ERASMUS çağrı alanındaki en kapsamlı ve büyük bütçeli KA-3 (ERASMUS-EDU-2021-PEX-COVE-101055548) “EuropeanExcellence in Dairy Learning” isimli mesleki mükemmeliyet merkezlerinin geliştirilmesi odaklı projenin koordinatörü Han Zuidema, geçtiğimiz hafta Bursa Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti.
BUÜ Süt ve Ürünleri Teknolojisi Program Başkanı Öğr. Gör. Gamze Düven’in de araştırmacı olarak yer aldığı, yürütücülüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Güldaş’ın yaptığı ERASMUS çağrı alanındaki en kapsamlı ve büyük bütçeli KA-3 (ERASMUS-EDU-2021-PEX-COVE-101055548) “EuropeanExcellence in Dairy Learning” isimli mesleki mükemmeliyet merkezlerinin geliştirilmesi odaklı projenin koordinatörü Han Zuidema, proje kapsamında yapılan faaliyetleri incelemek, proje partnerlerinden olan Sütaş ve Karacabey Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etmek ve iki kurum arasındaki eğitimde işbirliği faaliyetlerini yakından incelemek üzere çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
Ziyaretin ilk gününde Han Zuidema’ya proje başlangıcından günümüze kadar Türkiye’de yürütülen faaliyetler hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve proje süresince yapılacak diğer faaliyetler masaya yatırıldı. Sonrasında Han Zuidema, BUU Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Özyazıcıoğlu, proje ekibi Prof. Dr. Metin Güldaş (Sağlık Bilileri Fakültesi), Prof. Dr. Ozan Gürbüz (Ziraat Fakültesi), Öğr. Gör. Gamze Düven (Karacabey MYO), Prof. Dr. Gökhan Üstün (Mühendislik Fakültesi), Özlem Kaner (SÜTAŞ), Dr. Öğr. Üyesi. Özlem Kurt Polat, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’ın konuğu oldu. Ardından Zuidema ve proje ekibi, BUÜ BİTUAM ve Merkez Kütüphane’sini de ziyarette bulunarak incelemelerde bulundu.
İkinci günde Han Zuidema ve proje ekibi öncelikle SÜTAŞ ve TARFAŞ’a konuk oldu. Ziyarette Han Zuidema, Karacabey Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı’nda okuyan, mesleki eğitim dersi kapsamında Sütaş Karacabey Tesisleri’nde çalışan öğrencilerle ve Sütaş’ta çalışmaya başlayan mezun öğrenciler ile görüşmeler yapıldı. SÜTAŞ ve TARFAŞ’a yapılan teknik gezinin ardından Han Zuidema ve proje ekibi, Karacabey Meslek Yüksekokulu Tolga Can Yılmaz Konferans Salonu’nda Süt ve Ürünleri Teknolojisi Program Başkanı Öğr. Gör. Gamze Düven’in gerçekleştirdiği sunuma katıldı. Yüksekokulda gerçekleşen sunuma Karacabey Meslek Yüksekokulu akademik ve idari personeli de ilgi gösterdi. Sunuma Gıda İşleme Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Kader Çetin, Gıda Teknolojisi Program Başkanı Öğr. Gör. Nihal Kanat, İç Hizmetler Şefi Ercan Topalan ve Sistem Sorumlusu Yasin Kargı da katıldı.
Han Zuidema, proje partner ülkelerden birinin Türkiye olmasının proje adına oldukça önemli ve anahtar konumda olduğunu, birlikte elde edilecek çıktıların tüm partner ülkeler için sürdürülebilir süt bilgi ağının inşa edilmesinde oldukça değerli olacağını aktardı. Ek olarak Han Zuidema, Sütaş ve Karacabey Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı arasındaki üniversite-sanayi ortaklığının boyutunun arzu ettikleri ve Avrupa’daki diğer partner ülkelerde de görmekten mutluluk duydukları bir tablo olduğunu belirtti. Han Zuidema ayrıca, Türkiye’de Öğretmenler Günü’nün kutlandığı günde, yüksekokulda ağırlanmaktan dolayı mutlu olduğunu ve tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladığını belirtti.
BUÜ Karacabey MYO Süt ve Ürünleri Teknolojisi Program Başkanı Öğr. Gör. Gamze Düven’ in de araştırmacı olarak yer aldığı ERASMUSKA-3 (ERASMUS-EDU-2021-PEX-COVE-101055548) “EuropeanExcellence in Dairy Learning” isimli mesleki mükemmeliyet merkezlerinin geliştirilmesi odaklı proje, 2022 yılında 4 milyon TL bütçe almaya hak kazandı. Dört yıl sürmesi planlanan proje 9 ülkeden (Danimarka, Almanya, İrlanda, Fransa Sırbistan, Hollanda, Polonya, Romanya ve Türkiye) her biri alanında en saygın ve öncü konumda yer alan 9 yürütücü ve 43 yardımcı ortağı kapsayan oldukça büyük bir proje olarak dikkat çekiyor.
Proje ortakları arasında dünya üniversiteler listesinde ön sıralarda yer alan Kopenhag Üniversitesi, Aarhus Üniversitesi, University of Cork Collage, Amsterdam Üniversitesi ile dünyanın en büyük firmalarından ARLA FOODS ile SIEMENS, sivil toplum kuruluşlarından EUROPEL ve İrlanda merkezli gıda ve tarımsal araştırma kurumu TEAGASC bulunuyor. Proje faaliyetleri Avrupa’daki 45 süt şirketi ve 27 eğitim kurumunun desteği ile sürdürülmekte.
Türkiye yürütücülüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yaptığı projenin sürdürülmesinde üniversite-sanayi iş birliğine önemli katkıları bulunan ve ülkenin önde gelen gıda firmalarından biri olan SÜTAŞ destek vermekte. Kısa adı SET-BİR olan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği de proje destekçileri arasında yer almakta. Projede Karacabey Meslek Yüksekokulu ve SÜTAŞ’ın yıllardır süren eğitimde işbirliği protokolü de projeye önemli katkılar sağlamakta.