Mustafa Arı
Biz Müslümanlar, ibadetlerimizi Allah emrettiği için yaparız. Müslümanlar, ayet ve hadislerle oruç tutmaya teşvik edilmiş, oruç tutanlar övülmüş, onlara Allah’ın rahmeti, rızası, sevap ve mükafat vaat edilmiştir.
Allah insanın yararımıza olan şeyleri emreder, zararımıza olan şeyleri yasaklar. Oruç ibadetinde gerek ruhumuz, gerek bedenimiz için pek çok faydaları vardır. Oruç insanları kötülüklerden alıkoyması, nefsin istek ve arzularını gemlemesidir.
Oruç, bizi dünyada kötülüklerden, ahirette Cehennem ateşinden koruyan ve günahlarımızın bağışlanmasına vesile olan önemli bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi; sizin üzerinize de oruç farz kılındı. Ta ki korunasınız.” buyurarak bu ayette Orucun farz kılınmasındaki hikmet, takvadır. Yani günahlardan ve kötülüklerden sakınmak ve günahların sebep olduğu Allah’ın azabından korunmaktır.
Oruç bize sorumluluk duygusunu geliştirir. Bir ay boyunca devam eden bu manevi eğitimin olumlu tesiri ile insan, davranışlarını kontrol altına alarak her türlü kötülükten uzaklaşır.
Peygamberimiz: “Oruçlu kimse, yalan sözü ve yalanla amel etmeyi terk etmediği sürece, Allah´ın, onun yemesini içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.” buyurur.
Oruç, insan İnsanı şefkatli, merhametli yapar. Oruç, insanı sabra, dayanıklı olmaya alıştırır. Peygamberimiz: “Oruç sabrın yarısıdır”
Oruç, vücuda sağlık getirir. Zira bir yıl tıka basa yemeden dolayı mide yorulur. İşte oruç, midenin uzun süre dinlenmesine vesile olur. Peygamberimiz: “Oruç tutun, sıhhat bulursunuz” emriyle, orucun sağlığımız açısından faydalı olduğu bildirilmektedir.
Oruç sayesinde Ramazan ayında suç oranlarının azaldığı görülür. Oruçluyken tartışmak bile yasaklanmıştır. Ramazan bayramının 1. Günü ile Kurban bayramının dört gününde tutulan oruç tutmak mekruh olarak kabul edilir.
Oruç tutmayacak kadar hasta olanlar, hastaya bakanlar, Ramazan ayında yolculuk yapanlar, hamile veya emzikli olanlar, aşırı yaşlılar ve düşkünler, aybaşı hali veya loğusalık halinde bulunan kadınlar Ramazan ayında oruç tutmazlar. Ramazan ayı orucunun edası da, kazası da farzdır.
Kudsi Hadiste Allah, “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükafatını da ben vereceğim” buyurmuştur.
Rabbimiz bizi orucun öğrettiği ahlaka eriştirsin ve vaat ettiği manevi mükafatlara nail eylesin.