ŞABAN ÖNEN’İN KALEMİNDEN
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın AK Parti Bursa İl Başkanlığı’ndaki değişimden dolayı yeni siyasi taktikler peşinde olduğu ileri sürüldü. Uzun bir süredir asli göreviyle pek ilgilenmese de Belediye Başkanlığı görevinin sona ermesi sonrası siyasi geleceğini dizayn etme çabasında olduğu ifade edilen Özkan’ın, bu doğrultuda şimdiden çalışmalarına start verdiği konuşuluyor. Özellikle Ayhan Salman’ın görevden alınmasıyla hayal kırıklığına uğradığı belirtilen Ali Özkan’ın, bundan sonra yapacağı hamlelerle siyasi geleceğini sağlama almayı hedeflediği iddia edildi.
Hatırlanacağı üzere, görev süresi boyunca AK Parti’de beklentileri karşılamayan Ayhan Salman’ın yeni dönemde aday gösterilmemesi için aralarında AK Parti Karacabey eski İlçe Başkanı Murat Erol ve Mustafakemalpaşa eski İlçe Başkanı Saadettin Akkoyunlu’nun da büyük rol aldığı 8 eski ilçe başkanı, geçtiğimiz Ekim ayı başında Ankara’ya giderek Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir’le görüşmüşlerdi. Yarım saatten fazla süren görüşme sonunda ilçe başkanları, Erkan Kandemir’e görüşlerini içeren bir de rapor sunmuşlardı. Adeta “muhtıra” (Bunu yapmazsanız Bursa’da işler iyi gitmez anlamında, yoksa Genel Merkez’i tehdit anlamında değil) niteliğindeki bu bildiri çok önemli saptamalar içeriyordu. Bursa’nın etkili gazetecilerinden Yüksel Baysal’ın da kaleme aldığı ve Bursa siyasi tarihine geçecek bu uzun raporda özellikle 6 maddeye dikkat çeken ilçe başkanları, şu uyarıları yaptı:
“1- Büyükşehir Belediye başkanının ve il başkanının İnegöl kökenli olması ve il başkanının görev süresi boyunca Bursa’ya entegre olamaması ve Bursa ruhunu taşımaması sebebiyle Bursalılar tarafından benimsenememiştir. İl başkanı performansının olumsuz etkileri İnegöllü olan Büyükşehir Belediye Başkanımızı da olumsuz etkilemekte ve zarar vermektedir. Yapılacak değişim aslında en çok da Büyükşehir Belediye Başkanımızın önünü açacak ve güçlü bir il teşkilatı ile daha iyi bir performansa imza atabilecektir.
2- İl başkanının İnegöllü olması sebebiyle Bursa’ya yabancı olması ve görev süresi boyunca da Bursa’yı tanıyamaması AK Parti teşkilatlarını zayıflatmış, şehrin kılcal damarlarına kadar nüfuz edebilen eski teşkilatlardan eser kalmamıştır. Siyasi derinliğin kaybolması Bursa’da AK Parti siyasetinin etkinliğini neredeyse sıfıra indirmiştir.
3- İl başkanı, yenilenme sürecini doğru yönetememiş, geçmişle gelecek arasında köprü olacak bir yapı kurmak yerine geçmişe sünger çekmeyi, kuruluşundan bu yana görev yapmış partinin değerlerini partiden uzaklaştırmayı tercih etmiştir.
4- AK Parti ailesi olarak çemberi genişletmek yerine daraltmayı tercih etmiş ve dar kadro içersinde her teşkilat mensubuna iki üç bazen dört görev vermeyi tercih etmiştir. Örnek vermek gerekirse; il kadın kolları başkanı, meclis üyesi yapılmış, yetmemiş Büyükşehir’e danışman yapılmış, yetmemiş bugün de özel kalemden kadroya alınması süreci başlatılmıştır. Yine il gençlik kolları başkanı aynı zamanda meclis üyesi yapılmıştır. Nilüfer gençlik kolları başkanı aynı zamanda il başkanının özel kaleminde görevlendirilmiştir. Dar kadroda liyakat ve ehliyetten uzak, dava bilinci olmayan ve ahbap çavuş ilişkisine dayalı görevlendirmeler Bursa halkı ve AK Parti ailesi nezdinde partiye büyük zarar vermektedir. Önemli olan, dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan AK Partide görev verilecek kimse yokmuşçasına dar kadroda herkese ikişer üçer görev verilmiş olmasının partimize verdiği hasarı görebilmektir.
5- Medya ile ilişkiler kontrolden çıkmış AK Parti düşmanı radikal solcu olarak bilinen yerel köşe yazarlarına maddi destek sağlanarak kendi lehlerine yazılar yazdırmaktadırlar.
6- Bürokrasi ile ilişkileri zayıflamakta, teşkilat görevlendirmelerindeki gibi liyakat ve ehliyet esasına dayanmayan bu tercihler yine ahbap çavuş ilişkisi ile yönetim tarzının bir sonucudur. Bunun son örneği olarak da sağlık atamalarında il başkanlığının hazırladığı listeyi örnek gösterebiliriz. Neyse ki son anda olaya müdahil olan önceki dönem başbakan yardımcımız listeyi değiştirerek büyük bir faciayı önlemiştir.”
İşte AK Parti’nin 8 eski ilçe başkanının genel merkeze sunduğu bu muhtıra, gelinen süreçte etkili oldu. Hatta İl Başkanı Ayhan Salman’ın AK Parti’yi kongreye götürmesine bile izin verilmeden görevden alınarak yerine Davut Gürkan atandı.
Davul-zurnacılar şokta!
Tarihler 23 Ağustos 2017’yi gösterdiğinde Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ve yandaşları, gece yarısı İnegöl’e giderek Ankara’dan Bursa’ya mazbatasını alarak dönen Ayhan Salman’ı davul ve zurnalar ile karşılayarak adeta nispet yaparcasına sevinç gösterilerinde bulunmuştu. O dönem Bursa eski Milletvekili Karacabeyli İşinsanı Önder Matlı’nın da il başkanlığına ismi geçiyordu. Ancak kulislerde Matlı’nın nazik bir siyasi üslup ile görevi kabul etmediği konuşuluyordu. Matlı’nın yerine Salman’ın göreve getirilmesi, ilginç bir şekilde Karacabeyli birkaç taraftarları tarafından memnuniyet yaratmıştı.
Ancak beklentileri karşılayamayan ve Bursa’da AK Parti’nin her geçen gün oy kaybına uğramasına sebep olduğu ileri sürülen Ayhan Salman, geçtiğimiz ay Genel Merkez tarafından her kesimden artan tepkiler karşısında görevden alındı. Bu gelişme sonrası en büyük hayal kırıklığına hiç kuşku yok ki Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan uğradı. Siyasi kulislerde Özkan’ın gelecekteki siyasi hedefleri ile ilgili çıkmaza girdiği dillendiriliyor.
Aslında Özkan bu üzüntüsünü 13 Kasım 2020 tarihinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve Bursa milletvekillerinin de katıldığı katlı otopark açılışında dışa vurmuştu. Özkan, 16 dakika süren ve katılımcıları da oldukça sıkan konuşmasının 13 dakikasını “ceklerle-caklarla” sürdürerek sözde hizmetlerini anlattı. Özkan, konuşmasının son 3 dakikasını ise görevden uzaklaştırılan İl Başkanı Ayhan Salman’a ayırdı. Salman’ın bundan sonraki süreçte daha farklı görevlerde olması gerektiğini savunan Özkan, Bursa’da her kesim tarafından görevden alınması doğrultusunda görüş bildirilen İl Başkanı hakkında aksine bir görüş ortaya sunarak, şu methiyeleri düzmüştü: “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Salman da bu yoğurdu kimsenin payına uzanmadan ve üzerine sıçratmadan yemiştir. Örnek teşkil edecek şekilde il başkanlığı görevini ifa etmiştir.”
Ancak Salman döneminde asli görevini unutarak siyasete ayar çekmesi ve dizayn etmesiyle bilinen Ali Özkan konuşmasında hızını alamayarak; “Cumhurbaşkanımızın tensipleri ve sizlerin de takdirleri ile Ayhan Salman’ın davamızda daha farklı alanlarda hizmet edeceğine inanıyorum.” ifadesini kullanmıştı. Tabii gelinen süreçte Özkan’ın bu talebine Genel Merkez pek kulak asmadı ve geçtiğimiz hafta Ayhan Salman’ı Bursa’daki AK Parti Kongresi’ne bile götürmesine izin vermeyerek emekliye ayırdı.
Ali Özkan, Efkan Ala ve Davut Gürkan’a yaranma peşinde mi?
AK Parti’nin çiçeği burnunda yeni İl Başkanı Davut Gürkan’ın göreve atanması ile birlikte siyasi kulislerde çok ilginç bir iddia daha ortaya atıldı. Konuşulanlara göre Özkan, bir akşam öncesi Ayhan Salman vasıtasıyla yeni il başkanının kim olacağını öğrendi. Bunu fırsata çevirmek için de sabahın erken saatlerinde Ankara’ya çıkarma yaptı. Özkan’ın hedefinde bir süre evvel AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı’na atanan eski İçişleri Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala’yı ziyaret etmek vardı. Yine iddiaya göre, yeni İl Başkanı Davut Gürkan’ı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tavsiye eden Efkan Ala’ydı. Bu noktada bir taşla iki kuş vurmayı planlayan Özkan, yeni dönemde Efkan Ala’ya ve yeni İl Başkanı Davut Gürkan’a yakın olduğu mesajını çektirdiği fotoğraflarla vermek istedi. Tam o saatlerde de kamuoyuna Davut Gürkan’ın Bursa İl Başkanlığı’na atandığı duyuruldu.
Bursa siyasetinde Salman döneminde istediği gibi hareket eden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın şimdiki siyasi taktiğinde Davut Gürkan’la iyi geçinerek il yönetimine kendine yakın bazı isimleri yerleştirme çabasında olduğu öne sürülüyor. Böylelikle Özkan, alışkın olduğu bilgi akışını devam ettirerek önümüzdeki süreçte de aktif olarak siyasetini sürdürmeyi amaçlıyor. Ancak Özkan’ın Efkan Ala ve yeni İl Başkanı Davut Gürkan’a yaranmaya çalışması AK Parti’de “Nafile” olarak dile getiriliyor.