Sütaş’ın ev sahipliğinde yapılan “Organik ve Organomineral Tarla Günleri”nin dördüncüsü Bursa Doğanköy’de gerçekleştirildi. Buğday uygulama tarlasındaki Tarla Günü’nde organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkileri, çiftçiler ile paylaşıldı.
Kullandığı doğal kaynakları, doğaya geri kazandırma ilkesiyle faaliyet gösteren Sütaş, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı, çiftçilerin doğru gübre kullanımının etkilerini ortaya koyan “Organik ve Organomineral Tarla Günleri”nin dördüncüsünü 6 Temmuz Çarşamba günü, Bursa Doğanköy’deki uygulama tarlasında gerçekleştirdi.
“Çiftlikten Sofralara” Entegre İş Modeli ile faaliyet gösteren Sütaş, özel “uygulama tarlaları” kurarak organik ve organomineral gübrelerin, toprak ve ürün üzerindeki etkilerini çiftçiler ile paylaşıyor. İlk olarak buğday ile başlayan, mısır ve ayçiçeği uygulama tarlası ile devam eden Tarla Günleri, bu yıl yine buğday uygulama tarlasında yapıldı. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Doğanköy’de gerçekleştirilen bu özel güne katılan çiftçiler, 31 bin 500 metrekarelik buğday uygulama tarlasında, fermente sıvı ile katı organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkileri konusunda uzmanlardan bilgi aldı.
Gerçekleştirilen etkinliğe Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Nilüfer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yasemin Yiğit Bozkurt, Sütaş-Enfaş A.Ş Genel Müdürü İhsan İlker Çabulol, Sütaş Enerji ve Gübre Üretim Direktörü Mustafa Gül, Sütaş Gübre İş Geliştirme Yöneticisi Samet Ata’nın yanı sıra çok sayıda üretici katıldı.
Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, şunları kaydetti: “Buğday, hemen hemen her devirde insanların en önemli gıda maddesini teşkil etmiştir. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Bunları pirinç takip eder. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmektedir.
Yıldan yıla değişmekle birlikte ortalama yıllık buğday istihsali 20 milyon 500 bin tondur. Ülkemizde birkaç il haricinde her yerde yetiştirilmektedir. En çok orta ve Güney-Doğu Anadolu Bölgeleri’nde buğday üretimi yapılmakta ve Türkiye’nin buğday üretiminin % 60’ı bu iki bölgeden sağlanmaktadır. Türkiye ortalaması dekarda 550 kg kadardır. Bu yıl açıklanan sert ekmeklik buğday fiyatının ton başına 6 bin 150 lira, makarnalık buğday fiyatının ton başına 6 bin 600 lira, arpa fiyatının ise ton başına 5 bin 600 lira olacağı belirtilmiştir.
Buğday için toprağın organik madde miktarı çok önemli. Bugün burada yapılacak demonstrasyon çalışmasının sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Organik ve organomineral gübrenin buğdaydaki verim artışını birlikte etüt edeceğiz. Bu vesileyle buğday hasadının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, bereketli bir üretim sezonu diliyorum.”
“Doğal gübre ile 50 bin dekar toprak zenginleştirildi”
4. Organik ve Organomineral Tarla Günü’nde yaptığı konuşmada bugüne kadarki çalışmalar hakkında bilgi veren Sütaş Grup Enerji ve Gübre Tesisleri Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol ise, 2020 yılında toplam 45 bin ton organik, 1.636 ton organomineral gübre üreterek yaklaşık 50 bin dekar toprağı zenginleştirdiklerine dikkat çekti. Toprağın organik maddesinin yetersiz olduğu, sulu tarımın yapılmadığı yerlerde sıvı fermente organik gübre uygulamaları ile yüzde 30’a yakın verim artışı elde edildiğini ifade eden Çabukol, organik ve organomineral gübrenin meyve, sebze ve yem bitkilerinin kalitesini ve aroma özelliklerini de iyileştirdiğini vurguladı.
Karacabey ve Bingöl’de 3 farklı uygulama tarlasında çalışmalar sürüyor
Proje kapsamında 3 ürüne yönelik 3 farklı uygulama tarlasında Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çabukol, “Bu yıl Karacabey’de mısır ve domates, Bingöl’de mısır uygulama tarlasında projemiz sürüyor. Bu ürünlerin hasadının yapılacağı eylül-ekim aylarında bu tarlalarımızda da benzer organizasyonlar planlıyoruz. Sütaş, Çiftlikten Sofralara Entegre İş Modeli ile çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla özgün bir sürdürülebilirlik modeli oluşturuyor. Uygulama tarlaları kurarak organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkilerini çiftçilere uygulamalı olarak göstermek de bu modelin ne kadar kapsamlı olduğunun anlaşılması açısından önemli.” dedi.
Sütaş, “Organik ve Organomineral Tarla Günleri”nin ilkini Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğiyle 1 Temmuz 2020’de Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Doğanköy’deki buğday uygulama tarlasında gerçekleştirmişti. İkinci Tarla Günü, 8 Eylül 2020’de Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü’nün de katılımıyla Türkiye mısır üretiminde önemli bir yere sahip olan Karacabey Bakırköy’de düzenlenirken, üçüncü etkinlik 17 Eylül 2021’de ayçiçeği uygulama tarlasında yapılmıştı.