Demokrasi ve Atılım Partisi Karacabey İlçe Başkanı Şaban Önen, “Herkes e-Devlet’ine girsin, T.C. kimlik numarası ile adresini sorgulasın. Eğer adresinde başka birileri görünüyorsa acil nüfus müdürlüklerine gidip buna müdahale etsinler, itiraz etsinler. Aksi halde yarın çok geç olabilir.” dedi.
2017 yılında yürürlüğe giren “Adrese Dayalı Kayıt Sistemi” ile muhtarların tamamen devre dışı kalmasının ardından adres kayıtlarındaki sıkıntıların arttığına dikkat çeken DEVA Partisi İlçe Başkanı Şaban Önen, yaklaşan genel seçimlere de dikkat çekerek ilçe halkını uyardı.
Önen, bir kişinin elini kolunu sallayarak nüfus müdürlüklerine gidip bulduğu bir boş daireye kaydını yaptırabildiğini, o nedenle de muhtarların mahallelerinde ne olup bittiğini, hangi dairede kimin oturduğunu bilemediklerini vurguladı. Geçtiğimiz hafta gündeme bomba gibi düşen ve çok sayıda vatandaşın evlerinde bilgileri dışında yabancı uyrukluların kaydının çıktığıyla ilgili şikayetlerine yönelik haberlere dikkat çeken Önen, “Tüm Karacabeyli vatandaşlarımıza uyarımızdır, herkes e-devletine girsin, T.C. kimlik numarasıyla adresini sorgulasın. Eğer adresinde başka birileri görünüyorsa acil nüfus müdürlüklerine gidip buna müdahale etsinler, itiraz etsinler. Yarın çok geç olabilir.” ifadesini kullandı.
Daha önce bu işlemleri muhtarların yaptığına dikkat çeken Şaban Önen, “Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’nden önce adres kayıtlarını muhtarlarımız yapıyordu. Örneğin köyde yazın yaşayan insanlar kışın çalıştıkları, ekmek yedikleri, iş gördükleri yere gidiyorlar. Köyde kalan muhtar da o köyün hem bekçisidir, hem sorumlusudur, hem de köye geleni, gideni bilir ve köyde fakiri, garibi de o bilir. Devlet adına köye biri gittiği zaman muhtarı ararlar. Köyde muhtar olumsuz bir şey gördüğü zaman devlete aktaran birimdir. Şimdi bunun aynısını mahalleli olarak değerlendirin. Mahallelerimize Anadolu’dan bir vatandaş geleceği zaman muhtara giderdi. Nakil belgesi alırdı, o nakil belgesiyle beraber yaşadığı şehre gelirdi ve Muhtara; ‘Ben memleketten geldim. Şu evi tuttum, kira kontratım bu, nakil belgem de bu, kaydımı yap.’ derdi. Muhtar da o vatandaşın kayıt beyanını alır nüfus müdürlüğüne gönderirdi. Nüfus müdürlüğü güncel adres kaydını yapardı. 2017 yılında Adrese Dayalı Kayıt Sistemi çıkınca maalesef muhtarlıkları tamamen devre dışı bıraktılar. O zamanlardan böyle sorunların çıkabileceği düşünülmeliydi. Hatta muhtarlar bu konuyu defalarca dile getirdi, tepki gösterdi, ‘Bu yanlıştır’ dedi ama önemsenmedi. Kısacası Adrese Dayalı Kayıt Sistemi uygulanabilir ancak bu sistemde muhtarın devre dışı bırakılması doğru değildir. Bununla ilgili muhtarları da kapsayan yeni bir düzenleme şarttır.” diye konuştu.