Mustafa Arı
2024 Yılı Ramazan ayı 11 Mart’ta başlıyor. Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir. Ramazan ayı; maddi ve manevi zenginlikleri rahmet ve bereket olarak sunan ilahi bir lütuf zamanıdır.
Ramazan ayı; başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olarak tarif edilmiştir. Ramazan ayında cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların da zincire vurulduğu Peygamberimiz tarafından hatırlatılmıştır.
Ramazan ayında yerine getirilmesi gereken ibadetlerin başında farz olan oruç gelmektedir.
Ramazan ayının diğer önemli ibadetlerinden birisi de teravih namazı kılmaktır. Teravih namazı Ramazan ayına mahsus bir ibadettir. Oruç tutmayan veya tutamayanlar da teravih namazını kılmaları gerekiyor. Teravih namazı orucun değil, vaktin sünnetidir.
Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları af olur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz. İftar sofraları israf sofraları olmasın.
Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.
Bu ayda yapılan nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir.
Ramazan ayında oruç ne kadar anlamlı ve önemli ise; infak da aynı derecede öneme sahiptir. İnfakların severek yapılması ve sevilen mallardan yapılması esastır.
Her Ramazan ayında Peygamberimiz gecenin belli vakitlerinde, vahiy meleği Cebrail (a.s.)’la buluşur ve her ikisi karşılıklı olarak nöbetleşe Kur’an okurlar ve birbirlerini dinlerlerdi. Ramazan ayında Peygamberimizin, Cebrail (a.s) la karşılıklı olarak Kur’an okuma uygulamasının bugün de devam ettiğini görmekteyiz.
Peygamber sünneti olması bakımından bu uygulamayı devam ettirenleri tebrik ediyoruz. Her gün okunan cüz’ ün anlamının da okunmasını tavsiye ediyoruz. Ramazanda kazandığımız Kur’an kültürünü hayatımıza yansıtmalıyız.
Ramazan’ın güzelliklerinden ve özelliklerinden istifade ederek, bu ayı manevi kazanca dönüştürmek; herkesin kendi samimiyet ve gayretine bağlıdır.
Ramazan ayı değerlendirildiğinde insanı verimli yapar, kişiliğini olgunlaştırır, zafiyetlerini ortadan kaldırır ve mükemmelleştirir. Ramazana mahsus ibadetler, Ramazan ayını diğer zamanlardan ayırarak on bir ayın sultanı yapar.
Önemli olan Ramazan ayında kazandığımız güzel özellikleri, Ramazan’dan sonra da devam ettirmektedir. Unutmamalıyız ki, her günümüzü Cuma, her gecemizi Kadir, her ayımızı Ramazan yapmak bizim elimizdedir. Yeter ki biz, bu mübarek gün, gece ve ayları değerlendirmesini bilelim.
Hayırlı ve bereketli bir Ramazan ayı geçirmek temennisiyle herkese hayırlı ve bereketli bir Ramazan ayı diliyorum. Ramazan ayı tüm insanlık için hayırlara vesile olsun.
Eğer maksadına uygun bir Ramazan ayı geçirirsek, Peygamberimizin müjdelediği gibi bayram sabahına cennetlik kullar olarak girmeyi başaracağız. Hayırlı ve bereketli bir Ramazan ayı geçirmek temennisiyle! Ne mutlu Ramazan ayına ulaşıp, onun kıymetini bilip, hakkıyla değerlendiren ve mükafat olarak da bayrama ulaşanlara… Dünyamız Ramazan olacak ki ahiretimiz bayram olsun.