ŞABAN ÖNEN’İN KALEMİNDEN
Vatandaşlar, salgını gerekçe göstererek Uluabatlı Hasan’ı Anma Töreni’ne katılmayan Başkan Özkan’ın sosyal mesafenin hiçe sayıldığı geçen haftaki Uluabat ziyaretini sordu: “Virüs tehlikesi bitti mi? Bitmediyse Uluabat’a neden gittiniz? Normalleşme böyle bir şey mi?”
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, geçtiğimiz Cuma günü Uluabat Mahallesi’ni ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Geçtiğimiz haftalarda Uluabatlı Hasan’ı Anma Töreni’ne katılmayarak eleştiri alan Başkan Özkan, Uluabatlılara iddiaya göre “pandemiyi” gerekçe gösterdi. Ancak normalleşmeye rağmen salgın sürecinin hala devam ettiğini unutan Özkan, Uluabat Mahallesi’ndeki ziyaretini sosyal medya hesabından da paylaşarak, “Uluabat Mahalle Muhtarımız Şevket Aşnı ve mahalle sakinlerimiz ile istişarelerde bulunduk.” yazdı. Uluabat Mahalle Muhtarı Şevket Aşnı’nın Başkan Ali Özkan’ın bu paylaşımına, “İstişaremizde çözüm ve sonuç bulamadık” yorumunda bulunması ise dikkatlerden kaçmadı.
İstanbul surlarına ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan, 29 Mayıs’ta saat 14.53’te Karacabey’de kendi adını taşıyan köyünde törenle anılmıştı. Bursa Fan Club (BFC) tarafından düzenlenen anma törenine; AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, BFC Başkanı Selim Yedikardeş, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Şen, AK Parti eski İlçe Başkanı Murat Erol, mahalle halkı ve BFC üyeleri katılmıştı. Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu ile Belediye Başkanı Ali Özkan’ın ise törene katılmamaları dikkat çekmişti.
Bu gelişmeler sonrası davetli olmasına rağmen Uluabat’taki törene katılmayarak eleştiri alan Belediye Başkanı Ali Özkan’ın, kulislerde kendisinin gitmediği törende AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve eski Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Şen ile AK Parti eski İlçe Başkanı Murat Erol’un bulunmasına sinirlendiği konuşuldu.
Ardından bu durumu telafi etmek adına geçtiğimiz Cuma günü bazı daire müdürleriyle birlikte Uluabat Mahallesi’ne çıkartma yapan Başkan Özkan, sosyal medya hesabından da bu buluşmayı paylaşarak; “Uluabat Mahalle Muhtarımız Şevket Aşnı ve mahalle sakinlerimiz ile istişarelerde bulunduk.” diye yazdı.
Özkan’ın bu paylaşımına da ilçe halkından eleştiri geldi. Salgını gerekçe göstererek Uluabatlı Hasan’ı Anma Töreni’ne katılmayan Başkan Özkan’ın geçen haftaki Uluabat ziyaretine dikkat çeken vatandaşlar, “Virüs tehlikesi bitti mi? Bitmediyse Uluabat’a neden gittiniz? Uluabat’taki görüşmede sosyal mesafe neden hiçe sayıldı? Normalleşme böyle bir şey mi?” diye sordu.
Bunun yanı sıra, Özkan’ın bu paylaşımının altına Uluabat Mahalle Muhtarı Şevket Aşnı’dan da ilginç bir yorum geldi. Muhtar Aşnı yorumunda; “İstişaremizde çözüm ve sonuç bulamadık” ifadesini kullanması dikkatlerden kaçmadı.
“Meramızı istiyoruz”
Konuyla ilgili görüştüğümüz Uluabat Mahalle Muhtarı Şevket Aşnı’ya, Başkan Özkan’ın paylaşımına neden öyle bir yorum yazdığını sorduk. Her zaman karşılıklı istişareden yana olduklarını vurgulayan Muhtar Şevket Aşnı, “Bana bu muhtarlık görevini Uluabat Mahallesi’ndeki vatandaşlarımız verdi. Bende onlara layık olmak için uğraşıyorum. Uluabatlılar’ın istemediği ve onay vermediği hiçbir şeyi kabul etmem mümkün değildir. Bizlerin Sayın Başkan’dan tek isteği, köyümüzdeki hayvancılığı desteklemesidir. Bu nedenle meralar bizim olmazsa olmazımızdır. Köyümüze ait biri yaklaşık 200 dönüm, diğeri de 85 dönüm olmak üzere 2 otlakiye alanımız var. Bizler, güreş müsabakalarının da yapıldığı 285 dönümlük alanının eskiden olduğu gibi köyümüze otlakiye olarak bırakılmasını talep ediyoruz. Ancak Sayın Başkan bizlerin bu taleplerine olumlu yanıt vermiyor. 285 dönümlük o mera bize bırakılmazsa köyümüzde hayvancılık çok çok azalır. Bizlerin şuan en önemli derdi budur. İnşallah ilerleyen günlerde Belediye ile orta bir yol buluruz. Bu konudaki mücadelemizden de asla vazgeçmeyeceğimizi bildiririz.” diye konuştu.
Hürriyet’teki gibi Uluabat merası da mı satılacak?
Büyükşehir Yasası ile birlikte otlakiye (mera) alanlarını çeşitli gerekçelerle bir bir kaybeden kırsal mahallelerdeki vatandaşlar isyan etti. Son olarak Hürriyet Mahallesi’nde bulunan 652 dekar merayı satmak isteyen Karacabey Belediyesi’nin şimdi de Uluabat’taki yaklaşık 300 dönümlük alanı da satacağı iddiaları tepkileri arttırdı.
Pandemiyle birlikte kırsalın önemi bir kez daha ortaya çıkmasına karşın Karacabey Belediyesi’nin bu şekilde hayvancılığa destek vermediğini ileri süren Uluabatlılar, yıllardır otlakiye olarak kullandıkları alanın yine kendilerine bırakılmasını istedi. Uluabatlılar, “Belediye Başkanımızdan, belediyeye geçen tüm meraları ıslah ettirip, gerçek sahipleri olan biz hayvan yetiştiricilerinin kullanımına sunmasını bekliyoruz. Sayın Başkan’a yakışan da budur. Salgından sonra insanlar merkezden kırsal bölgelere kaçışırken ve hükümet ile bilim kurulu da bunu desteklerken, Sayın Özkan’ın kaynak yaratma uğruna bu uygulaması yanlıştır. Mera satarak hayvancılığın bitirilmesine göz yumamayız. Sayın Başkan’dan anlayış bekliyoruz. Biz bu konudaki mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.