CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Bursa’nın Keles ilçesinde meydana gelen dolu afetinden zarar gören üreticileri ziyaret etti. Üreticilerin büyük bir maddi kayıpla karşı karşıya olduğunu belirten Sarıbal, “Meyve bahçelerinde büyük bir ürün kaybı var. Bursa çiftçisi sahipsiz bırakılmamalı. Acilen destek sağlanmalı.” dedi.
Bursa’nın Keles ilçesine bağlı 7 kırsal mahalleyi barındıran Kozağacı vadisinde 10 Haziran 2020 tarihinde saat 18.30’da başlayan ve yaklaşık 45 dakika süren buz parçacıkları halinde bir dolu yağışı gerçekleşti. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, CHP Keles İlçe Başkanı Cevat Acar, CHP Bursa İl Yönetim Kurulu ve İlçe Örgütü üyeleriyle birlikte afet bölgesini ziyaret eden Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, yaptığı temaslara ilişkin şu bilgileri verdi: “Bölgede yaptığımız incelemelerde tamamı ihraç ürünü olan kiraz (ziraat 900 çeşidi) ile vişne, erik ve ceviz ürünlerinde % 50 ile % 100 arasında zarar oluştuğunu gözlemledik. Bölgenin Avrupa’ya önemli bir ihracat kalemi olan kiraz meyvesinde oluşan zararlar nedeniyle verim ve kalite kaybı ile birlikte fiyatlarında da ciddi düşüş olacak. Sigorta yapanların zararları bir kısmı ödenecek. Ancak diğer üreticiler korumasız. Çiftçi büyük bir zarar içerisinde ancak sorunu aşabilecek bir mevzuat yok. 2090 sayılı “Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun” da üreticileri korumaktan çok uzak. TARSİM yeterli değil. TARSİM yapanların çoğu da kredi çekerken zorunluluktan sigorta yaptırıyor. Çünkü pirimler çok yüksek. Üretici sigorta yapamıyor.
Acil olarak yapılması gerekenler var. Çünkü üretici bahçelerinin bakımını yapmaya, ilaçlama, gübreleme, sulama gibi masraflarına devam edecek ama bir geliri olmayacak. Bunlar meyve bahçeleri. Başka ürün yetiştirme şansları yok. Buradaki üreticilerin zararlarını karşılayacak ve gelecek yıla hazırlık yapacak bir maddi katkı sunulmalı. Hiç olmazsa Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı İl Acil Destek Ödeneğinden veya İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) üzerinden çiftçilere maddi destek verilmeli. Ayrıca çiftçi borçları ertelenerek, Ziraat Bankası üzerinden düşük faizli kredi imkânı sağlanmalı. Doğal afetler artık kader değil bir gerçeklik. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle bu ve benzeri doğa olayları bundan sonra da yaşanacak. Doğa olaylarını kader gibi görme alışkanlığı terk edilmeli. Bunun için bütün ürünleri kapsayan geniş tabanlı, devlet tarafından kontrol edilen, bir düzenlemenin mutlaka yapılması gerekiyor. Çiftçiye maliyeti düşük sigorta güvencesi sağlanmalı.”
Erkan Aydın’dan Tarım Bakanlığı’na çağrı
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Keles, Kozağacı bölgesinde doludan zarar gören köylerin 2090 Doğal Afet Kanunu kapsamına alınıp alınmayacağını sorarak, köylülerin zararının karşılanmasını talep etti.
Keles’te yarım saatten fazla süren dolu yağışı tarım alanlarına ciddi zararlar verdi. Özellikle Kozağacı adı verilen bölgede Hereke, Çayören, Davutlar, Denizler, Durak, Issızören, Harmandemirci ve Yunuslar kırsal mahallelerindeki kiraz, çilek, vişne, erik, ceviz gibi ürünler dolu yağışı nedeniyle yüzde yüzü hasar gördü. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Verdiği önergede çiftçilerin ağır girdi maliyetlerini ödemiş ayrıca ürün hasadının umuduyla ya bankadan kredi çekmiş ya da borçlandığına dikkat çeken Aydın, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti: “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu bölgede dolu yağışının neden olduğu zararın karşılanması amacıyla bir çalışmanız var mı? Bakanlık olarak bu bölgeyi 2090 Doğal Afet Kanunu’nun kapsamına almayı planlıyor musunuz? Bu kapsamda tek geliri çiftçilik olan köylülerin tespitini yaparak, zararlarının nakdi yardım olarak tanzim edilmesi için bir çalışmanız olacak mı? Ayrıca bankalara kredi borcu olanların borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi ve çiftçinin bu yıl bahçeleri için yaptıkları girdi maliyetlerinin karşılanması amacıyla bir planlamanız var mı?”