Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde düzenlenen, Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması Ödül Töreni, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Organizasyonda Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Duygu Emir ve TOBB Bursa Kadın Girişimciler İcra Kurulu Karacabey Temsilcisi Menekşe Durna da ilçemizi temsilen yer aldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, Kadın Girişimciler Kurulu ile sanayiden tarıma, dış ticaretten e-ticarete, kadın girişimcilere rehberlik etmeye devam ettiklerini söyledi. Küresel şirketlerle işbirlikleriyle kadın girişimcilerin yetkinliklerinin artmasını, dijitalleşmelerini, finansa ulaşmalarını ve yatırım almalarını sağladıklarını aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Size yıllar içerisindeki başarımızı, ne kadar doğru bir iş yaptığımızı rakamlarla da özetlemek istiyorum. TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz kurulduktan hemen sonra, yani 2008’de camiamızda kadın yönetim kurulu başkanı ve meclis başkanı 1 iken, bugün bu sayı 9’a çıktı. 2008’de kadın yönetim kurulu üyesi sayısı 9’du, bugün bu sayı 56’ya ulaştı. 2008’de 93 olan kadın meclis üyesi sayımız 334’’e yükseldi. Görüyorsunuz camiamızın tüm organlarında kadın girişimcilerimiz giderek artan sayıda temsil ediliyor.”
Hisarcıklıoğlu, fırsat verilirse kadınların yapamayacağı hiçbir şey olmadığının altını çizerek, “Tüm kadın girişimcilerimizi yürekten alkışlıyorum. Sizler herkesin örnek alacağı birer başarı hikayesisiniz. Tüm kadınlar için birer rol modelsiniz ve onların ilham kaynağısınız. Her fırsatta söylüyorum. Aklın ve başarının cinsiyeti olmaz, kadın güçlü olursa toplum ve ülke güçlü olur.” dedi.
“Kadınlarımız ülkemizin topyekün kalkınmasının anahtarıdır”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da, salondaki tüm misafirlerin ortak yönünün değişim yaratmak olduğunu söyledi. “Kadın varsa gelecek vardır” diyen Göktaş, kadın girişimciliğinin yalnızca ekonomik kalkınmanın değil sosyal dönüşümün de temel taşı olduğunu dile getirdi.
Bir kadının büyüttüğü bir işin yalnızca kendisine ve ailesine değil çevresine, ülkesine ve hatta dünyaya fayda sağladığını ifade eden Göktaş, şöyle konuştu: “Kadınların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel hayatın her alanına eşit katılımlarının sağlanması ülkemizin topyekun kalkınmasının anahtarı rolündedir. Bu inançla Bakanlık olarak kadınların istihdamda, girişimcilikte, karar alma ve temsil mekanizmalarında daha çok yer almalarını sağlayacak adımlar atıyoruz. 12. Kalkınma Planı’mızda belirtilen hedefler çerçevesinde 2028 yılı sonuna kadar kadın iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2’ye yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Bakan Göktaş, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında kadınların istihdama katılımını artıracak mesleki eğitim programları, girişimcilik destekleri, çalışma hayatında cinsiyet eşitliğini güçlendirecek politikalar ve esnek çalışma modellerine yönelik hedefler belirlediklerini söyledi.
Kadın girişimciliğini desteklemek için çeşitli kurumların çalışmalarını tek bir platformda toplayarak daha fazla kadına ulaşmak amacıyla “kadingirisimci.gov.tr” web sayfasını oluşturduklarını anlatan Göktaş, “2018-2023 yıllarında verdiğimiz Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri ile 81 ilimizde 750 bin kişiye ulaştık. Sermaye Piyasası Kurulu ile bu yıl imzaladığımız protokol kapsamında finansal okuryazarlık konusunda farkındalığı artırmayı ve eğitimleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımlarını teşvik ediyoruz. Proje kapsamında, mevcut kooperatiflere katılımı artırmak, kadınların kapasitelerini geliştirmek ve istihdamı artırmak için eğitim, danışmanlık ve farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla 15 Kasım’da Hepsiburada ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Bu işbirliğiyle kadınların özellikle e-ticaret alanındaki becerilerini ve faaliyetlerini artırmalarına katkı sunacak çalışmalar yürüteceğiz.” şeklinde konuştu.
TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk ise, kadın girişimcilere destek vermenin herkesin görevi olduğunu söyledi. Kadın girişimcilerin dünya markası olması için her türlü desteği verdiklerini anlatan Öztürk, “Kadınlarımızı, girişimcilerimizi desteklemek için hep birlikte daha fazla projeye imza atmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum. Kadın girişimciliğini teşvik etmek, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasını sağlamak, sadece bir toplumsal sorumluluk değil, aynı zamanda ekonomik kalkınmamız için de kritik bir adımdır.” ifadesini kullandı.