Mustafa Arı
Daha önceki yazılarımda zekatın önemini, kimlere verileceğini, kimlere verilmeyeceğini yazmıştım. Rabbimizin emrettikleri de yasakladıkları da insanların faydasınadır. Bunlardan biri de zekattır. İnsanlık ekonomik anlamda zengin fakir olmak üzere iki sınıftan oluşmaktadır.
Zekat bu iki sınıf arasında bir köprü vazifesi görür. Peygamberimiz: “Zekat İslam’ın köprüsüdür” buyurmuş. Gerçekten tehlikeli vadileri aşmak ve selametle cennete ulaşmak için en sağlam bir köprüdür. Bu köprüyü koruyan kimse felaketlerden uzak olur. Zekatı verilmiş mal sigorta edilmiş demektir. Zekatı verilen mal artar, bereketlenir. Zaten zekatı manası artma ve temizlenme anlamına gelir. Hem mal temizlenir. Hem mal sahibi temizlenmiş olur hem de kişinin ahlakını yükseltir.
Zekat insanları sevgi, saygı ve kardeşlik bağları ile kaynaştırır, bir araya getirir. Hem zekatını hakkı ile veren müminlere melekler de dua eder. Şöyle ki Peygamberimiz bildirmiştir: “Yeryüzüne her gün iki melek iner. Biri, “Allah’ım sadaka verenin malına bolluk ver.” Diğeri de: “Allah’ım sadaka vermeyenin malını yok et” der.
Zekatın diğer ismi de sadaka olarak Kur’an’da geçer. Zekat verilmedikçe mal temizlenmiş olmaz. Zekat en güzel yardımlaşma müessesesidir. Allah katında ve sosyal hayattaki değerini bilen ve kurtuluşa ermek isteyen müminler, zekatlarını verirler.
Birçok Müslüman zekatını Ramazan’da vermeye çalışır. Çünkü bu ayda ibadetlerin sevabı kat kat verilir. Dünyada sefa sürmek için değil zekat vermek için çalışıp zengin olmak istemeliyiz. Allah’ın dostuğu da ancak ona inanmakla namaz kılıp, zekat vermekle kazanılır. (Maide Suresi:55)
İSLAMİ HÜKÜMLER
İslam’ın koyduğu hükümler üçe ayrılır:
1- İMANİ HÜKÜMLER: İman esasları.
2- AMELİ HÜKÜMLER: Akıllı ve ergenlik çağına giren insanların yerine getirecekleri pratik işler ve görevlerdir.
a- Ameli Hükümler de iki kısma ayrılır:
1- İbadetler: Namaz, Oruç, Zekat, Hac vb.
2- Muamelat: İnsanlar arasındaki hukuki işleri düzenleyen hükümlerdir. (Evlenme, Boşanma, Alışveriş, Borçlanma, Miras gibi.
3- AHLAKİ HÜKÜMLER: İnsanların kendi aralarında ve Rabbi ile ve diğer varlıklar arasındaki ilişkilerini düzenleyen kurallardır.
SÜNNET: Hz. Peygamberimizin söz, davranış ve onaylarına denir.
Sünnet ise üçe ayrılır:
1- Kavli (Sözlü) Sünnet: Hz. Peygamberimizin sözleridir. Bunlara hadis denir.
2- Fiili Sünnet: Hz. Peygamberimizin, yaptığı iş ve davranışlarıdır.
3- Takriri Sünnet: Hz. Peygamberimizin duyduğu bir söz ve gördüğü bir iş ve davranış karşısında susması veya onaylamasıdır.
“Kim Peygambere itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur.” (Nisa 80)
“Peygamber size neyi verdi ise onu alın ve size neyi yasakladı ise ondan sakının.” (Haşr 7)
İnsanlar (iman ) inanç yönünden dört kısma ayrılır: 1- Mümin, 2- Münafık, 3- Kafir, 4- Müşrik.
1- Mümin: Allah’a, Hz. Peygambere ve O’nun haber verdiklerine kalbiyle inanan ve bunu diliyle söyleyen kimseye denir.
2- Münafık: Kalbiyle inanmadığı halde diliyle inandığını söyleyen kimseye Münafık denir. Bu kimseler ikiyüzlüdür.
3- Kafir: Kalbiyle inanmayan ve inanmadığını da diliyle söyleyen kimsedir.
4- Müşrik: Yüce Allah’a eş ve ortak koşan kimseye müşrik denir.
Niçin ibadet ederiz? Şöyle ki ibadetler Allah emrettiği için yapılır. Yüce Allah’ın verdiği nimetlere şükretmek için, Yüce Allah’a olan sevgi ve saygımızdan dolayı, Yüce Allah’a kulluk borcumuzu ödemek için, Yüce Allah’ın rızasını kazanmak için, Dünya ve Ahirette mutlu olmak için ibadet ederiz.
İslam’ın beş şartı var; Bilmek bile saadet, bunlara kim uyarsa ona açılır 8 cennet…