1 Eylül ayında başlayan av sezonu 15 Nisan itibari ile sona erecek. Av yasağına sayılı günler kala Marmara’da çoğu tekneler yavaş yavaş limanlara demirlemeye başladı. Balıkçılar, 15 Nisan’a kadar yumurtasını bırakmamış balıkların avlandığını belirterek av yasağının 1 Nisan’a çekilmesini istedi.
1 Eylül’de başlayan av sezonunu değerlendiren balıkçılar, sezonun balıkçı açısında iyi geçtiğini ancak balığın pahalı olması nedeniyle tüketici açısından pek iç açıcı geçmediğini söyledi.
Sezonun genel olarak iyi geçtiğini kaydeden balıkçılar, ”Bu sezon genellemeye bakıldığında fiyat bakımından gayet verimli ve iyi geçti. Ancak balık fiyatlarının biraz yüksek oluşu tüketiciyi etkiledi. Az balık oldu fiyatlar yüksek oldu, yani bir yerde balıkçı kazanmış oldu. Bizim için balıkçının kazanmasından ziyade tüketiciye balığın ucuz olarak sunulması da gerekiyor. Onun da bundan faydalanması gerekiyor. O yönden biraz yoksul geçti. Genellemeye vurduğumuz zaman iyi bir sezon olduğunu düşünüyoruz. Palamut, hamsi, istavrit açısından iyi geçtiğini söyleyebiliriz. İstavritte bu sezon bir kıpırdanma oldu. Dolayısıyla bu sezon güzel bir avcılık oldu.” diye konuştu.
1 Eylül-15 Nisan arasında uygulanan av sezonunu eleştiren balıkçılar, yasağın balığın üreme döneminde uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, “Denizlerde trol ve gırgır tekneleriyle yapılan avcılık için daha önce 1 Nisan olan av yasağı süresi önceki yıllarda 15 Nisan’a çıkarıldı. Yasak konusunda zamanlamayı şöyle değerlendiriyoruz. 15 Nisan, 1 Eylül arasını komple yasak yapıyoruz. Tamam da balığın üreme dönemlerinde yasak getirsek daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz. Denetleme kolay olsun diye sezon boyunca yasağı koymaktansa balığın üreme dönemlerinde yasağı koymanın daha mantıklı olacaktır. 15 Nisan’a kadar yumurtasını bırakmamış balıklar avlandığı için denizlerdeki popülasyon azalıyor. Bu süreçteki 15 günlük farkın, ekonomik kazanç açısından faydalı gibi görünse de Nisan’da yumurta bırakma dönemine giren balıkların üremelerine ve özellikle bazı türlerin popülasyonuna negatif bir durum olarak yansıyor.
1 Nisan itibariyle avlanan balıklar, havyarlı dediğimiz yani yumurtalı balıklardır. Bu balıklarda binlerce yavru balık var. Nisan ayı başında özellikle bazı türlerde yoğun bir yumurtlama dönemi geçiriyoruz. Eskiden av yasağı 1 Nisan’da başlıyordu. Bu dönem yapılan itirazlarla, başvurularla, isteklerle 15 gün uzatıldı ama denizlerdeki balık popülasyonu için yararlı bir süreç olmadı bu. Yasağın 15 gün ileriye gitmesi daha çok avlanma demek. 1-15 Nisan’da yapılacak avcılık, balıkların yumurtasının kaybolması demektir. Bu da yumurtlama dönemindeki balıkların avlanmasıyla popülasyonun azalması demek. Balıkçılığın devam edebilmesi, denizlerdeki çeşitliliğin korunabilmesi için süre konusunda düzenleme yapılması gereklidir. Bu sürenin yeniden irdelenmesi gerektiğine inanarak av yasağının 1 Nisan’a çekilmesini istiyoruz.” dedi.