Bursa’nın etkili köşe yazarlarından Gazeteci Okan Tuna, ihracatta ülkenin öncü şehirlerinden olan Bursa’nın en önemli eksikliklerinden birinin lojistik merkezi olduğunu ancak Hükümetin bunu yıllardır görmezden geldiğini belirterek, “Büyük nüfusu ve üretim gücüne rağmen başta ulaştırma olmak üzere yıllardır Bursa’ya hak ettiği değeri vermemekle eleştirilen Ankara’dan artık Bursa iş dünyası da umudunu kesti. Ayrıca AK Parti’nin Bursa Milletvekilleri’nin ilgisizliğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Hal böyle olunca Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yıllar sonra kendi işini kendi yapma kararı aldı ve TEKNOSAB bünyesinde lojistik merkezi kurmaya karar verdi. Bu yatırım 170 milyon dolara mal olacak ve tüm BTSO üyeleri bu yatırıma ortak olabilecek.” dedi.
Bursa’nın hak ettiği değeri Ankara’dan göremediğini ileri süren Gazeteci Okan Tuna, “Ankara Bursa’ya yine sırt çevirince iş Bursalı’ya kaldı” başlığı altındaki son köşe yazısında, dikkat çeken bilgilere yer verdi. “Taleplerini yıllardır söylemelerine rağmen bir sonuç alamayan Bursa iş dünyası, aldıkları bu karar ile Ankara’dan tüm umutlarını da kesmiş oldular” diyen Tuna, şunları kaydetti:
“Bursa; otomotiv, tekstil, hazır giyim, gıda ve makine başta olmak üzere Türkiye’nin en önemli üretim bölgelerinden biri. Ülkenin genel ihracatında ise İstanbul ve Kocaeli’den sonra 3. sırada. Ne var ki, ihracat kabına sığamayan Bursa’nın en önemli eksikliklerinden biri lojistik merkezi. Bir ihracat kenti olan Bursa’da lojistik depolama alanlarının yetersizliği, Ankara’nın da yıllardır duymadığı bir konu.
Hatırlıyoruz da; Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Bursa’ya TEKNOSAB’a gelen Bakan Adil Karaismailoğlu, Bursa iş dünyasının lojistik merkezi istemeleri karşısında konuya hakim olmadan “Olur mu öyle şey, Bursa’ya lojistik merkezi yapıyoruz ya” demişti.
Ne var ki Bursa’ya bir lojistik merkezi yapılmadığını, hatta projesi bile olmadığını öğrenince de hem şaşırmış, hem de bu bilgisizliği ile Bursalı iş insanlarını şaşırtmıştı.
Aradan zaman geçti ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı değişti. Yeni Bakan Abdulkadir Uraloğlu döneminde de tam 17 OSB’si bulunan Bursa’ya bir lojistik merkezi projesi bulunmuyor.
Bakanlığın gündeminde Gaziantep’e ve Kocaeli’ye kurulması planlanan lojistik merkezleri var. İzmir Kemalpaşa’da, Sivas’ta, Kayseri Boğazköprü’de, Rize İyidere’deki tesislerin inşaatı ise sürüyor.
Yanı sıra; İzmir Çandarlı’da, İstanbul Yeşilbayır’da, Zonguldak Filyos’ta, Mardin’de ve Habur’daki lojistik merkezleri ise etüt ve planlama aşamasında. Tekirdağ Çerkezköy’deki merkezin ihale aşaması ise sürüyor. Ancak Bakanlığın projeleri arasında Bursa yine yok.
Büyük nüfusu ve üretim gücüne rağmen başta ulaştırma olmak üzere yıllardır Bursa’ya hak ettiği değeri vermemekle eleştirilen Ankara’dan artık Bursa iş dünyası da umudunu kesti.
Nitekim; Bursa uzun yıllardır Ankara’dan bir lojistik merkezi beklerken, bakanlığın planlamasında yer alan İzmit’in Köseköy, Eskişehir’in Hasanbey, Uşak, İstanbul’un Halkalı, Denizli’nin Kaklık, Balıkesir’in Gökköy, Erzurum’un Palandöken, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu, Samsun’un Gelemen, Konya’nın Kayacık, Mersin’in Yenice ve Kars’ın lojistik merkezleri işletmeye çoktan açıldı bile.
Bu yönde AK Parti’nin Bursa Milletvekilleri’nin ilgisizliğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Keza AK Parti’nin Türkiye genelinde en fazla milletvekili çıkaran 4. büyük kenti olmasına karşın, Bursa’ya yönelik kazanımlar konusunda iktidar milletvekillerinin ders notları hiç de iyi değil.
Zaten bu durumu iyice görmüş olacaklar ki, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, yıllar sonra kendi işini kendi yapma kararı aldı. Ve Bursa iş dünyasına müjde, BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dan geldi.
Burkay’ın açıklamasına göre; TEKNOSAB bünyesinde kurulacak lojistik merkezi 170 milyon dolara mal olacak ve tüm BTSO üyeleri bu yatırıma ortak olabilecek.
Planlamaya göre bu merkez, TEKNOSAB içinde 173 bin ve 89 bin metrekarelik iki farklı alanda hayata geçirilecek ve uluslararası standartlarda olacak.
Ankara’nın dolayısıyla iktidar partisinin Bursa milletvekillerinin ısrarla görmediği veya göremediği şu.
Bursa’da Bakanlık eliyle şu ana değin en azından bir lojistik merkezi yapılabilseydi, Bursa firmalarının maliyetleri düşecek, bununla birlikte ihracat artacak, ülkeye Bursa eliyle daha büyük döviz girdileri olacaktı. Ne var ki Ankara, Bursa’nın bu isteğini nedense yıllardır görmüyor.
Şimdi ise Bursa’nın bu ihtiyacı, değişen ilgili bakanlarla birlikte sürekli olarak sümen altı yapılınca, Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu, çareyi, taşın altına kendi elini sokmakta buldu.
Görebildiğimiz kadarıyla, Bursalı iş insanlarınca hayata geçirilecek bu 170 milyon dolarlık proje, bir kooperatif mantığıyla uygulamaya sokulacak, ileride elde edilecek kazançlar da yatırıma ortak olanlara dağıtılacak. Yani taleplerini yıllardır söylemelerine rağmen bir sonuç alamayan Bursa iş dünyası, aldıkları bu karar ile Ankara’dan tüm umutlarını da kesmiş oldular.”