insandır. Kusurları affeden ve kusurları örtendir.
Olgun insan küçük meseleleri büyütüp olay çıkarmaz. Hoşgörülü ve anlayışlı olur. Olgun insan mütevazi olur. İnsanları dış görünüşü ile değerlendirmez, eylemleri ile değerlendirir.
Olgun insan konuşurken empati kurar ve açık fikirli olur. Herkesin görüşüne saygı duyar, muhatabının görüşlerine katılmasa bile onu yargılamaz. Doğru olan bir şeyi uygun bir üslup ile öfkelenmeden anlatmaya çalışır.
Olgun insan kendini hataları ile kabul eder, kendisine yapılan eleştirileri anlayışla karşılar. Kendisini methetmez. Karşınvdakilerin konuşmalarını dinlemesini bilir, kimseye kin tutmaz düşmanlık beslemez.
Olgun insan yaptığı iyilikleri unutur, kendisine yapılanları unutmaz. Başkalarının daima iyiliğini ister, onlar için hayır dua eder, beddua etmez. Bilmediklerine bilmiyorum der, öğrenmeye çalışır. Bildiklerini ise başkalarına anlatır.
Olgun insanlar kibir, gurur ve gösterişten uzak olurlar, maddi şeylere önem vermezler. Takdir ile gelene üzülmez, olacaklar için tedbir alıp Hakka sığınır. Allah’ın takdirini kazanmaya çalışır. Nefsini terbiye etmeye çalışır. Olgun insan önce düşünür sonra inanır, düşüncesini inancıyla eylemleri ile birleştirir.