Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte kuraklık sorunu da baş gösterdi. Su azlığı yaşayan ülkemizde su tasarrufuna katkı sağlayarak, kuraklığın afete dönüşmemesi amacıyla geçtiğimiz hafta “Bursa İli 2023 Yılı Kuraklık Eylem Planı Toplantısı” yapıldı. Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Suyu iktisatlı kullanmalıyız. Bahçe sulamada, tarımda gelişigüzel su salımlarının önlenmesi gerekiyor.” dedi.
Kuraklık Eylem Planı Toplantısı’na katılan Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, “Kuraklık ve iklim değişiklikleri sadece ülkemizin değil tüm dünyanın sorunu haline geldi. Bundan sonraki süreçte iklim değişikliklerinin artarak devam edeceğini bilim insanları yaptıkları çalışmalarla bizlere ulaştırıyor. Kuraklıkla ilgili tüm devlet kurumlarımızın ve tarımla iştigal eden birimlerimizin alması gereken önlemlerin olduğu ve bunların neler olabileceği hakkında bir eylem planı hazırlandı. Bunu sizlerle paylaşmak, bu konuda kamuoyunda farkındalık oluşturmak, özellikle tarımla uğraşan vatandaşlarımıza alınacak önlemleri ulaştırma niyetiyle bu toplantıyı düzenledik.” dedi.
Su tüketimi hakkında bilinçli ve tedbirli hareket etmenin önemine dikkat çeken Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Ülkemiz su varlığı bakımından aslında yetersiz bir ülke konumundadır, yani su bakımından zengin değildir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2030 yılı için nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmüştür. Bu durumda 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1.100 m³/yıl civarında olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizdeki su tüketiminin yüzde 72’si tarımda, yüzde 18’i evsel kullanımda, yüzde 10’u da sanayi sektöründe gerçekleşmektedir.” ifadesini kullandı.
İl Müdürü Hamit Aygül, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bursa ili genel arazi dağılımı içinde tarım arazisi 369 bin 727 hektarla toplam arazinin yüzde 33,96’sını teşkil etmektedir. Bursa’da tarımsal üretim yapılan tarım arazisinin 290 bin 456 hektarlık kısmının sulanabileceği öngörülmektedir. Ancak bugünkü rakamlara bakıldığında bunun 155 bin 72 hektar civarında olduğu ve 101 bin 974 hektar DSİ tarafından, 34 bin 824 hektar BUSKİ tarafından, 18 bin 274 hektar üreticiler tarafından oluşturulan sulama tesislerinden sağlandığı görülmektedir. Planlanan baraj ve göller faaliyete geçtiğinde 290 bin hektarlık hedefe adım adım ulaşılacaktır. İlimizde kullanılabilir yüzey su miktarı 5,6 milyar m³, yıllık çekilebilir yer altı suyu 409 milyon m³, yıllık kullanılabilir toplam net su 6 bin 87 milyar m³ olarak bildirilmiştir.”
Son günlerde yaşanan yağışlarla birlikte su rezervlerinde yaşanan artışın tedbirsizlik getirmemesini temenni eden İl Müdürü Aygül, Bursa’nın kişi başı tüketilebilir net su kaynakları açısından Türkiye ortalamasının üzerinde görüldüğünü söyledi. 2018-2022 yılları arasındaki Bursa iline düşen yağış miktarı uzun yıllar yağış ortalamasının % 20 altında kaldığından suyun ekonomik kullanılmasının zorunlu hale geldiğini belirten Aygül, “Bu sebeple kuraklıkla ilgili yapılan çalışmaların, su tasarrufuna katkı sağlayacağı ve kuraklık üzerinde olumlu etkilerini arttıracağını temenni ediyorum. Su rezervlerimizde günden güne doluluklar artıyor. Tabi bu tedbirsiz yaşamak anlamına gelmiyor. Suyu iktisatlı kullanmamız mutlaka gerekiyor. Bahçe sulamada ve tarımda gelişigüzel su salımlarının önlenmesi gerekiyor. Kapalı sistem sulama alanlarının çoğaltılarak birçok yerde uygulamaya konulan sayaç sisteminin uygulanması büyük önem arz ediyor. Alınacak tedbirlerin çiftçilerimiz tarafından gönüllü olarak uygulanması gerekiyor.” diye konuştu.
DSİ Bursa Bölge Müdürü Murat Şayan ise, Ekim ayından bu yana ülkemizde aşırı kuraklık meydana geldiğini, ancak Şubat ayından itibaren yağışların düzene girmesinin olumlu olduğunu vurguladı. Şayan, “Kuraklık ülkemizde en çok Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Yağmurlarda geçtiğimiz seneye göre yaklaşık yüzde 50 civarında düşüş oldu. Yağışların artmasıyla birlikte bu sene tarımsal anlamda büyük bir sıkıntı yaşanmayacağını öngörüyoruz. Tedbirleri elden bırakmamalıyız.” şeklinde konuştu.
Öte yandan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıya; Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, DSİ Bölge Müdürü Murat Şayan, Bursa Meteoroloji Müdür V. Nuraj Şentürk ile sulama birlikleri ve sektör temsilcileri katıldı.