Bursa’da son yerel seçimlerde AK Parti Yıldırım Belediye Başkan Aday Adayı olan ve aynı zamanda T.C. Enerji Bakanlığı’na bağlı EUAŞ Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütürken geçtiğimiz Haziran ayında yeni kararname ile T.C. Maliye ve Hazine Bakanlığı’na bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü olarak atanan Mücahit Alkan’ın, özellikle Karacabey ve Susurluk bölgesindeki pancar üreticilerinin beklentilerine yanıt veren çalışmalar gerçekleştirdiği bildirildi.
Göreve gelir gelmez daha önce hiçbir genel müdürün yapmadığı bir yaklaşımda bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. Genel Müdürü Mücahit Alkan, ilk olarak Hasan Karahasanoğlu başkanlığındaki S.S. Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi’ni Susurluk’ta ziyaret ederek, bölgedeki pancar ekimi ve çiftçinin beklentileri ile ilgili bilgiler aldı. Olumlu geçen görüşmenin ardından geçtiğimiz hafta da Hasan Karahasanoğlu başkanlığındaki S.S. Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi yönetimi, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan’a iadeyi ziyarette bulundu.
Genel Müdür Mücahit Alkan’la göreve geldiği Haziran ayından bu zamana kadar yapılan 2 görüşmeyi kamuoyuyla paylaşan S.S. Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu, pancar üreticisine umut dolu mesajlar verdi. Yeni Genel Müdür Alkan’ın olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu vurgulayan Karahasanoğlu, şunları kaydetti:
“Açıkçası daha önce hiçbir genel müdür kooperatifimizi ziyaret etmemişti. Sayın Genel Müdürümüz ise, göreve gelir gelmez Susurluk Kooperatifimizde bizlerle buluştu ve sıkıntılarımızı dinledi. Kendisine bu ilgi ve alakasından dolayı teşekkür ediyoruz. Daha sonra geçtiğimiz hafta da S.S. Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak bizler Sayın Genel Müdürümüze iadeyi ziyarette bulunduk ve sorunlarımızı detaylı bir şekilde paylaştık. Görüşmede özellikle Susurluk Şeker Fabrikası’nın 3-4 yıldır aksadığını, bunun sebebinin ise Şubat ayında alınan ön taahhütler olduğunu bildirdik. Yani daha önce Aralık ayında alınan ön taahhütler, Şubat’ta alınmaya başlanınca bölgemizdeki pancar ekiminde de ister istemez azalmalara neden oldu. Yani geç taahhüt toplanılması sebebiyle birçok üretici başka ürünler için anlaşmalar yapmaya başladı. İşte pancar üretiminde bu ön taahhütten kaynaklanan sorun, bölgemizi olumsuz etkiledi.
Bu sıkıntımıza olumlu yaklaşan Genel Müdürümüz, ön taahhütleri geri çekerek bu ay sonunda alınacağını müjdeledi. Sayın Mücahit Alkan ayrıca, Susurluk Şeker Fabrikası’na bu yıl 200 bin ton kota tahsis ettiklerini de açıkladı. Bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Eylül ayı başında pancar alım fiyatını bu yıl ton başına 235 liradan 300 liraya yükselttiklerini açıklaması bizleri memnun etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu konuda ayrıca teşekkür ediyorum. İşte bu 2 önemli gelişmenin bölgemizde pancar ekimine olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Tabii burada bölgemizdeki başta Ziraat Odaları olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir.”
Öte yandan geçtiğimiz yılın Aralık ayında Karacabey Ziraat Odası’nın yeni hizmet binası açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin pancardaki poların 13’e sabitlenmesi ile ilgili sözlerini de Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan’a ilettiklerini belirten S.S. Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu, “Pancar üretimin azalmasına yol açan en önemli faktörlerden biri, geçmiş yıllarda uygulamada olan taban 14 polar uygulamasından vazgeçilmesidir. Çünkü bu uygulamanın kaldırılması neticesinde, bölgemizde çıkan düşük polar değerleri nedeniyle çiftçinin eline çok düşük bir bedel geçmektedir. 2001 yılına kadar pancardaki polar derecesinde sınır 14 üzerinden yapılmaktaydı. Bu polar uygulamasının kaldırılması sonrası bölgemizde polar oranı 10-11 seviyelerinde olduğundan fiyat açısından çiftçilerimiz mağdur olmaktadır. Pancardaki bu olumsuzluk, çiftçimizi başka ürünlere yönlendirdi. Bölgemizde özellikle domates ve mısır ekiminde ciddi artışlar oldu. Bu fazla ekim sebebiyle çiftçimiz yine zarar etti. Sayın Tarım Bakanımızdan polar konusunda Karacabey’de verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz.
Son olarak bölgemizdeki pancar ekiminin artması, 2018 yılında yayınlanan; “Münavebeye uymayarak arazisine üç yıl üst üste aynı ürünü eken çiftçi, desteklerden yararlanamayacak.” tebliğine de katkı sağlayacaktır.” ifadelerine yer verdi.