ŞABAN ÖNEN’İN KALEMİNDEN
Fatih Sultan Mehmet’in askeri ve İstanbul surlarına ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan’ın köyü, hizmet bekliyor. Recep Altepe döneminden bu yana ne Büyükşehir Belediyesi’nden ne de Karacabey Belediyesi’nden son yıllarda hiçbir hizmet alamadıklarını savunan Uluabat Mahalle Muhtarı Şevket Aşnı, “Maalesef sıkıntılarımız çok ama yapılan hiçbir şey yok.” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın göreve geldiği günden bu yana Uluabat’ı bir kez bile ziyaret etmediğini söyleyen Muhtar Aşnı, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın da mera olarak kullandıkları arazileri kiralamanın derdinde olduğunu vurguladı. Hem Büyükşehir hem de Karacabey Belediyesi’nin ‘vermeden almak’ gibi yönetim sergilediğini belirten Şevket Aşnı, “Fatih Sultan Mehmet’in askeri ve İstanbul surlarına ilk sancağı diken medarı iftarımız Uluabatlı Hasan’ı anma törenlerine dahi son 3-4 yıldır yağmur, çamur, pandemi gibi çeşitli mazeretlerle gelmiyorlar. Hiçbir hizmet yapmıyorlar. Uluabatlı Hasan’ı Anma Törenlerimiz çok sönük geçiyor. Açıkçası önümüzdeki 29 Mayıs anma programına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nu davet edeceğim ve kendisinden köyümüz adına destek ve katkı sunmasını isteyeceğim.” ifadesini kullandı.
Uluabat Mahallesi ile ilgili ilk olarak parke taşı sorununu dile getiren Muhtar Şevket Aşnı, “Yaklaşık 3 yıl önce köyümüze Sayın Recep Altepe ve bu dönemde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 8 bin metrekare parke taşları getirildi. Bizlere bu parke taşlarının Karacabey Belediyesi tarafından döşeneceği söylendi. Ancak gelinen süreçte Sayın Ahmet Şen’in belediye başkan yardımcılığında bu parke taşlarının 4 bin metrekaresi döşendi. Açıkçası Ahmet Şen’in belediye başkan yardımcılığından çok memnunduk. Çünkü sürekli biz muhtarlarla iletişim halindeydi. Kapısı 24 saat bizlere açıktı. Ve genelde sıkıntılarımız çözülürdü. Ve daha sonra kalan 4 bin metrekare parke taşlar, kaç senedir öylece paletlerin üzerinde duruyor. Adeta çürümeye terk edildi. Köyümüzden bazı vatandaşlar da, bu taşları kendi bahçelerinde kullanmak için alıyorlar. Öğrendiğim kadarıyla birçok köyde aynı sıkıntı varmış. Bu parke taşlar ne olacak biz de merak ediyoruz.” diye konuştu.
Mera olarak kullandıkları yaklaşık 180 dönümlük arazinin Belediye tarafından kiraya verilmek istendiğini vurgulayan Aşnı, “Uluabat köyümüzde hayvancılık çok önemlidir. O nedenle mera olarak kullandığımız alanlar biz köylüler için daha da önemlidir. Ancak Büyükşehir Yasası’ndan sonra Karacabey Belediyesi, mera olarak kullandığımız yaklaşık 180 dönüm araziyi kiraya vermek istedi. 1 yıl önce Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Gökşen Akgör beni makamına çağırdı ve bu arazileri Belediye olarak kiraya vermek istediklerini söyledi. Bende, “Bu konuda rızam yok. Çünkü köylümüz burayı mera olarak kullanıyor. Eğer bu arazilerimizi kiraya verirseniz, Uluabat’ta hayvancılığı yüzde 70 bitirirsiniz” dedim. O günden bu yana başka da bir gelişme olmadı. Belediye’nin arazilerimizle ilgili bu konudaki düşüncesi nedir, şuan bilmiyorum. Bu arazilerimiz 1989 yılında mera vasfındaydı. Daha sonra parsellenerek arsa haline getirilmiş. Bizler söz konusu bu alanın yeniden mera vasfına dönüştürülmesini istiyoruz. Köyümüzde hayvancılığı bitirmesinler.” dedi.
Uluabat Mahallesi’ne ‘sosyal ve turizm’ yatırımı olarak 2016 yılında çalışmalara başlanılan Adapark Projesi’nde gerekli fizibilite çalışması yapılmamasından dolayı milyonlarca liranın heba edildiği öğrenildi. Uluabat Mahallesi’nden bir vatandaşın Kaymakamlığa yaptığı şikayet üzerine Adapark Projesi’nin yapılacağı 415 parsel ve 82 bin 550 metrekare alanın köylünün ortak kullanım alanı Harmanyeri olarak geçtiği anlaşıldı. Bunun üzerine Karacabey Kaymakamlığı hem Karacabey Belediyesi, hem de Uluabat Mahalle Muhtarlığı hakkında inceleme başlattı. Mahalle halkı, İl Mera Komisyonu’nun kontrolünde olan ve milyonlarca lira harcanan projeye ne olacağını sorgularken, Muhtar Şevket Aşnı ise; “Bana turizm amaçlı bir yer yapacaklarını söylediler. Bende köyümüze faydalı olacağını düşündüm. Ancak bu projeyle ilgili daha sonra öğrendim ki gerekli araştırma ve fizibilite çalışması yapmadan çalışmalara başlayan Karacabey Belediyesi, maalesef milyonlarca lirayı heba etti. Şimdi bu yer ne olacak bende bilmiyorum.” ifadesini kullandı.
Karacabey Belediyesi’nin futbol sahası sözünü de hatırlatan Muhtar Şevket Aşnı, “1978 yılından bu yana köyümüzde Uluabatlı Hasan’ı Anma Futbol Turnuvaları düzenlenirdi. Hatta köyümüzde yapılan bu futbol şölenine o kadar ilgi olurdu ki, profesyonel takımların yöneticileri bile buraya gelerek oyuncu izlerdi. Ancak son yıllarda bu organizasyonumuz da yok olup gitti. Belediye bizlere futbol sahamızla ilgili proje çalışması içinde olduğunu söyledi ancak gelinen süreçte bu proje çalışması bir türlü bitirilemedi. Yine bizlere geleneksel hale getirileceği söylenen yağlı güreş müsabakaları da durdu. Son 2-3 yıldır bu konuda köyümüzde hiçbir adım atılmıyor.” diye konuştu. Bunun yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili ve eski Bakan Hakan Çavuşoğlu’nun da Uluabat Mahallesi’ne ‘tüp geçit’ sözü verdiğini belirten Muhtar Aşnı, “Sayın Vekil ve o dönemin Karayolları Müdürü, özellikle otoyol projesi tamamlandıktan sonra Uluabat’a tüp geçit sözü verdiler. Çünkü bizim bu tüp geçide çok ihtiyacımız var. Bugüne kadar yüzlerce canlar verildi. Otoyol yapıldı ama sözler havada kaldı. Otoyol hizmete girdikten sonra Karayolları’na gittim ama müdür değişmiş. Maalesef bu konuda sonuç alamadım.” dedi.
Çiftçiler için önem arz eden köy arazi yollarının da berbat durumda olduğunu ifade eden Muhtar Aşnı, “Maalesef öylesine iş yapıyorlar, özen göstermiyorlar. Arazi yollarımız berbat durumda.” ifadesini kullandı.
Uluabat Mahallesi’nin giriş ve çıkışlarına güvenlik kamerası takılması için girişimlerde bulunduklarını da belirten Şevket Aşnı, “Son 2 yıldır köyümüzde hırsızlıklar arttı. Güvenlik kameralarına ihtiyacımız var. Biz bunu kendi imkanlarımızla yapmak istedik ama bu kez de UEDAŞ’tan izin alamadık.” dedi.
Uluabat’ta olumlu anlamda tek hizmetin içme suyu problemine çözüm bulunması olduğunu vurgulayan Aşnı, “BUSKİ bölgede iyi hizmetler veriyor. Köyümüzün su sorunu kalmadı.” açıklamasını yaptı.
Köyün tek cemiyet alanı olan okul bahçesine kendi olanaklarıyla düzenleme çalışmalarına başladıklarını ifade eden Aşnı, köyün tüm eksiklikleri adına Büyükşehir ve Karacabey Belediyesi’nden hizmet beklediklerini yineledi.