Mustafa Arı
Ramazan sadece oruç ayı değil, aynı zamanda Kur’an ayıdır. Kur’an’ın Alak Suresi’nin ilk ayetlerinde ifadesini bulan ilk vahiy Allah Resulüne Ramazan ayında indirilmiştir. Kur’an’ın bütününün indirilmesi ise yirmi üç yılı bulmuştur.
Bu ayda bütün insanlığı; müjdeleyen ve korkutan, uyaran, doğru yolu gösteren, hidayet eden, hakkı, batıldan ayıran, insanları karanlıktan, zulmetten aydınlığa nura çıkaran Kur’an-ı Kerim’dir.
Kur’an-ı Kerim okuma kitabıdır. İlk inen ayet “Oku” diye başlamıştır. Okuyup anlamak ve bizden ne istediğine bakmamız gerekir, mealini de okumalıyız. Kur’an’ı okuyup, anlayıp bir hayat nizamı oluştururuz. Kur’an’a göre hayat yaşamalıyız. Kur’an hayatımızın kitabıdır ve hayatımıza yön verecek yegane kitaptır; hem de hayatımızın bütün alanlarına, aile hayatımıza, sokağımıza, siyasetimize, ekonomimize, iletişim dünyamıza, sanatımıza, edebiyatımıza, her şeyimize o yön verir.
Allah, Kur’an’ı dertler için deva, kalplerin pasını silmek için cila, ders almak isteyenler için öğüttür.
Kur’an’ın gönderiliş amacı manevi hastalıkları tedavi etmektir. Manevi hastalıklar küfür, şirk, nifak, kin, haset, nefret, kibir ve diğer hastalıklardır. Kur’an manevi açıdan şifadır. Maddi açıdan da şifa olduğuna inanırız. Ancak tedavi imkanı varken tedavi olmayıp şifayı Kur’an’dan beklemek yanlıştır.
Maalesef sosyal medyada çok saçma paylaşımlara rastlıyoruz. Hiç çalışmadan zengin olmak için okunacak dua ve süreler paylaşılıyor. Çocuğu sınavda yüksek not alsın diye şu ayet okunsun, sevgilisinden ayrılanlar şu ayeti okusunlar vs. gibi birçok hurafelere sapanlar var.
Kur’an ne anlatıyor; şirk koşmayacaksın, öldürmeyeceksin, çalmayacaksın. Yalan söylemeyeceksin. Adaletli olacaksın. Rüşvet almayacaksın, vermeyeceksin. Gösteriş yapmayacaksın. Kin tutmayacaksın. Haset etmeyeceksin. Zinaya yaklaşmayacaksın. İçki içmeyecek, kumar oynamayacaksın. Büyü, fal, sihir yapmayacaksın. Ölçüde, tartıda hile yapmayacaksın vs.
Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Kur’an’ın gönderiliş amacından saptırılmasıyla ilgili olarak şöyle demiştir:
“Ya açar nazmı celilin Kur’an’ın bakarız yaprağına / Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına / İnmemiştir hele Kur’an şunu hakkıyla bilin / Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için.”
Kur’an okumuşsan, dinlemişsen, hükmüyle amel etmişsen kalbin onunla, gönlün onunla, kabrin onunla aydınlanacaktır. Kur’an okuyana şefaatçi olacaktır. Hz. Peygamberin bu konudaki tavsiyelerine kulak verelim: “Kur’an okuyunuz! Zira Kur’an kendisini okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olarak gelecektir. Evlerinizde de çok Kur’an okuyunuz! Çünkü Kur’an okunmayan evde hayır az, şer ise çok olur; o ev halkı daima sıkıntılı ve huzursuzdur. Kur’an Allah’ın sağlam ipidir. Ona tutunan kurtulur. O ipe tutunmayan helak olur. Kur’an ahlakı ile ahlaklanmak, başlıca görevlerimizdendir.
Rabbim bizi Kur’an-ı Kerim’i okuyup anlayanlardan ve doğru amel edenlerden eylesin. Kur’an zaten okunsun, anlaşılsın, amel edilsin diye gönderilmiştir. Kur’an’ı sadece Ramazan ayında değil, her zaman sık sık okuyan, okuduğunu anlayan, anladığıyla amel edenlerden olalım inşallah!