Saadet Partisi Karacabey İlçe Teşkilat Başkanı Ferruh Kurtay, yaptığı basın açıklamasında partilerinin Ekonomik Kalkınma Politikalar Kurulu tarafından “Kovid-19 Salgını’nın Turizm Sektörüne Etkisi, Mevcut Sorunlar ve Alınası Gereken Tedbirler” başlığı ile hazırlanan raporu ilçe kamuoyu ile paylaştı. Salgın sürecinden tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirten Kurtay, hazırlanan bu rapor ile sektörü tüm yönleri ile ele aldıklarını ifade etti.
Koronavirüs salgını sürecinde gayret gösteren sağlık çalışanları ve kolluk kuvvetlerine teşekkür eden Kurtay, “Ülkemiz koronavirüs salgını sonrası 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle normalleşme sürecine geçmiştir. Bu dönemde alınan tedbirler tedrici olarak hafifletilmiştir. İnşallah Türkiye olarak salgının sona erdiği, ikinci bir dalganın yaşanmayacağı bir döneme girmişizdir. Salgınla mücadelede geçen üç ay boyunca işçimiz, çiftçimiz, esnafımız, memurumuz, işverenlerimiz ve önemli sektör temsilcilerimiz ciddi fedakârlıklarda bulunmuş ve topyekün bu mücadelede ellerinden geleni yapmışlardır. Bir yandan üretim ve hizmetlerin aksamaması için gayret sarf ederken diğer yandan salgının yayılmaması için her bir vatandaşımız azami özen göstermiştir.” ifadelerini kullandı.
Milletin fedakârlıklarıyla yürütülen süreçte ülke ekonomisinde tüm sektörlerin ciddi manada etkilendiğine dikkat çeken Kurtay, “Bu sektörlerin başında Türkiye ekonomisinin önemli bir unsuru olan “Turizm” gelmektedir. 2020 yılı Türkiye’de turizm sektörü için rekorlarla dolu bir yıl olarak beklenmekteydi. Ancak senenin başında ortaya çıkan pandemi sonrası ülkemizde ilk vakanın tespiti ile beraber oteller de kapatılmıştır. Bütün bir kışı evinde oturup, sezon başında işe başlama hayaliyle geçiren turizm çalışanlarının tamamına yakını işe başlayamamış, başlayanların ise deneme süreleri içerisinde tek taraflı olarak sözleşmeleri feshedilmiştir.” dedi.
Turizm sektörünün 55 farklı sektöre girdi sağladığını kaydeden Kurtay, “Sezon öncesi yapılmış birçok sipariş anlaşması iptal edilmiş, satış umuduyla yapılan stoklar üreticilerin ve tedarikçilerin depolarında kalmıştır. Ayrıca bu malların önemli bir miktarı ihraç edilebilecek ürünler iken, getirilen uçuş yasakları sebebiyle bu imkân da ortadan kalkmıştır. Sektörün kendi dinamiği ve özelliği gereği üretim yapan özellikle çarşaf, havlu, vb ürünleri üreten tekstil sektörü bu ürünlerini başka türlü değerlendirme imkânı da bulamamıştır.” ifadesini kullandı.
Bu süreçte otellerin yaşadıkları maddi kayıplar nedeniyle açıklanan destek kredileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ferruh Kurtay, alınan tedbirler için ‘günü kurtarma’ tanımlaması yaptı. Kurtay, “Bu zor süreçten en çok etkilenen kesimlerden biri olan turizmciler hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğu kanaatindedir. Hükümet, en kolay olanı seçmiş ve her zaman olduğu gibi turizmcilerimize de bankaların yolunu adres göstermiş, insanlarımızı bankaların vicdanına havale etmiştir.” yorumunda bulundu.
Sektörün hükümetten yana beklentilerini de dile getiren Kurtay, özellikle vergilerin ertelenmesi konusunda sektörün büyük bir beklenti içinde olduğu vurguladı. SP İlçe Teşkilat Başkanı Kurtay, KDV, ÖTV, muhtasar gibi konularda yeni desteklerin verilmesini ya da en azından faizsiz bir şekilde ertelenmesini, konaklama vergisinin ve Turizm Geliştirme Ajansı kesintilerinin en az 2 yıl süre ile ertelenmesini, kamuya ait her türlü vergi, borç, aidat vb. ödemelerin uzun yıllara yayılan bir ödeme planı şeklinde düzenleme yapılmasının gerekli olduğunun altını çizdi.
Turizme yatırım yapmaya gönüllü yatırımcılara yaşanan bu kriz döneminde finansal destek sağlanarak teşvik edilmesinin önemine işaret eden Kurtay, var olan personelin sektörde devamlılığının sağlanması ve turizm okulları mezunlarının sektörde kendine yer edinebilmesi için sezonluk çalışan personelin askı döneminde işsizlik sigortalarından yararlanmasının sağlanması gerektiğini belirtti. Kurtay, “İktidar, sadece holdinglerin, büyük otel zincirlerinin değil, bu sektörden geçimini sağlayan fakat aylardır para kazanamayan insanlarımızın yaşadığı sıkıntıları gidermek için gerekli tüm adımları atmalıdır.” dedi.
Meclis’te bekleyen TÜRSAB yasasının varsa eksiklikleri giderilerek acilen yasalaştırılması gerektiğini dile getiren Kurtay, yıllardır sektörün ihtiyacı olan ‘Turizm Meslek Yasası’nın acilen çıkartılması gerektiğini söyledi. Kurtay, sektör temsilcileri ve uzmanları ile yapılmış olan istişare ve çalışma neticesinde Saadet Partisi’nin turizm sektörü için alınması gereken önlemleri 19 maddede açıkladı: