Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, 2021 yılında öne çıkacak dört sektörle ilgili değerlendirmede bulundu. Tavukçuoğlu, tarım ve gıda sektörünün ise hem 2021’de, hem de önümüzdeki yıllarda artarak büyüyeceğini söyledi. Tavukçuoğlu, “Koronavirüsle birlikte ne kadar önemli olduklarını bir kez daha gördüğümüz tarım ve gıda sektörleri hem 2021’de hem de önümüzdeki yıllarda hızlı büyüme gösterecektir.” dedi.
Küresel iklim değişiklikleri ve bunun etkilerine bağlı değişkenlerin de tarım ve gıda sektörünün önemini artıracağına vurgu yapan Tavukçuoğlu, “Sektöre yapılacak yeni teknolojik yatırımlarla beraber tüm gelişmelere şahit olacağız. Denizcilik ürünleri, tarım ilacı, gübre, konserve ise tarım ve gıda sektörlerinde şanslı gördüğüm alt sektörleri oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, şunları kaydetti: “Teknolojinin ulaşmadığı hiç bir sektör kalmayacaktır. Bu yüzden, daha öncesinde yaşanan sanayi devrimin yerini teknolojik devrim alacaktır. Zorunlu değişim ve büyümenin merkezi teknoloji odaklı sektörler olacaktır. Yapay zeka, 5G, yazılım, robotik teknolojiler, mobil, siber güvenlik gibi teknoloji odaklı sektörler 2021 ve sonrası için hızla büyümeye devam edecektir.
Enerjiye ihtiyaç artacak
Teknoloji hızlı bir şekilde gelişirken kaçınılmaz olarak enerji ihtiyacı artacaktır. Enerji olmadığında adeta dünya durma noktasına gelir ve hiçbir teknolojiyi kullanamazsınız. Bunlarla birlikte temiz enerji yani çevreci enerji sistemleri her zaman ön planda olacaktır. Örneğin; Güneş Enerjisi Sistemleri (GES)’in nasıl büyüdüğünü hep birlikte izliyoruz. Dünyada yenilenebilir enerji yatırımlarının artması beklenmektedir. Diğer taraftan elektrikli araçların kullanımının artması; şarj istasyonları alanında faaliyet gösteren şirketlerin hızlı bir büyüme trendine girdiğini hep birlikte göreceğiz. Dikkat ederseniz tüm dünyada bu alanda yatırım fonları bile kurulmaya başlandı.
Nüfus artışına paralel madencilik gelişecek
Dünyada yaşayan insanların ve şirketlerin hayatlarını sürdürmek ve şirketlerin faaliyetlerinin devamı için doğal kaynaklara ihtiyacı vardır. Bu kaynakların bir kısmı yer altında bir kısmı da yer üzerinde bulunmaktadır. Daha öncesinde teknolojik yetersizlik yüzünden bazı madencilik ürünlerinin çıkarılamadığını görüyorduk. Tabii ki maliyet bu duruma neden olan diğer bir faktör olarak karşımıza çıkmaktaydı. Ancak insan nüfusunun artması ve buna bağlı olarak talebin yükselmesi bazı madencilik ürünlerinin fiyatının artmasına neden oldu. Bu yüzden maden çok daha yatırıma değer hala geldi. Devletlerin ulusal politikaları da bu doğrultuda değişmeye başladı. Madenciliğin önümüzdeki yıllarda her alanda öne çıkacağını düşünüyorum. Ülkemizin bu konuda çok şanslı olduğunu biliyoruz.”