Demokrasi ve Atılım Partisi Karacabey İlçe Başkanı Şaban Önen, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında etkinliklerine devam etti. Önen, geçtiğimiz hafta Bursa’da faaliyet gösteren Mina Otizmle Yaşam Derneği’nin konuğu oldu. DEVA Partisi Mudanya İlçe Başkanı Dilek Durak’ın da yer aldığı görüşmede, otizm gerçeğinin tüm toplum tarafından fark edilmesi gerektiğini belirten DEVA Partisi Karacabey İlçe Başkanı Şaban Önen, bu noktada devlet eliyle ve özel sektörün de katkılarıyla otizmli bireylere daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.
Nazik ziyaretleri nedeniyle DEVA Partisi Mudanya İlçe Başkanı Dilek Durak ve DEVA Partisi Karacabey İlçe Başkanı Şaban Önen’e teşekkür eden Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan, 2012 yılında Bursa merkezli olarak kurulduklarını belirtti. Amaçları ve faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Başkan Canan Cihan, “Derneğimizin amacı otizmli bireylerin önündeki engelleri ortadan kaldırmak, aileleri ile birlikte sosyal hayatın içinde yer almalarını sağlamak, savunuculuk yapmak, eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmaları ve hayatlarını insan onuruna yakışır bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olmaktır. Tamamen gönüllü olarak bu yola çıktık.” dedi.
Derneğin Kurucu Başkanı olan Canan Cihan, Mina Otizm kurulduğunda 9 yaşında olan otizmli oğluyla yaşadığı sıkıntılardan dolayı, tanı aldıktan sonra travma ile karşılaşan ve hayat boyu süren bu süreçte ailelerin yalnız kaldığını ve tek başlarına üstesinden gelemeyecekleri, devletin ve toplumun da mutlaka işin içinde olması gerektiğine inandığı için bu yola çıktığını söyledi. Başkan Cihan, 10 yıldır farkındalık çalışmalarının yanında, yerelde ve birçok ilde örgütlenme çalışmalarına destek verdiklerini ve rol model olduklarını söyledi.
Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan; ülkedeki sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek hazırladığı, “Ulusal Otizm Eylem Planı”nın ilk defa 2013 yılında devlete sunulduğunu, 2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak kabul edildiğini, süresinin 2019 yılında da bittiğini ve maalesef ailelerin bu büyük beklentilerinin de hüsrana uğradığını vurguladı.
2019 yılında TBMM’de 5 parti ve 12 milletvekilinden oluşan, “Otizm, Down ve Diğer Gelişimsel Bozuklukları Araştırma Komisyonu” kurulduğunu belirten Canan Cihan, yapılan çalışmalara Türkiye Otizm Meclisi yürütme kurulu olarak katkı sunduklarını anlattı. 2020 yılı Mart ayında 420 sayfalık kapsamlı komisyon raporu tamamlandığını kaydeden Cihan, bu raporun TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a verildiğini ancak pandemi sebebiyle söz konusu raporun şuan akıbetini bilmediklerini ifade etti.
Bursa merkezli Anadolu Otizm Federasyonu Başkanlığı görevini de yürüten Canan Cihan, 2014 yılında 6 derneğin bir araya gelerek kurdukları federasyon ile ülke genelinde çalışmalar yaptıklarını, 2016 yılında da 55 sivil toplum örgütüyle birlikte Türkiye Otizm Meclisi Platformu’nu kurduklarını, bu doğrultuda yaklaşık 3 dönem yürütme kurulu görevinde bulunduklarını kaydetti.
Kısa adı ANOFED olan federasyonun; Bursa’dan 3 otizm derneği, Çorum, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Aksaray’dan da 2 dernekle (hepsi ailelerin kurduğu dernekler) çalışmalarına devam etmektedir.
Başkan Canan Cihan, ilk tanı aldıktan sonra özel eğitim süreci, aile desteği, spor ve sosyalleşme çalışmaları, toplumsal farkındalığın arttırılması, okul sonrası istihdamları ve en önemlisi de ailelerinin yokluğunda otizmli bireylerin tek başına yaşamlarını sürdürecek yaşam merkezlerinin açılmasının hedefleri arasında olduğunu, bu amaçla nevagasyon görevi üstlenen ANOFED üye derneklerinin de her ay çeşitli etkinlikler, eğitimler, kültür gezileri gibi faaliyetleriyle otizm dostu okullar ve binlerce öğrenciye ulaşarak bilgilendirmeler yaptığı bilgisini verdi.
Kamu kurumları ile özel sektöre çağrı!
Okul hayatı biten, evlerde oturan binlerce otizmli gencin olduğuna dikkat çeken Cihan, bir çoğunun istihdama girebilmeleri için iş koçları tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Cihan, bu noktada Mustafakemalpaşa’da faaliyet gösteren Eker Süt Ürünleri Fabrikası’nın Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini vurguladı. Eker’in 4 yıldır 10 otizmli bireye istihdam sağladığını belirten Canan Cihan, “Bunun başta bölgemizde ve tüm ülke genelinde faaliyet gösteren kamu kurum, fabrika ve işletmelere de örnek olmasını diliyoruz. Devlet desteğinin yanında otizmli bireyler için özel sektörden de destekler bekliyoruz. Bunun gelişmesi ancak iş koçlarının maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması ile olacaktır.” diyerek devlet desteğinin önemini vurguladı ve bunun yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Öte yandan Mina Otizmle Yaşam Derneği, Türkiye Otizm Meclisi, EÇHA (Engelli Çocuk Hakları Ağı) ve DDA (Denge ve Denetleme Ağı) üyesidir. Mina Otizm ve ANOFED merkezleri ise, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde bulunuyor. Dernek Başkanı Canan Cihan, otizmle ilgili detaylı bilgi almak isteyenler ile proje ve işbirliği içinde olmak isteyen tüm kamu kurum ve özel sektör temsilcilerini ofislerine beklediklerini sözlerine ekledi.