Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yılı tüm yurtta olduğu gibi Karacabey’de de kutlandı. Ancak Karacabey’deki tören bu yıl da coşkudan uzaktı. Türk milletinin tarihindeki ‘en önemli zafer’ olarak nitelendirilen 30 Ağustos Bayramı’nın halktan uzak ve sönük geçmesi üzüntüyle karşılandı.
Atatürk Anıtı’ndaki törene Bursa Vali Yardımcısı ve Karacabey Kaymakam Vekili Mustafa Kılıç, Garnizon Komutanı Kıdemli Binbaşı Alper Çabuk, Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Görücü, daire amirleri, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile eğitimciler katıldı.
Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla start alan kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Ardından İlçe Jandarma Komutanlığı adına Astsubay Üstçavuş Okan Durgut, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Astsubay Üstçavuş Okan Durgut, “Asil Türk milleti, kahraman Türk ordusuyla birlikte, varlığına ve vatanına kastedenlere karşı, 102 yıl önce bugün, kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle, yeniden dirilerek, topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır.” dedi.
Durgut, şöyle devam etti: “Aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası, tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. 1900’lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda birinci dünya savaşı çıkmış, müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalanmış, imzalanmıştır. Anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri, girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza ve çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır.
İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Atatürk ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak ya istiklal, ya ölüm parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi, son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Özellikle Sakarya meydan muharebesi de hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır. Bu zaferle, Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe, türkün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız ąskeriyle değil topyekün olarak savaştıkları bir daha ispatlanmıştır. Milli egemenlik, milli şuur ve tam bağımsızlık esasına dayanan Atatürk ilkeleri, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türk silahlı kuvvetlerimize rehber olmaya devam edecektir. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle ulusça başta ulu önder Atatürk olmak üzere, dava arkadaşları ve aziz şehitlerimiz ile ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz.”
Daha sonra Dayı Karacabey Anadolu Lisesi Müdürü İsa Ceyhan’ın “Akdeniz” isimli şiiri ile İlçemizin Halk Şairi Süleyman Yücekaya’nın 30 Ağustos ruhuna dikkat çeken, “Bu Ordu” isimli şiirleri de oldukça anlamlıydı.
Cumhuriyet Alanı’ndaki törenin ardından ise Zafer Bayramı’nın 102. Yılı etkinlikleri Bursa Vali Yardımcısı ve Karacabey Kaymakam Vekili Mustafa Kılıç, Garnizon Komutanı Kıdemli Binbaşı Alper Çabuk, Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Görücü’nün Kaymakamlık Makamı’nda tebrikleri kabul etmesiyle sona erdi.