Demokrasi ve Atılım Partisi Karacabey İlçe Başkanı Şaban Önen, geçtiğimiz Perşembe akşamı Bursa’yı ziyaret eden Genel Başkan Yardımcısı ve Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir’e ülke genelindeki tarım ve hayvancılığın genel sorunları ve çözüm yollarını içeren bir rapor sundu.
Karacabey ve Türkiye genelinde derhal ürün planlaması yapılması gerektiğini vurgulayan DEVA Partisi İlçe Başkanı Önen, “Havza sistemi işlerlik kazanmalı, yapılacak su haritalarına göre ürün ekilmelidir. Bu konu derhal ele alınıp su tasarrufu sağlanmazsa ülkemiz kıtlık tehlikesi ile karşı karşıyadır.” mesajı verdi.
İlçe Başkanı Şaban Önen’in DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir’e sunduğu tarım ve hayvancılık raporunda şu görüşlere yer verildi:
“Fahiş fiyat artışları polisiye tedbirler ve tehditler ile çözülemez. Son bir yılda tarımsal girdi fiyatlarındaki anormal artışlar göz önünde bulundurulmadan yapılan değerlendirmeler tamamen siyasi olup gerçekleri gizlemekte, bu da üreticilerimizin moralini bozmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Tarım ve hayvancılığın en önemli girdileri olan gübre, ilaç, tohum, mazot, elektrik, yeme % 150 – % 200 gibi korkunç zamlar yapılırken, ürün fiyatlarını düşürmek hayalden öteye gidemez.
Dünyada gelişen ve büyük artışlar gösteren tarımsal emtia fiyatları takip edilmiyor mu bilmiyoruz! Bu fiyat artışları genelde küresel iklim değişikliği, bazı bölgelerde kuraklık, bazı bölgelerde de aşırı yağışlardan kaynaklanmaktadır. Şuan ise üreticilerimizin yetiştirdiği ürünler dünya fiyatlarının çok altında bulunmaktadır. Stratejik bir sektör olan tarım tamamen dışarı bağımlı hale getirilirse sonu felaketle biter.
Tüketiciye ucuz ürün ulaştırılmasının tek yolu yoksul insanlarımızın gelir seviyesini yükseltmektir.
Acilen devlette ciddi bir tasarruf politikası uygulanması gerekmektedir. Buradan sağlanacak kaynak derhal dar gelirliye ve emeklilere aktarılmalı, asgari ücret ve emekli maaşları artırılmalı, bu insanların alım gücü yükseltilmelidir.
Tarım ve hayvancılıkta kullanılan girdilerde sübvansiyon uygulanmalı ve destekler artırılmalıdır.
Gümrük vergilerini sıfırlamak, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ziraat Bankası’nı büyük zararlara sokarak piyasaları düzenlemek, çiftçinin ürününü ucuza kapatmak cinayettir. Ziraat Bankası’nın görev zararı 24,5 milyar, TMO’nun görev zararı ise 14,5 milyar Türk lirasını bulmuştur. Bu paralar üreticiye destek olarak verilse, dışarıdan 1 kg bile mal almaya gerek kalmayacaktır.
Küresel iklim değişikliği ile ilgili hiç bir çalışma yapılmamakta, bu konuda Tarım Bakanlığı, Ziraat Odaları ve ilgili birlikler adeta uyumaktadır. Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın 14 köyünde yapılmakta olan toplulaştırma çalışmalarında, Bakanlar Kurulu kararı olmasına rağmen, kapalı sistem sulama konusunda hiç bir şey yapılmamış, şahısların arazi kayıpları yaşamasından başka hiç bir işe yaramamıştır.
Altını özellikle çizmek gerekirse; Türkiye ve ilçemiz genelinde derhal ürün planlaması yapılmalı, havza sistemi işlerlik kazanmalı, yapılacak su haritalarına göre ürün ekilmelidir. Bu konu derhal ele alınıp su tasarrufu sağlanmazsa ülkemiz kıtlık tehlikesi ile karşı karşıyadır.”
İlçe Başkanı Şaban Önen’in sunduğu tarım ve hayvancılık raporunu dikkatle inceleyen DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, bu tespitlerin kayda değer derecede önemli olduğunu belirtti. İlçe Başkanı Önen’e bu konuya olan ilgisinden dolayı teşekkür eden Aydemir, DEVA Partisi Genel Merkezi’nin tarım ve hayvancılığa ayrı bir önem verdiğini, rapordaki bilgi ve önerilerin mutlaka değerlendirileceğini sözlerine ekledi.