Mustafa Arı
Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan üç aylara 13 Şubat Cumartesi günü itibariyle girdik. Bu sebeple Yüce Rabbimize binlerce hamd ediyoruz. Bizleri bu zamanlara eriştiren, Ümmet-i Muhammed olmayı bizlere nasip eden Rabbimize şükürler olsun.
Üç aylar kameri ayların yedincisi olan Recep’le başlayan, Şaban’la devam eden ve nihayetinde Ramazan’la son bulan ayların toplu adıdır.
Sevgili Peygamberimiz bu aylara girince şöyle dua etmiş: “Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve Ramazan ayını bize mübarek eyle. (Ramazan’a kavuştur)”
Üç aylar Recep ayı ile başlamaktadır. Recep ayı ise, İslam gelmeden önce Araplar arasında haram aylardan sayılan ve kendisine hürmet gösterilen bir aydı. İslam diniyle beraber bu aya verilen hürmet devam etmiştir. Allah’ü Teala Recep ayını haram aylardan saymıştır.
Sevgili Peygamberimiz de bu aya çok değer vermiştir. Recep ayında bulunan iki kandil gecesi ise bu aya ayrı bir değer katmaktadır. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib kandili ve yirmi yedinci gecesi ise Miraç kandilidir. Regaib kandili ile müminler bu önemli aylara giriş yapmaktadır. Miraç kandili ise müminlere beş vakit namazın emredildiği, Bakara Suresi’nin son iki ayetinin verildiği ve iman ile ölenlerin cennete gireceğinin müjdelendiği bir gecedir.
Hz. Aişe validemizin bizlere aktardığına göre, Efendimiz pek az bir kısmı hariç, Şaban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi. Peygamberimizi Şaban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda, “Şaban, amellerin Allah’a arz edildiği aydır. Ben oruçlu iken amelimin Allah’a arz edilmesini istiyorum. Şaban, ecellerin yazıldığı bir aydır. Ben, oruçlu iken ecelimin tayin edilmiş olmasını istiyorum. Şaban, insanların büyük kısmının Ramazan ile Recep ayları arasında ihmal ettikleri bir aydır. Ben onu ihya etmek istiyorum” gibi açıklamalarda da bulunmuştur.
Şaban ayının fazileti hakkında Hz. Enes şöyle anlatıyor: “Resûlullah: Ramazan’dan sonra hangi oruç efdaldir?” diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: “Ramazanı tazim için Şaban” tekrar soruldu: “Hangi sadaka efdaldir?” “Ramazanda verilen” cevabını verdi.”
Şaban ayının tam ortasında ise çok değerli bir gece olan Beraat Kandili bulunmaktadır. Beraat gecesinde melekler iner, dualar kabul olunur. Peygamber Efendimiz Beraat Kandili’nin önemini bizlere şöyle bildirmektedir: “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz.
Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: “Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim.”
Bir başka hadiste ise şöyle buyurmaktadır: “Allah (c.c), Şaban’ın on beşinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.”
Ramazan ayı ise on bir ayın sultanıdır.
On bir aydan daha değerlidir. İçinde bin aydan daha hayırlı olan ve o gecede Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi mevcuttur. Diğer bir rivayette; “Recep ekim ayı, Şaban sulama ayı, şehr-i Ramazan ise hasat ayıdır.”
Rabbimiz Recep’i ve Şaban’ı bize mübarek kılsın. Bizi Ramazan ayına ulaştırsın.
ÜÇ AYLAR
Mutluluk getiren haberci geldi
Aydınlık günlere bir bekçi gibi
Resulün can katan sevinci gibi
Ramazan müjdesi üç aylar geldi.
Karanlığa inat, kandiller yandı
Kullar Yaradan’ ı andıkça andı
Çirkinlikler, Hak nuruna boyandı
Ramazan müjdesi üç aylar geldi.
Dilde Allah adı, kalpte sevgisi
Var edene gönlün bitmez ilgisi
Seviyorsak, sevgi Allah vergisi
Kullara armağan üç aylar geldi.