Yerli buğday çeşitlerinin tanıtılması, çiftçilerin bu üretimi yerinde, tarlada görüp konunun uzmanı personele danışarak tohumluk seçimini daha bilinçli yapabilmeleri amacıyla; Uludağ Üniversitesi deneme parsellerinde bulunan 4 dekarlık alanda tarla günü gerçekleştirildi.
Kurulan buğday çeşit demonstrasyonuyla hububat tarımı yapan üreticilere sertifikalı, hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli yeni çeşitlerin tanıtılmasının amaçlandığı proje; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Sakarya Mısır Araştırma Enstitü Müdürlüğü ve Nilüfer Ziraat Odası paydaşlığında yapılan üretim sürecinin ardından düzenlenen, Yerli Buğday Çeşitleri Tarla Günü ile neticelendi. Demonstrasyonda, Bursa il şartlarına uyum sağlayan yeni buğday çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde artış elde etmek için çiftçi şartlarında demostre edilen; Nusrat, Acar, Altuğ ve Alada buğday çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.
Tarla Günü’nde konuşan İl Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, Bursa’da yapılan buğday üretimi ve tarımsal değeri ile ilgili bilgi verdi. Ceylan, “Uygulanan yöntemlerle 2018 yılında 31 bin ton buğday tohumunu ihraç edip, ekonomimize 11,5 milyon dolarlık döviz girdisi sağladık. Bu üretim sürecinde kamu çeşitlerinin üretimdeki payı % 40 iken, yerli özel sektörle birlikte yerli çeşitlerin kullanım oranı % 60’ların üzerinde seyretmektedir.” dedi.
“Yerli buğday çeşitlerimizin tanıtımına önem vermeliyiz” diyen Erdoğan Ceylan, “Yerli buğday çeşitlerimizin bilinirliliğinin ve kullanımının arttırılması için kamu araştırma enstitüleri ile özel sektör tohumculuk firmalarına büyük iş düşmektedir. Bu proje ile yerli buğday çeşitlerinin Bursa şartlarına uygunluğu, verim ve kalite açısından gerekli verilerin toplanarak; ilimizde tanıtılması ve çiftçiye ulaştırılarak üretimin yaygınlaştırılması ve girdi maliyetinden kurtularak doğru harcama ve maksimum kazanç elde edilmesi hedeflenmektedir. 4 adet yerli buğday çeşidi denemesi yaptığımız demonstrasyondan elde ettiğimiz ürünün bereketli olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” diye konuştu.
Programda ayrıca, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nuray Akbudak, Sakarya Mısır Araştırma Enstitü Müdürlüğü Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Ahmet Duman, Nilüfer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yasemin Yiğit Bozkurt ve Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey de, demonstrasyonda kullanılan buğday çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Tarla Günü Programı sonrasında katılımcılar, deneme parsellerine ekilen buğday çeşitlerini gezerek yetkililerinden buğdayın cinsi, dayanıklılığı, hastalık durumları ve diğer özellikleri hakkında bilgi aldılar. Etkinlik, tarla gününe katılan misafirlere sunulan ikramın ardından sona erdi.