Mustafa Arı
Tasavvufun birçok manası vardır. Tasavvuf Fani olandan Baki olana bağlanmaktır.
Tasavvuf ve İslam ahlakıyla süslenmektir. Tasavvuf baştan başa edeptir. Tasavvuf Kadere rızadır. Tasavvuf emeli bırakıp amele devam etmektir. Tasavvuf insanları incitmemektir.
Tasavvuf her sözünde ve işinde dine yapışmaktır. Tasavvuf herkese merhamette olmaktır.
Tasavvuf İslam ahlakı ile ahlaklanmak için gerekli bilgileri öğreten bir ilimdir. Nasıl ki Tıp ilmi beden sağlığına ait bütün bilgileri öğrettiği gibi tasarrufta kalbin, ruhun kötü huylardan kurtulmasını öğretir.
Evliyalığa kavuşturan yol tasavvuftur.
Tasavvuf nefis ile mücadeledir. Kitap ve sünnetten sarılmaktır. Tasavvuf kalp temizliğidir. Tasavvuf iman, ibadet, ahlak boyutu öne çıkaran dünyamızı güzelleştirmeye yönelik bir faaliyet alanıdır. Tasavvuf hadis tefsir fıkıh gibi bir ilimdir.
Görülüyor ki tasavvuf birçok manaya gelmektedir. Tasavvufta ilahi aşk arasında bir irtibat kurulur. Dini hayat ilahi bir aşk hayatıdır işte buna tasavvuf yardımcı olur.
Tasavvuf dünyadan el etek çekmeyi öğütlemez. Tasavvuf kişiyi Allah’a ulaştıran bir yoldur. Tasavvuf büyüklerinin hepsi ehl-i sünnet itikadında idiler. Tasavvuf ehlinin üç vasfı olduğu söylenir.
1- Toprak gibidir iyiye kötüye de verir.
2- Bulut gibidir. Her şeyi gölgeler.
3- Yağmur gibidir. Sevileni de sevilmeyen kimseyi de sular.
Abdulkadir Geylani hazretleri tasavvuf haldir. Allah’a hatırlatmak, anmak ve peygamberin yoluna yaklaşmaktır diye izah etmiş.
Tasavvufta amaç müminleri terbiye etmektir. Tasavvuf ilmi Allah ve resulüne emirleri dairesinde Hak yolunda daim olmaktır, istikametten ayrılmamaktır.
Tasavvuf ehlinin tuttuğu yol Kur’an ve sünnettir. Şeriat olmadan tasavvuf olmaz. Sözü tasavvufun öncülerine aittir.
Peki kimdir bu tasavvuf ölçüleri; Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Abdulkadir Geylani, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli, Eşrefoğlu Rumi, Pir Sultan Abdal, Niyazi Misri gibi.
Bu önemli zatlar Allah’ın emir ve yasaklarını insanlara tebliğ eden kişilerdir.
Kısacası tasavvuf dinin emirlerine uyup yasaklarından kaçınmak. Kalbi kötü huylardan temizleyip iyi huylarla doldurmak demektir.