Karacabeyli üreticiler, soğanlarını satamadığı için tarlada bırakırken, bir üretici de traktörle ürününü söktü. Çiftçi Recep Kurum, “Ekmiş olduğumuz soğanları satamadık. Geçen sene de aynı durum oldu. Tarlalar sürülmek durumunda kaldı. Biz küstük. Tarlaya küstük, mahsule küstük. Tarladaki sulama aletlerimizi dahi kaldırmak istemiyoruz.” dedi.
Türkiye’de soğan üretiminde önemli bir yere sahip olan Karacabey’de çiftçiler, ürünlerine alıcı bulamamaktan dolayı mahsulünü tarlada bıraktı. Karacabey Şahin Mahallesi’nde soğan üreticiliği yapan Ercan Kurum, “Karacabey Soğanı meşhurdur ama şu an batmış bir vaziyette tarlada kaldı. Çiftçi battı. Çiftçi her sene umut ekiyor. Bunu eke eke yıprandık, tükendik. Artık ekecek halimiz kalmadı.” ifadesini kullandı. Her yıl aynı sorunla karşılaştıklarını söyleyen Recep Kurum, “Her sene umut ediyoruz ancak yine hüsrana uğradık. Milli servetimiz ziyan oluyor.” dedi.
Recep Kurum, şunları söyledi: “Ekmiş olduğumuz soğan tarlasını satamadık. Geçen sene de bu durum aynı oldu. Bu tarla sürülmek durumunda kaldı. Biz küstük. Tarlaya küstük, mahsule küstük. Tarladaki sulama aletlerimizi dahi kaldırmak istemiyoruz. Görmek istemiyoruz. Yani umut ekiyoruz, belki bu sene olur, bu sene kazanırız, ayakta kalabiliriz diye. Ama bu sene de olmadı. Markette görüyorsunuz bu soğan 3 lira! Biz bedava ihtiyaç sahiplerine bu soğanı dağıtıyoruz. İnsanlar faydalansın diye. Bunun ilacı, mazotu, gübresi, işçiliği, kısacası her şeyi milli servet ama bu milli servet ziyan oluyor.”
“Karacabey Ovası soğan kokuyor”
Karacabey’in Akhisar Mahallesi’nden Sinan Çiftçi ise, 30 dönümlük soğan tarlasından beklediğini alamadığını ve arazisini traktörle sürmek zorunda kaldığını söyledi. Çiftçi, “Karacabey’in soğanı çok meşhurdur, fakat geçtiğimiz yıllarda çok fazla soğan ekimi vardı. Bugün gelindiği noktada soğan ekimi azaldı. Bu yeni de değil. Karacabey’de iki yıldır soğan tarlada kalıyor, satılmıyor. Elli dönümlük bir tarlada soğanın maliyeti en az 100 bin lira. Şu anda Karacabey Ovası soğan kokuyor. Köylüler gelip alabildiğini alıyor ama tonlarca soğan yine tarlada kaldı. Rusya’ya soğan ihracatı yapamıyoruz. İhracatın olmaması çiftçiyi mahvediyor. Gübrenin çuvalı 200 TL, mazotun litresi 7,30 TL, bu şartlarda çiftçilik yapmak artık imkansız. Tarlaya ektik soğan, mahvetti çiftçiyi Erdoğan. Çiftçinin en büyük düşmanı AKP iktidarıdır. Çiftçi artık bırakın para kazanmayı, maliyetini kurtarma derdinde. Ancak o da olmuyor. Binlerce lira masraf ettiği, emek verdiği soğanlarını sürmek zorunda kalıyor. Yazıklar olsun.” diye konuştu.