Trakya Birlik Yönetim Kurulu’nca geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen toplantıda 2021/2022 iş yılında ürün teslim eden ortakları için % 40 yağlı ayçiçek için ton başına 1.100 TL fiyat farkı verilmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Fiyat farkı olarak ortaklarımıza toplam takdim edilecek tutar yaklaşık 325 milyon TL’dir. Ortaklarımıza hayırlı ve bereketli olsun.” denildi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu’nca gerçekleştirilen toplantıda; 31 Temmuz 2022 tarihinde sona erecek olan 2021/2022 iş yılı faaliyetleri kapsamında, gerek ortaklardan mübayaa edilen ayçiçeği stoklarının birliğe bağlı fabrikalarda çok büyük oranda işlenerek mamul olarak satışının gerçekleştirilmesi, gerekse de ticari faaliyetler kapsamında bütçelendirilmiş satış hedeflerine büyük oranda ulaşılması neticesinde, birliğin iş yılına ilişkin bilanço ve gelir tabloları 3’üncü geçici vergi dönemi Nisan 2022 mali tablolarıyla çok büyük oranda kesinleştiği belirtildi.
Bu gerçekleşmeler üzerinden iş yılının bütününe ilişkin genel bir değerlendirme yapan Trakya Birlik Yönetim Kurulu, mali tablolarda ortaya çıkan müspet farkın son beş iş yılında uygulandığı üzere önümüzdeki Ocak ayında gerçekleştirilecek Birlik Genel Kurulu’nu müteakiben ortaklara risturn (kar payı) dağıtımı yapılması hususunu da görüştü. Yapılan değerlendirme neticesinde şu bilgilere yer verildi:
“Bu iş yılına has olmak üzere; dönem içerisinde ürün fiyatlarında yaşanan yüksek artış, ortaklarımızın tarımsal üretimlerini sürdürmek konusunda karşılaştıkları yüksek tutarlı girdi ihtiyacı ve artan üretim maliyetleri, paranın zamansal olarak satın alma gücünün korunması gibi kritik hususlar kurumsal sürdürülebilirlikle birlikte değerlendirildi. 1 Ekim 2021 tarihinde açıklanan ön alım fiyatına fark fiyatı uygulanarak alım fiyatının kesinleştirilmesinin mevcut sosyoekonomik koşullarda ortaklarımız adına daha büyük fayda sağlayacağı mülahaza edilmiştir. Bu çerçevede 2021 kampanya döneminde ürün teslim eden tüm ortaklarımıza % 40 yağlı baz ürüne esas olmak üzere 1.100 TL/TON fiyat farkı verilmesi karar altına alınmıştır. Bu vesileyle kooperatifçiliğin en güzel örneğini göstererek Birliği’ne güvenmiş ve ürün teslim etmiş tüm üretici ortaklarımıza teşekkür ve şükranlarımızı sunarız.
Ortaklara 2022/2023 üretim sezonunda emanet (bireysel satış) yöntemiyle ürün teslim imkanı
Üretici ortaklarımızın tarımsal faaliyetlerinden elde ettiği kazancı olabildiğince artırabilmek adına, kurumsal imkanlar ve tabi olunan mevzuat doğrultusunda Birliğimizce alternatif alım modelleri üzerinde çalışılmaktadır. Bu çerçevede pandemi süreciyle başlayan, iklimsel etkiler ve jeopolitik gelişmelerle artarak devam eden tarımsal emtiaların arz talep dengesi içerisinde yüksek değer kazanımlarından ilave kazanç elde etme eğiliminin tüm çiftçilerimizde ağırlık kazanan ekonomik tercih haline geldiği görülmektedir. Bu itibarla Yönetim Kurulumuz ortaklarımızın üretimini gerçekleştirdikleri ürünleri hasat dönemi sonrasına taşıyarak daha yüksek fiyatla satışa sunma hedef ve isteğini karşılamak ve bu yolla zirai kazançlarını yükselterek ortaklık bağlarının da güçlendirilmesine katkı sağlamak maksadıyla Kesin Fiyat Yöntemiyle Alım Yöntemi’ne ek olarak Emanet ( Bireysel Satış) yöntemiyle ürün satış imkanı sağlayan alım modelini ortaklarımızın tercihine sunma kararı almıştır. Yeni alım modeli esas ve uygulamaları konusunda ortaklarımız ortağı oldukları kooperatiflerden gerekli bilgilere ulaşarak rekolte beyan döneminde ürün teslim miktar ve yöntemini belirleyebileceklerdir. Ortaklarımıza ve Birliğimize hayırlı olsun.”