Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada; Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca 19.10.2019 tarihinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu 509 sıra no.lu Genel Tebliği ve aynı tarihte Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nca yayımlanan “3 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1) de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ” hükümlerince, 01.01.2020 tarihinden itibaren E-Fatura, E-Arşiv Fatura ve E-Defter uygulamalarına geçme zorunluluğunun başlayacağı ifade edilerek, yönetmelikle ilgili detaylar kamuoyu ile paylaşıldı.
Ticaretin kurallarını değiştirecek yeni uygulamalar ile ilgili olarak Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nda, ilçedeki SMMM meslek mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından da meslek mensuplarına uygulamalarla ilgili bilgilendirme toplantıları yapıldı ve bu toplantılar düzenlenmeye devam ediyor. Küçük, büyük tüm işletmeleri ilgilendiren ve birçok maddesi yeni yıl ile birlikte yürürlüğe girecek olan uygulamalar hakkında bilgi almak ve cezai müeyyidelere maruz kalmamak için işletmelerin Mali Müşavirleri’ne danışmaları gerektiği vurgulandı.
KTSO, tebliğ hükümlerince 01.01.2020 tarihinden itibaren başlayacak E-Fatura, E-Arşiv Fatura ve E-Defter uygulamaları için geçiş zorunluluklarını şu şekilde sıraladı;
“e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerin aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracılarının e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dâhil olmayan mükelleflerce, 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dâhil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dâhil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Tüm serbest meslek erbaplarının (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemesi zorunlu hale getirilmiştir.
Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncuların 01.01.2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına zorunlu olarak dâhil olmalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Akaryakıt istasyonları dâhil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflere Tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmektedir.
Gübre takip sistemi kapsamında bulunan mükelleflerce gerçekleştirilen sistem kapsamındaki malların sevkinde e-İrsaliye kullanma zorunluluğu getirilmektedir.
Demir çelik sektöründe, madencilik alanında vergi kayıp ve kaçağını azaltmak ve sektörde haksız rekabeti engellemek amacıyla imalat, ihracat veya ithalat faaliyetinde bulunan mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmüştür.
E-Fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsul alımlarında kâğıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Zorunlu geçiş tarihleri ile ilgili tüm listeye www.karacabeytso.org.tr adresinden erişilebilmektedir.”