Son TÜİK rakamlarına göre Türkiye’nin stratejik ürünler dahil birçok tarım ürününde dışa bağımlılığının arttığını belirten CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçimiz de tüketicimiz de ‘ithalat iktidarını’ gönderecek. Bu toprakları yeniden bereketlendirecek, birlikte kazanacağız.” dedi.
TÜİK tarafından açıklanan son dış ticaret verilerine göre, tarım sektöründeki dış ticaret açığı her geçen gün büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin stratejik ürünler dahil birçok tarım ürününde dışa bağımlı olduğunu ifade eden CHP Bursa Milletvekili, CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, tarımda dışa bağımlılığın arttığını söyledi. Bursa Milletvekili Sarıbal; AK Parti iktidarı döneminde vatandaşın sofrasına gelen birçok tarımsal ürünün üretilmek yerine ithalatla karşılandığına dikkat çekerek, “Bugün TÜİK’in açıkladığı dış ticaret verilerine göre, tarımsal ihracat 2023 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 685 milyon 792 bin dolar, ithalat yüzde 26 artarak 1 milyar 427 milyon 675 bin dolar olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte 2 milyar 76 milyon dolar ihracata karşın 3 milyar 783 milyon dolarlık tarımsal ithalat gerçekleşti. Dış ticaret açığımız ilk çeyrekte 1 milyar 707 milyon dolar oldu. Bu durum sürdürülebilir bir durum değildir. Türkiye her yıl artan ithalatla gıda bağımsızlığını tehlikeye atmaktadır. Bunun değişmesi için AKP’nin iktidardan gitmesi gerekir. AKP iktidarda kaldıkça ne çiftçi ne de tüketici gün yüzü görecektir.” diye konuştu.
“AKP Cumhuriyet döneminin ithalat rekorunu kırdı”
AK Parti iktidarı döneminde 99,7 milyar dolar ihracata karşın 143,9 milyar dolar ithalat yapıldığını ifade eden Sarıbal, “2022 yılında 14,3 milyar dolar ithalatla Cumhuriyet döneminin ithalat rekoru kırılmıştı. AKP iktidarından önce 2002 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 110 iken bu oran 2020 ve 2021 yılları arasında yüzde 61’e, 2022 yılında yüzde 49’a düştü. Bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 55 olarak gerçekleşti. 2022 yılındaki karşılama oranı son 23 yılın en düşük karşılama oranıdır.” dedi. Bugün yurtdışından buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, pamuk, badem, ceviz, canlı hayvan gibi onlarca tarımsal ürünün ithal edildiğini belirten Sarıbal; “Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar dışa bağımlı hale geldi. Bugün tüketicinin alamadığı tarladaki soğanı küçümseyerek hem çiftçiye hem tüketiciye hakaret eden bu yapıdan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçimiz de tüketicimiz de büyük bir ders vererek gönderecek. Ülkemizin tarlalarını yeniden yeşillendirecek bereketlendirecek, hasadımızı çiftçimizle beraber yapacak, birlikte kazanacağız.” ifadelerine yer verdi.