Türkiye’nin gündeme alması gereken en önemli konulardan biri olan organik tarımda ülkeye örnek olan Karacabeyli üretici Şaban Burhan’ın Kıranlar Mahallesi’ndeki çiftliği ziyaretçi akınına uğruyor. Yerli ve yabancı birçok kesimden insanı çiftliğinde ağırlayan ve organik tarıma yönelik bilgi ve tecrübelerini paylaşan Burhan, tarla ve insan sağlığının korunmasına yönelik hedeflerini anlatıyor.
Kıranlar Mahallesi Kum Yolu Mevkii’ndeki yaklaşık 450 dönümlük çiftliğinde 2000 yılından bu yana ekolojik ve organik tarım mücadelesi veren Şaban Burhan, takdire şayan bir tarım modelini yıllardır sürdürüyor. Her bölgede her ürünün yetiştirilebilir olgusunu anlatmaya çalışan Burhan, söz konusu çiftliğinde yaz-kış demeden mamul, kurutma ve taze olmak üzere yaklaşık 107 ürün çeşitliliği ile fark yaratıyor.
Organik tarıma verdiği önem ve mücadele sayesinde ismi ülke sınırlarını aşan Şaban Burhan’ın çiftliğini son olarak Ümraniye Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden yaklaşık 40 öğrenci ile Çinli ihracatçılar ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Ziyaretçilerine Zehirsiz Tarım’ı (toprağa ve ürüne zarar veren kimyasallar, gübreler ve diğer katkıların hiçbirini kullanmadan yapılan üretim) anlatan Şaban Burhan, ürünlerini yönetiminde de yer aldığı başta Buğday Derneği’nin önderlik ettiği organik pazarlar olmak üzere, farklı kanallarda tüketicilere ‘aracısız’ olarak sunduğunu söyledi.
Organik tarımın insan ve toprak sağlığı açısında dünyada yaygınlaşması gerektiğine dikkat çeken Şaban Burhan, “Gıda sektöründe sürekli krizler olduğundan dolayı bizler toprağı seçtik. Açıkçası organik tarımı tanıdıkça ona aşık olduk. O aşkımız, 1998’den bu zamana dek geldi. İlk başladığımızda 25-30 çeşit ürünümüz vardı. Organik ürünlere talep arttıkça bizler de ürün çeşitliliğini artırmaya başladık. Şu an itibariyle tahıl, aromatik bitki, sebze, meyveden oluşan yaklaşık 107 çeşit ürünümüz var. Ve bunun son 10 yılında tamamını tüketebilecek seviyeye getirdik. Daha önce % 60’ını satabiliyorduk bu ürünlerin. Ama bu ürünlerde tüketim yelpazesi gün geçtikçe hızlı bir şekilde yükseldi. Şu anda bazı ürünlerimiz yok satıyor. Bu çevredeki arkadaşlarımızın, üreticilerimizin de hızlı bir şekilde toprağın ve insanlığın sağlığı ile ekosistemi korumak adına bu üretim modeline dönmesini tavsiye ediyorum. Hem ekonomik, hem de sağlık açısından faydalı olduğu için buna ihtiyaç var.” dedi.
Öte yandan Şaban Burhan, Nisan ayı başında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin daveti üzerine Hatay’da yürütülen “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi”nde çiftçilere yönelik agroekolojik üretim eğitimlerine katıldı. Burhan, projeye katılan Hataylı çiftçilere, doğa dostu üretim yöntemlerinden agroekolojik yetiştiricilik prensiplerine, üretimde sürdürülebilirlikten pazarlama-üretim ilişkisine kadar pek çok konuda deneyimlerini aktardı.